Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 359 Προβολές

«Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην Πάτρα

katadikos-dipethe-1
19 Απριλίου 2019 @ 21:00
2019-04-19T21:00:00+03:00
2019-04-19T21:30:00+03:00
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Πλατεία Γεωργίου Α' Πάτρα

Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Απριλίου στις 21:00. Κυριακή 21 Απριλίου στις 20:00

Το Δη.Πε. Θέατρο Κοζάνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Κατάδικος» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Το 1919 ο Κωσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον Κατάδικο, ένα κείμενο που έμελλε να αφήσει ιστορία στην παγκόσμια πεζογραφία και να πάρει τη θέση του πλάι στα μεγάλα έργα των Ρώσων Τολστόι και Ντοστογέφσκι. Με τον Κατάδικο ο συγγραφέας ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του. Το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, οι νοοτροπίες της κοινωνίας, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, τίποτα δεν ξεφεύγει από την υπέροχη πένα του.

Η Μαργαρίτα και Πέτρος το παράνομο ζευγάρι συναντιέται κρυφά σε μια «απόμερη κατοικιά» επί πέντε χρόνια. Ξαφνικά μια νύχτα δολοφονούν τον άντρα της Μαργαρίτας, τον Γιώργη Αράθυμο, σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικάζεται ο «ζευγουλάτης» του σπιτιού του Αράθυμου, ο λεγόμενος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα; Μέσα από τον χαρακτήρα του Τουρκόγιαννου ο Θεοτόκης προσπαθεί να ορίσει μια ουσιαστική χριστιανική ηθική και να τη διαχωρίσει από το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πίστη, φέρνοντάς τη στα μέτρα της.

Φέτος 100 χρόνια μετά την γέννηση αυτού του αριστουργήματος, ο Κατάδικος ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Με έναν θίασο έξι ταλαντούχων ηθοποιών η παράσταση μεταφέρει τους θεατές σε μια άλλη εποχή, στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

katadikos-dipethe-2


Συντελεστές

Παίζουν: Μαρίνα Καλογήρου (στον ρόλο της Μαργαρίτας), Γιώργος Παπανδρέου (στον ρόλο ου Τουρκόγιαννου)  Μάρκος Παπαδοκωσταντάκης, Χρήστος Πίτσας, Τάκης Σακελλαρίου και Στέλιος Χλιαράς.

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Κώστας Μαγγίνας
Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης
Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου
Β. Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Β. Φωτιστή: Εύη Παπαμάρκου

katadikos-dipethe-3


Πληροφορίες

Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Απριλίου στις 21:00. Κυριακή 21 Απριλίου στις 20:00

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πλατεία Γεωργίου Α’ Πάτρα

Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό | 8 ευρώ μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ

Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων τηλ. 2610 273613 | Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας Wind | Seven spots | viva.gr | 11876

*Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

katadikos-dipethe-4Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 494 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top