tetartopress

Ήλιος και διατροφή

Μην μου πείτε ότι δεν περιμένετε το πρώτο κοντομάνικο που θα φορέσετε ή τις πρώτες καυτές μέρες. Για να μην μιλήσω δε για το χαμόγελο που θα ζωγραφιστεί, κοιτάζοντας στον καθρέφτη το πρώτο ίχνος μαυρίσματος. Ο κίτρινος θεός έχει πολλές ακτίνες, που σαν ραβδάκια μαγικά δίνουν νόημα στις μέρες του καλοκαιριού. Είναι το πιο οικονομικό αντικαταθλιπτικό, βελτιώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D.

Όλα τέλεια λοιπόν; Όχι δυστυχώς. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες αντιδράσεις του δέρματός μας, όπως πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, κηλίδες και ερεθισμούς. Στην πρώτη γραμμή άμυνας φυσικά το αντιηλιακό που ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες κρίνεται απαραίτητο. Αμέσως μετά διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενισχύουν την προστασία μας από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου. Αυτά είναι:

  • Ασκορβικό οξύ ή Βιταμίνη C. Η πιο γνωστή απ’ όλες τις βιταμίνες καθώς λαμβάνει μέρος σε αμέτρητες διαδικασίες μεταβολισμού. Δρα συνεργατικά με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την καταστροφή των επιδερμικών κυττάρων.
  • Τοκοφερόλη ή Βιταμίνη E. Διασφαλίζει την προστασία του δέρματος, την πρόληψη της γήρανσης και την ενίσχυση της αντοχής του στην ηλιακή ακτινοβολία. Η αναγέννηση των ιστών που μπορεί να κάνει, δικαίως την κατέταξε στις «σούπερ» βιταμίνες.
  • Ρετινόλη ή Βιταμίνη Α. Μοναδικό συστατικό αντιγήρανσης. Η καθημερινή λήψη βιταμίνης Α βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να διατηρούν το δέρμα υγιές και πιο ανθεκτικό, ενώ παράλληλα βοηθάει στην ανασύσταση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
  • Ψευδάργυρος και Σελήνιο. Δυο σημαντικά ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας και μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έλλειψή τους εγκυμονεί εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
  • Λυκοπένιο. Αποτελεί πρόδρομη ένωση της βιοσύνθεσης όλων των καροτενοειδών και χαρακτηρίζεται από τις πλέον ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο.

Θυμηθείτε! Θωρακίστε τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες βιταμίνες ένα μήνα πριν την έκθεση στον ήλιο και πάντα με τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 35 Άρθρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Η μεγάλη της αγάπη για την φαρμακευτική την έφερε στην Πάτρα στην οποία ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Παθιάζεται με το επάγγελμα της, το διάβασμα και την μουσική. Η αποτύπωση λέξεων σε χαρτί, είναι για την ίδια έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητα. Λίγο ανατρεπτική σε οτιδήποτε θεωρεί στάσιμο και αρκετά «εναλλακτική» σε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά του φαρμακευτικού χώρου και από το 2012 και για το Τέταρτο, σε μία γωνιά που μέσα από τα διάφορα χιουμοριστικά κειμενάκια ελπίζει να ανακαλύψετε την επιστημονικότητα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην υγεία μας. ([email protected])

Back to Top