Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 49 Προβολές

«Στη σκιά του πραγματικού» – Έκθεση της Έλλης Μπαρμπαγιάννη στην Γκαλερί Cube

Sti-skia-tou-pragmatikou_3_pr
14 Μαρτίου 2018 όλη την ημέρα
2018-03-14T00:00:00+02:00
2018-03-15T00:00:00+02:00
Γκαλερί Cube
Μιαούλη 39
Πάτρα 262 22
Ελλάδα

Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2018
Εγκαίνια: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018, 20:00

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Τετάρτη Σάββατο 10:00 – 14:00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την καινούρια δουλειά της εικαστικού Έλλης Μπαρμπαγιάννη, στην ατομική της έκθεση, με τίτλο «Στη σκιά του πραγματικού», που αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της έκθεσης της «Και μην ξεχνάς, εμείς ταΐζουμε το λύκο της δύναμης» (Μάρτιος 2013, Γκαλερί Cube). Τα έργα της, έργα μικτής τεχνικής, χαρακτικά και κατασκευές, λειτουργούν σχολιαστικά πάνω στις έννοιες της σκιάς και του πραγματικού και στη μεταξύ τους σχέση.

Η Έλλη Μπαρμπαγιάννη μιλώντας για τα έργα της, αναφέρει: Η σκιά συμβολίζει, μέσα από την άρνηση του να σχολιαστεί η πραγματικότητα, ένα «χώρο» καταφυγής και δημιουργικότητας. Η ενασχόληση με τη «σκιά» δηλώνει την πρόθεση μέσα από το άυλο, το άπιαστο, το ρευστό της σκιάς, να προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του κόσμου και του εαυτού μας.

Ταυτόχρονα, η σκιά με τα ελάχιστα «μέσα», υποδεικνύει το πραγματικά αναγκαίο.

Μέσα από τη σκιά ξεδιπλώνεται η μνήμη και οι αντανακλάσεις της σε μιαν αφήγηση που δεν τελειώνει ποτέ. Η σκιά λειτουργεί σαν παύση και αφορμή για περισυλλογή.

Τα χρώματα λειτουργούν συμβολικά, όπως και τα θέματα που διακρίνει κανείς· το ουτοπικό αρχιτεκτόνημα της 3ης  διεθνούς του Τατλίν, η φωλιά, το σπίτι. Κυρίαρχη είναι μια δομή, μια κατασκευή που εξελίσσεται, αναδιπλώνεται, πολλαπλασιάζεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Η διαφάνεια λειτουργεί σαν φίλτρο και σαν επιφάνεια καταγραφής.

Το βασικό μέσο είναι η χειρονομία της χάραξης, που σαν διαδικασία ενοποιεί τα έργα και παρεμβαίνει με δυο τρόπους στην παραγωγή της φόρμας και της σύνθεσης:

Χάραξη και αποκοπή, δόμηση δηλαδή μέσα από το φως με σκληρές φόρμες που έρχονται σε σύγκρουση με τη ρευστότητα της σκιάς.

Χάραξη και δημιουργία χαρακτικών και τυπωμάτων.

Sti skia tou pragmatikou_2_pr


Η Έλλη Μπαρμπαγιάννη γεννήθηκε το 1969 στη Νααύπακτο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και τον Μαρτίνο Γαβαθά, σκηνογραφία με το Γιώργο Ζιάκα και ψηφιδωτό με τον Γιάννη Βαλαβανίδη. Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία. Αυτή είναι η 4η ατομική της έκθεση.

2015 «Ορέξεις του Μακρού Χρόνου», Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
2013 «Και μην ξεχνάς, εμείς ταΐζουμε το λύκο της δύναμης», Cube Gallery, Πάτρα
2009 «Παιχνίδι στα άκρα», Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, Πάτρα

Sti-skia-tou-pragmatikou_1_pr

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3600 Άρθρα

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top