Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 290 Προβολές

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης προς το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας!

pelegrinis kazakos

Ακούγεται λίγο σαν πλάκα, λίγο σαν πολιτική παραδοξότητα, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει το ΔΗΠΕΘΕ στις πρώτες γραμμές της δημοσιότητας, αν και όχι για αυστηρά καλλιτεχνικούς λόγους. Πρόκειται για την ένταξη του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη στο δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το ρόλο του διδάσκοντα στη δραματική σχολή.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, έχει ήδη γίνει εκτενής συζήτηση ανάμεσα στον υφυπουργό και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κώστα Καζάκο, με αντικείμενο την προοπτική να διδάξει ο Θ. Πελεγρίνης του μαθητές της σχολής του Θεάτρου και μάλιστα να διδάξει την… προσωπική του δραματουργία, δηλαδή τα έργα που ο ίδιος έχει γράψει.

Ο Θ. Πελεγρίνης συνδέεται φιλικά και καλλιτεχνικά με τον Κ. Καζάκο. Συνεργάστηκαν άλλωστε στο ανέβασμα του μονολόγου «Ιουλιανός» που έχει γράψει ο πρώτος, παίζοντας εναλλάξ στη σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Γ. Μανιώτη και Π. Ζούνη.

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποια ερωτηματικά που ξεπερνούν την καλλιτεχνική επάρκεια του Θ. Πελεγρίνη. Για παράδειγμα ακόμα κι αν ο υφυπουργός Παιδείας δεν έχει όπως προκύπτει σοβαρές αρμοδιότητες στο υπουργείο, έχει το χρόνο να έρχεται τα Σαββατοκύριακα στην Πάτρα για να διδάξει; Κι επιπλέον με δεδομένο ότι η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ θα έχει και πολιτικό συμβολισμό, είναι αμφίβολο αν έχουν ενημερωθεί κι αν συμφωνούν τόσο ο πρωθυπουργός και οι συντονιστές της κυβέρνησης, όσο και η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ που παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής στην Πάτρα.

Όσο για τη δημοσιότητα που λέγαμε… Δημοσιογράφοι και συνάδελφοι του Θ. Πελεγρίνη, επηρεασμένοι περισσότερο από τη γενικότερα προσωπικότητά του και λιγότερο από τον… καλλιτεχνικό του εαυτό, τον έχουν κατακρίνει επανειλημμένα και για τα εκφραστικά του μέσα και για τις περιόδους που επιλέγει να εμφανίζεται στο θέατρο. Δεν ξεχνούν για παράδειγμα τις θεατρικές του παραστάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συνόδου πρυτάνεων, όσο και όταν –πρύτανης ων– έφυγε για να παίξει στη Γαλλία, την περίοδο του μεγάλου αναβρασμού στα Πανεπιστήμια.

Το σίγουρο είναι πως αν η συνεργασία ευοδωθεί, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές…

pelegrinisΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 72 Άρθρα

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top