tetartopress

Βουτιές τα ξημερώματα, να φύγει ο χειμώνας!

proino banio fb


Με ξυπνάει ο ήχος του ξυπνητηριού από βαθύ ύπνο γεμάτο ψυχεδελικά όνειρα. Το άγχος της προηγούμενης νύχτας τροφοδοτεί το κουρασμένο μου εγκέφαλο με μπόλικη φαντασία. Φωσφωριζέ εξωγήινοι που τσαλαβουτάνε στη θάλασσα του Καστελόκαμπου, γοητευτικές νεράιδες, πεζοπόροι εξερευνητές του 15ου αιώνα και άλλοι εκπληκτικοί χαρακτήρες πέρασαν από τον ονειρικό κόσμο του ύπνου μου. Ο ήχος του ξυπνητηριού όμως με τραβάει βίαια πίσω στον βαρετό, προβλέψιμο κόσμο της πραγματικότητας.

Ξεσκεπάζομαι αργά, ανασηκώνομαι και κοιτάζω τον ουρανό από το παράθυρο. Ακόμα σκοτάδι έξω. Με νευρικές κινήσεις ντύνομαι, αρπάζω ένα μήλο και βγαίνω έξω μαζί με το ποδήλατο. Ο παγωμένος αέρας με ξυπνάει για τα καλά. Λίγο πιο κάτω συναντάω τον Φίλιππο, λέμε μια καλημέρα, καβαλάμε τα ποδήλατα και γλιστράμε στην κατηφόρα.

16145813_1548385631855975_1150630311_o

Είπαμε σήμερα να πάμε για πολύ πρωινό μπάνιο. Αρκετά πρωί μάλιστα ώστε να προλάβει ο Φίλιππος (ο δεύτερος – γνωστός και ως Γρανάζης ) στο γυρισμό να πάει για δουλειά.

Είναι πρόκληση, αλλά αυτή η εμπειρία, με τις πολύ έντονες αλλαγές σε θερμοκρασία, χρώματα, διάθεση, είναι απρόσμενα αναζωογονητική· κάτι σαν φυσική ντόπα όπως το είχε περιγράψει πολύ πετυχημένα πριν χρόνια ένας ψημένος χειμερινός κολυμβητής στο Ρίο.

16231181_1548390085188863_1841113624_o

Φτάνουμε στις Δάφνες, ξεκαβαλάμε τα ποδήλατα και περπατάμε στα βότσαλα μέχρι το σημείο που αλλάζουμε. Ο ήλιος αρχίζει να βγαίνει και τα βουνά παίρνουν ένα γλυκό πορτοκαλομώβ χρώμα. Το τσουχτερό κρύο, σχεδόν σε πείθει ότι θα περάσεις καλύτερα αν μείνεις έξω από τη θάλασσα. Κανείς όμως δεν τολμά να κάνει πίσω.

Αρχίζουμε να γδυνόμαστε αργά και βασανιστικά. Οι πατούσες έχουν ήδη ξυλιάσει από το αγιάζι και τα παγωμένα χαλίκια. Δίνουμε το σύνθημα και περπατάμε προς τη θάλασσα. Μετά κραυγών και ιαχών βουτάμε μέσα και αρχίζουμε να κολυμπάμε γρήγορα και άτσαλα σαν κάτι γριές που δε θέλουν να βρέξουν τα μαλλιά τους.

16244969_1548385555189316_2121778610_o

Τα πρώτα λεπτά είναι λίγο δύσκολα αλλά σταδιακά αρχίζουμε να νοιώθουμε άνετα και απολαμβάνουμε την μαγευτική εμπειρία ενός χειμερινού μπάνιου. Για θέα έχουμε τα χιονισμένα βουνά της Ναυπακτίας που λαμποκοπάνε στις πρώτες αχτίδες του ήλιου. Από πίσω μας το «δικό μας» Παναχαϊκό, επίσης κατάλευκο. Από πάνω μας τα συννεφάκια έχουν αρχίσει και χρυσαφίζουν. Απόλυτη ησυχία εκτός από τους ήχους των απλωτών μας. Σα να φαίνεται πως το κρύο της θάλασσας δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε τίποτε άλλο πέρα από την ομορφιά της στιγμής!

Μετά από κανένα μισάωρο, βγαίνουμε έξω και πάμε τροχάδην σαν πάπιες πάνω στα κοφτερά βότσαλα, μέχρι το ντους. Σκουπιζόμαστε (κάποιοι με πετσέτες – κάποιοι με τον αέρα όπως προτάσσει ο άγραφος νόμος της ομάδας), και με χέρια που δυσλειτουργούν από το κρύο, προσπαθούμε να ντυθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Άλλο ένα μπάνιο έφτασε στο τέλος του!

Τα μπάνια το Χειμώνα, αλλά ακόμα περισσότερο τα πρωινά μπάνια σαν αυτό, είναι πραγματική πρόκληση για ένα ον όπως ο άνθρωπος που αποφεύγει από ένστικτο το παίδεμα. Γιατί λοιπόν να τρέχεις σαν τον μουρλό στη θάλασσα, αντί να κάτσεις να χουχουλιάζεις κάτω από τα σκεπάσματα;

Όποιος δεν το δοκιμάσει δε θα μάθει ποτέ πραγματικά την απάντηση!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7 Άρθρα

Μέσω του ποδηλάτου γνώρισα και ερωτεύτηκα την Ελληνική φύση και έμαθα να απολαμβάνω την διαδρομή περισσότερο από τον προορισμό. Θεωρώ ότι ένα ταξίδι με ποδήλατο προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για να αγαπήσουμε πραγματικά αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Ζω με το όνειρο να δω κάποια στιγμή τους κατοίκους της Ελλάδας/Πάτρας να αποκτούν αίσθημα συλλογικότητας.

Back to Top