tetartopress

Διέξοδος: Ένα μικρό θαύμα στο Μεσολόγγι

Λέξη προς λέξη ισχύει επακριβώς η αιτιολογία της Ακαδημίας Αθηνών που απένειμε στο πλαίσιο των φετινών ετήσιων βραβεύσεών της έπαινο «στον Κοινωφελή Ιδιωτικό Πολιτιστικό Οργανισμό ΔΙΕΞΟΔΟΣ, με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, για την ιδιαιτέρως μεγάλη πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική του δράση μέσω του μουσείου του, των εκδόσεών του, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές της περιοχής».

Αυτό ακριβώς κάνει η «Διέξοδος» τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και η φετινή διάκριση της Ακαδημίας απλώς επικυρώνει τη σπουδαία δουλειά που κάνουν στο χώρο ο Νίκος Κορδόσης και οι συνεργάτες του. Και δεν μιλάμε για κανένα τυχαίο χώρο…

Το πολιτιστικό ίδρυμα της «Διεξόδου» στεγάζεται από το 1999 στο ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Έξοδο στρατηγού Αθανασίου Ραζή – Κότσικα. Το σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’ αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των «εντοπίων δυνάμεων» στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας. Γύρω στο 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Η απονομή του επαίνου στην Ακαδημία Αθηνών. Φωτογραφία: http://www.onairnews.gr

Η απονομή του επαίνου της Ακαδημία Αθηνών στον Ν. Κορδόση (22/12/2015). Φωτ. http://www.onairnews.gr

Εκεί λειτουργεί το μουσείο, με συλλογή που περιλαμβάνει ιστορικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, αρχαία αντικείμενα, παλαιοχριστιανικά επιστήλια ναών, σπάνια έγγραφα καθώς και χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, που προέρχονται από την Πινακοθήκη της. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα δεκάδες παρουσιάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στεγάζεται και η νεοσύστατη βιβλιοθήκη.

«Τα ωραία κτίρια χρειάζονται ωραίους ανθρώπους. Όταν παλιώνουν να τα αγαπούν και να τα ανασταίνουν. Τούτο δω το ιστορικό κτίριο ήταν πολύ τυχερό…», έγραψε η Αρλέτα όταν επισκέφθηκε τη «Διέξοδο» κι είναι ακριβώς έτσι.

Ο Νίκος Κορδόσης που αγόρασε, ανακαίνισε και συντηρεί το κτήριο και υποστηρίζει οικονομικά τη διεύρυνση της συλλογής και όλες τις άλλες δράσεις της «Διεξόδου» είναι η σύγχρονη μορφή ευεργέτη. Χωρίς συμπλέγματα, υπερβολές ή εθνικιστικές εξάρσεις έχει δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα, αν σκεφτεί κανείς ότι η ετήσια επισκεψιμότητα του μουσείου (από μαθητές, κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες) ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες άτομα. Σε αυτούς η «Διέξοδος» προβάλλει το σημερινό πρόσωπο μιας έτσι κι αλλιώς ιστορικής πόλης, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαζί τους στιγμές της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας.

diexodos ekthesiΚι επειδή η ανησυχία του Ν. Κορδόση και της ομάδας που βρίσκεται γύρω του, δεν φαίνεται να σταματά, ήδη οι άνθρωποι της «Διεξόδου» πρωταγωνιστούν στην ίδρυση ενός Μουσείο Άλατος, που θα αποτελέσει ένα δεύτερο μουσειακό πόλο για το Μεσολόγγι, συνδεδεμένο στενά μ’ ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ταυτότητας και της οικονομίας του.

Πληροφορίες: Αθ. Ραζή – Κότσικα 25, τηλ. 2631051260, κιν. 6976643610 email: [email protected], www.diexodos.com.gr. Ώρες λειτουργίας μουσείου – εκθέσεων: Τετάρτη – Κυριακή: 10.30  – 13.00.

Τρέχουσες εκθέσεις: Στο ισόγειο εκτίθενται ιστορικά κειμήλια που καλύπτουν την περίοδο από την Επανάσταση του 1821 μέχρι τον εορτασμό της 100ετίας από την Έξοδο του Μεσολογγίου, εκκλησιαστικά κειμήλια από τον 11ο μέχρι τον 19ο αιώνα, αρχαία αντικείμενα του 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα, πολιτικά και στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 1800 μέχρι 1900, καθώς και αλληλογραφία των ποιητών Μίλτου Μαλακάση και Κωστή Παλαμά της περιόδου 1920 – 1940. Στις αίθουσες του πρώτου ορόφου εκτίθενται 60 ζωγραφικά έργα ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που χρονολογούνται από το 1870 μέχρι τις μέρες μας και προέρχονται από τη συλλογή της πινακοθήκης της «Διεξόδου».

diexodos_vivliothiki

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης. Φωτ: www.onairnews.gr

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 72 Άρθρα

Back to Top