Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 440 Προβολές

Ναύπακτος: Η κληρονομιά της Ναυμαχίας

mp03_b

Το 1570, μία σειρά στρατιωτικών επιτυχιών, κατέστησε τους Οθωμανούς κυρίαρχους στη λεκάνη της Μεσογείου. Ο κίνδυνος πλέον, για την Ευρώπη γινόταν ολοένα και πιο ορατός. Οι Οθωμανοί δεν αποτελούσαν μόνο θρησκευτική, αλλά και εδαφική και εμπορική απειλή. Τα περισσότερα από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήταν μεγάλες εμπορικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, μία επέκταση των Οθωμανών στα δικά τους όρια, θα περιόριζε -αν δεν εξαφάνιζε κιόλας- το δικό τους εμπόριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, συγκροτήθηκε στρατιωτική συμμαχία μεταξύ χριστιανικών κρατών: ο Ιερός Συνασπισμός (Sacra Liga). Στις 16 Σεπτεμβρίου 1571, στόλος, τον οποίο αποτελούσαν δυνάμεις από όλα τα μέλη του Ιερού Συνασπισμού, ξεκίνησε από τη Μεσσήνη της Ιταλίας για τ’ ανατολικά…

Κάπως έτσι φτάσαμε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Μια ναυμαχία η οποία εκτός από το πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε τότε στη συγκράτηση της επέκτασης των Οθωμανών έναντι των χριστιανικών κρατών, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πόλη και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή της ταυτότητα αλλά και την ιστορική συνείδηση των κατοίκων της.
Με ιστορική βάση τη Ναυμαχία, η Ναύπακτος είναι πόλη αδελφοποιημένη με την Ποντεβέδρα της επαρχίας Γαλικίας της Ισπανίας, από το 1982, και με το Μαρίνο της Περιφέρειας της Ρώμης, από το 2004.
Από το Μαρίνο καταγόταν ο Μαρκαντόνιο Κολόννα, ένας από τους υπαρχηγούς του Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου στη Ναυμαχία του 1571. Η μεγαλύτερη γιορτή του Μαρίνο είναι η αναπαράσταση της επιστροφής του Κολόννα στην πόλη του από το Λεπάντο. Η αναπαράσταση αυτή λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Ναυμαχία σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Οι δεσμοί της συγκεκριμένης πόλης με τη Ναύπακτο είναι τέτοιοι, ώστε έχουν ονομάσει την κεντρική πλατεία τους «πιάτσα ντι Λέπαντο», και την ποδοσφαιρική τους ομάδα «Λέπαντο». Μαθαίνουν, δε, στα παιδιά τους την ιστορία της Ναυμαχίας από τις πρώτες, ήδη, τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Να δείτε…
• Στη δυτική πλευρά του ενετικού λιμανιού της Ναυπάκτου, βρίσκεται το Πολιτιστικό Πάρκο Θερβάντες αφιερωμένο στον Ισπανό συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» Μιγκουέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος έχασε το χέρι του στη Ναυμαχία. Στο Πάρκο είναι αναρτημένες αναμνηστικές μαρμάρινες επιγραφές, αφιερώματα των Πρεσβειών των εμπλεκομένων στη Ναυμαχία κρατών. Εκεί υψώνεται, επίσης, και το άγαλμα του Μιγκουέλ ντε Θερβάντες.
• Σε επαφή με το δυτικό ενετικό τείχος του κάστρου της Ναυπάκτου, κοντά στο Λιμάνι, υψώνεται ο Πύργος του Μπότσαρη. Στο ανατολικό τμήμα του Πύργου, βρίσκεται εγκατεστημένη μία μόνιμη έκθεση, με σκοπό την προβολή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 80 αντίγραφα έργων ζωγραφικής ή χαρακτικής, τα οποία είχαν γίνει από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης. Στο ισόγειο εκτίθενται έργα, που αναφέρονται στη ναυμαχία, αφιερώματα σε εκκλησίες της Δύσης, καθώς και προσωπογραφίες των αρχηγών των Κρατών, που αποτέλεσαν, τότε, τον Ιερό Συνασπισμό. Στον πρώτο όροφο, παρουσιάζονται έργα ζωγραφικά, χαρακτικά, καθώς και οι τάπητες τοίχου του Τζιαν-Αντρέα Ντόρια, που έχουν ως θέμα τις φάσεις της Ναυμαχίας.
Κάθε Οκτώβριο, ο Δήμος, σε ανάμνηση του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ναυμαχίας στο μικρό ενετικό λιμανάκι. Σ’ αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες και διπλωματικές αποστολές από τις χώρες που έλαβαν τότε μέρος στη ναυμαχία.

