Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 168 Προβολές

Από την Καλυδώνα στο Εγνατία

Sotiropoulos 17x24 cover

Με τίτλο «Από την Καλυδώνα στο Εγνατία – Τέσσερα κείμενα για το λιμάνι των Πατρών» κυκλοφόρησε στο τέλος του 2015 μια νέα μελέτη για την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας, η οποία παρουσιάζει καινούρια στοιχεία και φωτίζει πτυχές της πορείας του τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο Λεωνίδας Σωτηρόπουλος, επί δεκαετίες μελετητής του λιμανιού έχοντας για χρόνια και επαγγελματική σχέση μαζί του, δημοσιεύει στο νέο του βιβλίο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το δόντι») πληροφορίες και ντοκουμέντα που άπτονται τόσο λεπτομερειών –όπως το τηλεγράφημα στο εξώφυλλο που απεικονίζει κρυπτογραφημένη επικοινωνία για το εμπόριο σταφίδας– όσο και γενικών θεωρήσεων, όπως η άποψη ότι η Πάτρα μπορεί να θεωρηθεί ως πόλη – λιμάνι.

Στο βιβλίο ο Σωτηρόπουλος παρουσιάζει μία συνοπτική γενική θεώρηση της ιστορίας του λιμανιού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, επιχειρεί ένα συσχετισμό των εμπορικών και λιμενικών διεργασιών του λιμανιού με τη ζωή και ανάπτυξη της πόλης την ίδια περίοδο, ενώ εξετάζει μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες την επί μισό και πλέον αιώνα σύνδεση της Πάτρας με την Αιτωλοακαρνανία (Κρυνοέρι) μέσω του πλοίου «Καλυδώνα» με το οποίο επιτυγχάνονταν και η σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών. Τέλος αναφέρεται με λεπτομερή στοιχεία στην επιβατική και εμπορική σύνδεση της Πάτρας με την Ιταλία μέσω οχηματαγωγών πλοίων.

Ο Λεωνίδας Σωτηρόπουλος είναι καθηγητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Προερχόμενος από οικογένεια που διατηρούσε από τις αρχές του 20ού αιώνα ναυτικό πρακτορείο στην Πάτρα, το «Χ. Κακούρης & Σια ΕΠΕ», έχει μελετήσει διεξοδικά πτυχές της ιστορίας και της σχέσης του λιμανιού της Πάτρας με την πόλη, έχοντας δημοσιεύσει σχετικά δύο βιβλία και αρκετά άρθρα.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top