tetartopress

Αψού… πάλι κρυολόγημα!

14793817751_547257ac13_b


Πάλι τα ίδια… Είχε βαρεθεί να αρρωσταίνει αυτό τον χειμώνα! Φυσικά είχε μάθει στην ζωή του να βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και εξαιτίας αυτού έβλεπε μπροστά του μόνο τα θετικά της υπόθεσης. Είχε αν μη τι άλλο γίνει ένας μικρός ειδικός στο κοινό κρυολόγημα και στην αντιμετώπιση του. Όχι, ξέρατε εσείς πως υπάρχουν 200 διαφορετικοί ιοί που προκαλούν φυσικά ο καθένας τα δικά του συμπτώματα; Σε πολύ γενικές γραμμές πάντως οι οδηγίες είναι οι εξής:

– Πίνετε άφθονα υγρά. Αποφύγετε αλκοόλ, καφεϊνη και κάπνισμα καθώς προκαλούν αφυδάτωση.

– Ρυθμίστε θερμοκρασία και υγρασία του δωματίου σας. Να είναι αρκετά ζεστό και αν ο αέρας είναι ξηρός ανάψτε έναν υγραντήρα για να ανακουφισετε το μπούκωμα και το βήχα.

– Μαλακώστε λαιμό με γαργάρες με αλατόνερο ή ζεστό νερό με λεμόνι ή μέλι.

– Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες αλατούχες.

– Εφοδιαστείτε με Βιταμίνη C. Αν και τα στοιχεία είναι αντιφατικά στους περισσότερους ανθρώπους προσφέρει σημαντικά οφέλη. Είναι ικανή να προλάβει το κρυολόγημα στο 50% των ατόμων που την χρησιμοποιούν συστηματικά. Προσοχή σε μεγάλες ποσότητες διότι σχετίζονται με ναυτία, διάρροια και πέτρα στα νεφρά. Επίσης προσοχή σε χρόνια κατανάλωση αναβράζουσας μορφής.

– Εχινάκια: Η σούπερ ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας! Γενικά είναι ακίνδυνη, αλλά έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις αν κάποιος είναι αλλεργικός σε φυτά όπως η μαργαρίτα, ο κατιφές ή το χρυσάνθεμο. Προσοχή σε άτομα με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Σκόρδο! Ναι, ναι, καλά διαβάζετε! Μπορεί να μην έχει ευχάριστη οσμή αλλά χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την εναλλακτική αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αιμοδιαλυτικά φάρμακα όπως ηπαρίνη, ασπιρίνη.

– Και φυσικά να τρώτε κοτόσουπα της γιαγιάς ή της μαμάς! Σημαντική ερευνητές στο χώρο επιμένουν πως βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Πρώτον δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και δεύτερον μειώνει το μπούκωμα περιορίζοντας τη συχνότητα με την οποία οι ιοί έρχονται σε επαφή με την εσωτερική επιφάνειας της μύτης.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Ακολουθήστε τις πιο πάνω συμβουλές και φυσικά την γνώμη του φαρμακοποιού σας. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε μια εβδομάδα ή συνοδεύονται από υψηλό πυρετό επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Photo credit: Marc-Anthony Macon via Foter.com / CC BY-SA

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 35 Άρθρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Η μεγάλη της αγάπη για την φαρμακευτική την έφερε στην Πάτρα στην οποία ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Παθιάζεται με το επάγγελμα της, το διάβασμα και την μουσική. Η αποτύπωση λέξεων σε χαρτί, είναι για την ίδια έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητα. Λίγο ανατρεπτική σε οτιδήποτε θεωρεί στάσιμο και αρκετά «εναλλακτική» σε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά του φαρμακευτικού χώρου και από το 2012 και για το Τέταρτο, σε μία γωνιά που μέσα από τα διάφορα χιουμοριστικά κειμενάκια ελπίζει να ανακαλύψετε την επιστημονικότητα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην υγεία μας. ([email protected])

Back to Top