tetartopress

Ίδρυση Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας Σεργκέι Αϊζενστάιν

Η Κινηματογραφική Λέσχης Αθήνας Σεργκέι Αϊζενστάιν κάνει ανοικτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στις δράσεις της. Μια λέσχη για πρώτη φορά στην Αθήνα, αφιερωμένη στον πρωτοπόρο ιδιοφυή Ρώσο θεωρητικό της τέχνης του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Η Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας Σεργκέι Αϊζενστάιν ιδρύεται με σκοπό την προβολή ποιοτικών ταινιών μυθοπλασίας. Πριν από κάθε προβολή, θα υπάρχει εισήγηση από έναν γνώστη της ταινίας και θα ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ταινία.

Στη λέσχη θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις ταινίες μυθοπλασίας, στη σκηνοθεσία και ηθοποιία. Επίσης, θα γίνονται σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και ένα ειδικό Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, με προβολές, ομιλίες, εκθέσεις, συζητήσεις.

Η έδρα της θα βρίσκεται στο Αλκυονίς New Star Art Cinema όπου θα γίνονται και οι προβολές κάθε δύο Κυριακές, στις 14:00. Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Σάββατο, 14:00 – 16:00.

Τα μέλη της θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στο “Αλκυονίς New Star Art Cinema” δωρεάν είσοδο για προβολές και εκδηλώσεις, ειδικά προνομιακές τιμές εισιτηρίων για προβολές ταινιών σε Φεστιβάλ, προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD στο “Αλκυονίς New Star Art Cinema” κ.α.

Η Ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στο “Αλκυονίς New Star Art Cinema” στις 15:00-17:00 τιμώντας την επέτειο θανάτου του πρωτοπόρου και ιδιοφυή Ρώσου σκηνοθέτη στις 11 Φεβρουαρίου 1948. Αμέσως μετά θα προβληθεί η κορυφαία ταινία του «Το θωρηκτό Ποτέμκιν» στις 17:00. Μια ταινία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες όλων των εποχών. Για όσους είναι στην Ίδρυση η είσοδος είναι δωρεάν. Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους στο email: [email protected], (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο).

Για περισσότερα μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα της Λέσχης.

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Σεργκέι Αϊζενστάιν

Μία κινηματογραφική ιδιοφυΐα, Ρώσος σκηνοθέτης, θεωρητικός της τέχνης και ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο κορυφαίος του μοντάζ των επαναστάσεων. Θεωρείται δικαιολογημένα απ’ όλους τους θεωρητικούς του κινηματογράφου ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία της 7ης τέχνης, κυρίως λόγω των καινοτομιών που εισήγαγε στη φιλμική γραφή και το μοντάζ. Σκηνοθέτησε την πρώτη μερικώς «έγχρωμη» ταινία. Τέλος πρέπει να τονιστεί η βαθιά του επίδραση στη κινηματογραφική αισθητική των περισσότερων μεγάλων σκηνοθετών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα (Όρσον Γουέλς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φράνσις Φορντ Κόπολα κ.α.)

«Η διαλεκτική αρχή του δυναμισμού, το γεγονός ότι το Είναι αποτελεί ένα συνεχές προτσές αλληλεπίδρασης δυο αντίθετων τάσεων, βρίσκει εφαρμογή στην τέχνη μέσα από τη σύγκρουση. Η σύγκρουση αποτελεί θεμελιακή αρχή για την ύπαρξη του έργου τέχνης και κάθε καλλιτεχνικής μορφής».

Σεργκέι Αιζενστάιν​

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

potemkinΤο θωρηκτό Ποτέμκιν

Συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου και θεωρείται – σε σπουδαιότητα – ισοδύναμη με την «Γκουέρνικα» του Πικάσο.

Ρωσία, 1905: μια ανταρσία στη θάλασσα κλιμακώνεται, και σύντομα γίνεται μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης σε μια εξέγερση εναντίον του Τσάρου. Αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με την πασίγνωστη σεκάνς της ταινίας με τους στρατιώτες να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Οδησσού που αποτελεί τη «βίβλο» των κινηματογραφιστών.

Η αφορμή ένα κομμάτι σάπιο κρέας. Η ταινία καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Έκθεσης του Παρισιού. Και το 1926 θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα «Οσκαρ».


 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13875 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top