tetartopress

Άρωµα Κωνσταντινούπολης…

Η παράδοση είναι ίσως η σηµαντικότερη αξία που καλούµαστε να διαφυλάξουµε τούτο τον καιρό. Σαν «ατόφια» Σµυρνιά λοιπόν η προγιαγιά µου, πάλεψε µε τον χρόνο και τις συνθήκες, και κατάφερε να περάσει στις επόµενες γενιές ιστορίες αγάπης, όµορφων αναµνήσεων αλλά και διωγµού, αφήνοντας πίσω της µια ανεκτίµητη κληρονοµιά από λόγια και γραπτά… Μεταξύ αυτών και ένα βιβλίο χειρόγραφων συνταγών µε άρωµα Πόλεως! Φυσικά κανείς δεν θα µπορούσε να το αξιοποιήσει καλύτερα από τη µαµά µου! Κάπως έτσι λοιπόν εγώ µεγάλωσα µε µια ιδιαίτερα γνώριµη σε όλους και γλυκιά µυρωδιά! Ένα βασικό συστατικό σε σµυρναίϊκα γλυκά, σπιτικούς χαλβάδες, µελοµακάρονα…

Nοµίζω όλοι καταλάβαµε για τι πράγµα µιλάµε… Μικρό βέβαια αδυνατούσα να φανταστώ τι σχέση µπορεί να έχει µε την υγεία η κανέλα!

Έµαθα λοιπόν ότι η επιστηµονική της ονοµασία είναι Cinnamomun Zeylanicum και ευδοκιµεί κυρίως στις ανατολικές Ινδίες και στη Μαδαγασκάρη. Τα χρήσιµα µέρη της είναι οι ξεραµένες φλούδες και το αιθέριο λάδι της, το οποίο είναι πλούσιο σε κινναµική αλδεΰδη και ευγενόλη. Έχει ένα µεγάλο εύρος θεραπευτικών ιδιοτήτων µερικές από τις οποίες είναι:

  • Τονωτικό και διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.
  • Σπασµολυτικό, κατάλληλο σε πόνους στοµάχου και εντέρου καθώς και σε πόνους περιόδου.
  • Αντισηπτικό και αιµοστατικό
  • Μείωση του σακχάρου στο αίµα. Ειδικά αυτή η δράση δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και έχει προκύψει από πρόσφατες µελέτες σε διαβητικούς.

Η κανέλα συνήθως χρησιµοποιείται ως αφέψηµα, βράζοντας 10gr φλούδας σε 1Lt νερό. Το βάµµα και το λάδι της χρησιµοποιούνται για εντριβές. Ωστόσο για την αντιδιαβητική της δράση προτιµήστε κάψουλες κανέλας αρκετά καθαρές σε περιεκτικότητα.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι δεν µπορώ να κλείσω το µικρό µου κειµενάκι χωρίς να σας αποκαλύψω µια συνταγή κατά της γρίπης και των επικείµενων κρολογηµάτων: Σε λίγο νερό αφήστε να βράσει ένα κοµµάτι φλούδα κανέλας. Μετά από 20’ και αφού κρυώσει, ανακατέψτε µια κουταλιά της σούπας µέλι και τον χυµό µισού λεµονιού. Το πίνετε ζεστό. Μπορεί να µην έχει ιδιαίτερα καλή γεύση αλλά τα αποτελέσµατα θα σας ανταµείψουν!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 35 Άρθρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Η μεγάλη της αγάπη για την φαρμακευτική την έφερε στην Πάτρα στην οποία ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Παθιάζεται με το επάγγελμα της, το διάβασμα και την μουσική. Η αποτύπωση λέξεων σε χαρτί, είναι για την ίδια έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητα. Λίγο ανατρεπτική σε οτιδήποτε θεωρεί στάσιμο και αρκετά «εναλλακτική» σε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά του φαρμακευτικού χώρου και από το 2012 και για το Τέταρτο, σε μία γωνιά που μέσα από τα διάφορα χιουμοριστικά κειμενάκια ελπίζει να ανακαλύψετε την επιστημονικότητα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην υγεία μας. ([email protected])

Back to Top