Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 38 Προβολές

Φεστιβάλ Σχολείων – «Μονόλογοι από το Αιγαίο»: Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Y95A4159
21 Μαρτίου 2017 @ 11:00
2017-03-21T11:00:00+02:00
2017-03-21T11:30:00+02:00
Πλ. Γεωρ. Α
Πάτρα 262 21
Ελλάδα

Θεατρικό δρώμενο από μαθητές με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου «Μονόλογοι από το Αιγαίο».

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…». Οι στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου που ακούστηκαν μαζί με τις αναμνήσεις και τα όνειρα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, όπως τα μετέφεραν με το δικό τους τρόπο επί σκηνής οι μαθητές 6 σχολείων της Πάτρας, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης-παράστασης που παρουσιάστηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Αίθουσα Αίγλη και θα επαναληφθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας κατά του ρατσισμού 2017», που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και την ΑΔΕΠ.

Η εκδήλωση είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Ως τέτοια ορίστηκε η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Y95A4303


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Μπεκιάρης, συντονιστής της Δράσης στην Πάτρα:

“Το παιδί, το κάθε παιδί, είναι η ελπίδα μας…  Αυτή την ελπίδα εκφράζουν μέσα από τα κείμενά τους στο βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» παιδιά που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις. Οι μαθητές των σχολείων, επεξεργάστηκαν βιωματικά και με τη δική τους ματιά το υλικό των αφηγήσεων, δημιούργησαν σύντομες σκηνές με στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους και τις παρουσίασαν σε ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο στους 350 και πλέον θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Συγχαρητήρια στους μαθητές του 8ου Δ.Σ. Πάτρας, το 55ου Δ.Σ. Πάτρας, του 6ου Γυμνάσιου Πάτρας, του 20ου Γυμνάσιου Πάτρας, το 5ου ΓΕΛ Πάτρας και του ΓΕΛ Δεμενίκων που ως ενεργοί πολίτες έχουν το θάρρος να μιλούν, να συναισθάνονται και να ονειρεύονται, καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους που αγκάλιασαν με αγάπη τη δράση κι υποστήριξαν την προσπάθεια των μαθητών τους. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τη Θεατρολόγο Συγκλητική Βλαχάκη, που υποστήριξε τους μαθητές όλων των σχολείων και συντέλεσε στη σκηνική σύνθεση των δρώμενων σε μια ενιαία συλλογική παράσταση…”

Y95A4169


Την εκδήλωση έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τμήματα σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που, επίσης, καλούνται να υλοποιήσουν στα σχολεία τους καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, αναγνώσεις κειμένων κ.ά. αξιοποιώντας τα κείμενα του βιβλίου «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.

Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3455 Άρθρα

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top