Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 419 Προβολές

Μία μορφή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής

fokas_kalogeras

Μια μεγάλη μορφή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και του ακαδημαϊκού χώρου, που είχε μια ιδιαίτερη σχεδόν εικοσαετή σχέση με την Πάτρα, τιμάται την Τετάρτη 11/5 το βράδυ (9.00 μ.μ.) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Νίκος Καλογεράς υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος Τοπάλη από την ίδρυσή του (1988) μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 κι αυτό ήταν η αφορμή για την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του Μουσικού Μαΐου της Φιλαρμονικής Εταιρίας – Ωδείου Πατρών.

Βασικός κορμός της τιμητικής εκδήλωσης, που γίνεται με ελεύθερη είσοδο, είναι η παρουσίαση του πρότζεκτ του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου «Expanded piano» (δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το εξαιρετικό πρότζεκτ).

Η σχεδόν εξηντάχρονη πορεία του Νίκου Καλογερά (που διατέλεσε και πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) στο χώρο της αρχιτεκτονικής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εντυπωσιακή. Αντιγράφουμε μερικά στοιχεία γι’ αυτήν από την παρουσίαση του αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριου Φωκά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε το 2012 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη μνήμη του Γ. Παρασκευαΐδη, κατά την οποία ο Ν. Καλογεράς ήταν ο βασικός ομιλητής.

«Ο Νίκος Καλογεράς, απόφοιτος του ΕΜΠ με Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού το 1959, συνεχίζει την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία των Σύγχρονων Κτιριοδομικών Έργων στη Γαλλία, παρακολουθεί σεμινάρια στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Αρχιτεκτονικών Σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1980 του απονέμεται ο τίτλος του Διδάκτορος Μηχανικού από το ΕΜΠ. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ επί 43 έτη, αρχικά ως Επιμελητής στην έδρα Οικοδομικής και από το 1982 ως Μόνιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Την περίοδο 1983-1995 διατελεί Διευθυντής του Τομέα Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής και μετέπειτα, μέχρι το 1999, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Το 2003 εκλέγεται Ομότιμος Καθηγητής ενώ από το 2001 έως το 2012 διατελεί Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Παράλληλα της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας στην Ελλάδα, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής και συντονιστής και διδάσκει σε Αρχιτεκτονικές Σχολές στην Ευρώπη και Αμερική, Nancy, Paris, Defense, Bordeaux, Florence, Mons, A.A. London και Pratt Institute of Design, Cornell, Southern California, California Polytechnic, Illinois, Harvard, Columbia, Montevideo Uruguay. Αρχιτεκτονικά του άρθρα έχουν δημοσιευθεί εκτενώς διεθνώς.

Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται τα βιβλία: «Άνθρωπος και Κοινωνία», «Βιομηχανικά Δομικά Συστήματα» και «Θέματα Οικοδομικής». Ο Νίκος Καλογεράς έχει επανειλημμένα οριστεί κριτής σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων για το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, ενώ ο ίδιος έχει διακριθεί σε 20 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς διεθνώς και έχει τιμηθεί από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου με το ετήσιο βραβείο 2006 για τη συμβολή του στην προώθηση της Αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.

Τα αρχιτεκτονικά του έργα έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Μιλάνο, Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Ρώμη, Λευκωσία, Λουγκάνο, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Τόκιο και σε πόλεις της Ελλάδας. Επαγγελματικά, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει συντηρήσει και επισκευάσει περισσότερα από 30 παραδοσιακά κτίσματα, ενώ από το 2006 ασχολείται με τη συντήρηση και αποκατάσταση των Ιερών Ναών των Ελληνικών Κοινοτήτων της Κωνσταντινουπόλεως. Το 2006 ο Νίκος Καλογεράς συμμετείχε ως μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος σπουδών Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.»

Στη φωτογραφία οι Μ. Φωκάς και Ν. Καλογεράς στην εκδήλωση του 2012 στην Κύπρο.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 72 Άρθρα

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top