 

mp05_b

 

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων

11 Σεπτεμβρίου – 1 Νοεμβρίου
Έκθεση ζωγραφικής Άλκη Πιερράκου «Lepanto. H Ναυμαχία της Ναυπάκτου», σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου & την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδας.
Φετιχιέ Τζαμί Λιμάνι Ναυπάκτου
Δευτέρα – Παρασκευή 18:00-21:30
Σάββατο – Κυριακή 10:00- 13:00 & 18:00-21:30

3 – 12 Οκτωβρίου
Έκθεση Συλλογής Έργων Ν. Μακρυγιάννη «Ναυμαχία Lepanto»
Κτήριο Ναυπακτία
Δευτέρα – Κυριακή 18:30 – 21:00

3 – 4 Οκτωβρίου
Ιστιοδρομία «Ναυμαχία Ναυπάκτου» Πάτρα – Ναύπακτος. Σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών.

4 Οκτωβρίου
Ημερίδα: «Τουριστική αξιοποίηση Κορινθιακού».
Kτίριο Ναυπακτία (1ος όροφος), 18:30

Έκθεση φωτογραφίας: «Κορινθιακός».
Λιμάνι Ναυπάκτου – Ανεμογιάννης, 18:30 – 23:00

Παραδοσιακοί Χοροί & Τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα με τη χορευτική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών.
Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, 20:30 

6 Οκτωβρίου
Επιστημονικό Συνέδριο: Η ιστορική κληρονομιά της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στον Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό κόσμο.
Πνευματικό Κέντρο Μητροπόλεως, 17:30 

7 Οκτωβρίου
«Ποια μουσική άκουγε ο Θερβάντες» Β. Κουτσομπίνα, Ph.D., Μουσικολογίας, University of Cincinnati, College-Conservatory of Music, ΗΠΑ.
Πνευματικό Κέντρο Μητροπόλεως, 19:30

9 Οκτωβρίου
Αναγγελία Ναυμαχίας – Παρέλαση. Διοργάνωση Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές με τη συμμετοχή της Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονική Δήμου Ναυπακτίας.
19:30

Συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου. Διευθύνει ο μαέστρος Theodor Kombachiev.
Πάρκο Θερβάντες, 20:30 

10 Οκτωβρίου
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη δημιουργία Δικτύου «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» με συμμετοχή αντιπροσωπειών ΕυρωπαΪκών Πόλεων, Περιφερειών & Οργανώσεων.
Πύργος Μπότσαρη, 12:00

7o Τουρνουά Σκάκι Blitz «Lepanto». Διοργάνωση Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου «Έπαχτος» με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπακτίας.
Παραλία Γριμπόβου, 16:00

Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Λιμάνι Ναυπάκτου, 20:30 

11 Οκτωβρίου
Αρχιερατική θεία λειτουργία.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου, 07:00 -10:00

Επιμνημόσυνη Δέηση.
Λιμάνι Ναυπάκτου, 11:00

Απονομή αναμνηστικών στις Ξένες Αντιπροσωπείες.
Δημαρχείο, 12:00

 

Φωτογραφίες και πληροφορίες www.nafpaktos.grΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top