tetartopress

Διαβούλευση για τη σύμβαση Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ. Ένα βήμα μπροστά ή η αρχή του τέλους;

eoppy1-lores-fb


Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Γεράσιμου Μηλαθιανάκη, λογοθεραπευτή, προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.


Advertisement

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 κλήθηκαν από τη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ οι Σύλλογοι των επαγγελματιών που ασκούν νόμιμα τα επαγγέλματα του λογοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή και του ψυχολόγου στην Ελλάδα, με θέμα συζήτησης την «Κατεπείγουσα σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ». Η χρονική προθεσμία που δόθηκε σε όλους του επαγγελματίες να ενταχθούν στα νέα δεδομένα είναι μόλις 9 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους 2016, συμπεριλαμβανομένων όλων των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μεταξύ 23 και 27 Δεκεμβρίου κάθε ένας μας, είτε επαγγελματίας είτε ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ έχει το δικαίωμα μέσω διαβούλευσης να στείλει επιστολή του στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αντιστοιχεί ανά επάγγελμα, διεύθυνση την οποία θα βρει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να παραθέσει τα σχόλια του σχετικά με το ζήτημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθώς ασκώ το επάγγελμα του λογοθεραπευτή, σαφώς και έστειλα τα σχόλια και τις αντιρρήσεις μου στην αρμόδια Επιτροπή. Παρακάτω θα διαβάσετε την επιστολή αυτή όπως ακριβώς εστάλη, μια επιστολή από τις δεκάδες που εστάλησαν από συναδέλφους και ελπίζουμε έστω να αναγνωστούν και μακάρι να ληφθούν υπόψιν.


Advertisement

«Αρχικώς θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου για τον τρόπο που επιλέξατε να γίνει η δημόσια διαβούλευση. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, σχετικά με την Άδεια Ασκήσεως του επαγγέλματός μας, εκτός του ότι ο χρόνος που είχαμε στην διάθεσή μας ήταν σαφώς μεγαλύτερος, η παράθεση σχολίων και απόψεων ήταν δημόσια, γεγονός το οποίο διασφάλιζε και την διαφάνεια της διαδικασίας (όσο μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι). Στην παρούσα περίπτωση κανείς δεν διασφαλίζει την ανάγνωση αυτού του κειμένου και σαφώς την κατανόηση όσον αναφέρονται εδώ. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις των ενδιαφερομένων και όχι απλά να κατατεθούν και να αρχειοθετηθούν σε στοίβες τα όσα κάποιος, όπως εγώ, παραθέτει με επιχειρήματα.

Η «εσπευσμένη» και εκβιαστική πρόθεσή σας να ενταχθούμε σε μια τόσο καταστρεπτική και καταπιεστική και από επαγγελματικής αλλά και από ηθικής και επιστημονικής πλευράς για ΟΛΟΥΣ μας σύμβαση συνεργασίας, υποδηλώνει οποιαδήποτε άλλη πρόθεση πέραν της ουσιαστικής και ποιοτικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Αδυνατώ να κατανοήσω τα οφέλη προς κάθε κατεύθυνση, μιας σύμβασης η οποία ούτε πρόκειται να επωφελήσει τους ασφαλισμένους, καθώς οι υπηρεσίες που έως και σήμερα λάμβαναν δεν θα είναι πλέον οι ίδιες (καθαρά για οικονομικούς λόγους) αλλά ούτε και το κράτος, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιημένοι από την παροχή υγείας που τους προσφέρεται «δωρεάν».


Advertisement

Θεωρώ είναι τουλάχιστον ανούσιο να παραθέσω επιχειρήματα για την άστοχη και μη ουσιαστική συμμετοχή ενός λογοθεραπευτή στις συμβάσεις. Αν προσπαθήσω να εξετάσω το ζήτημα από οικονομικής πλευράς, δεν βρίσκω λόγο εγώ ή και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος να επιλέξει μεταξύ σύμβασης ή μη, την επιλογή της σύμβασης. Τα χρήματα που έπαιρνε μέχρι και σήμερα – τις περισσότερες φορές εμπρόθεσμα, από την παροχή των υπηρεσιών του, του πρόσφεραν την δυνατότητα να μπορεί να καλύψει πρώτα τις αμέτρητες υποχρεώσεις (ενοίκια, οφειλές ΟΑΕΕ, εφορία κτλ) και έπειτα τις προσωπικές ανάγκες, ποσά που όπως σαφώς γνωρίζετε είναι υπέρογκα στις μέρες μας. Καθώς δεν υπάρχει καμία ανοχή και «συμπαράσταση» από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια, επιβάλλοντας μας απανωτές φορολογίες και επιβαρύνσεις, το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να δοθούν δίκαιοι όροι και κοινώς αποδεκτοί για την υπογραφή αυτής της σύμβασης.

Θα ήταν λάθος μου σε αυτό το σημείο να υποστηρίξω πως μια σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ήταν σε γενικότερη βάση σωστή. Για να γίνει όμως σωστή, ωφέλιμη και αποδοτική προς κάθε πλευρά και ενδιαφερόμενο θα έπρεπε να αναπτυχθεί σε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το να συνάψουμε συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία στην παρούσα φάση (εν όψη πιθανής προσεχούς κατάρρευσης του οικονομικού και ασφαλιστικού συστήματος) θα ήταν τουλάχιστον ανόητο. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με θετικά επιχειρήματα πως αυτό θα ήταν ωφέλιμο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω και να επικροτήσω την προσπάθεια σας να μας επιβάλλετε την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης. Περισσότερο πιθανή είναι η πρόθεσή σας να μας ωθήσετε στο κλείσιμο των επαγγελματικών μας χώρων παρά να ωφελήσετε τους ασφαλισμένους, εσάς ως Ελληνικό Κράτος και εμάς. Μην ξεχνάτε βεβαίως πως εκτός από λογοθεραπευτές ΟΛΟΙ μας είμαστε και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Δεν νομίζω πως κοιτάμε μονάχα το συμφέρον μας ως επαγγελματίες, αν και έχουμε κάθε δικαίωμα να παλέψουμε και εμείς και να επιβιώσουμε μέσα σε αυτή την δύσκολη για όλους εποχή. Στην θέση την οποία είναι σήμερα οι ασθενείς μας μπορεί αύριο να είμαστε εμείς, εσείς, τα παιδιά μας ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Advertisement

Όταν μας επιβάλλατε δυσβάστακτους φόρους, δεν αντιδράσαμε, όταν μας αυξήσατε τους φόρους αυτούς και τους κάνατε αβάστακτους, πάλι δεν αντιδράσαμε, όταν με την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος δεν ξεκαθαρίσατε ποιοι είναι κατάλληλοι να ασκούν το επάγγελμα αλλά το κάνατε εντελώς επιλεκτικά και συμφεροντολογικά πάλι, δεν αντιδράσαμε! Θεωρώ τον εαυτό μου τουλάχιστον χαζό και αφελή εάν και αυτή την φορά κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια, Χριστουγεννιάτικα όπως κάθε άνθρωπος θα ήθελε και να σας αφήσω να καταστρέψετε το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μου, των ασθενών μου και των οικογενειών τους επειδή απλά εσείς δεν νοιάζεστε για το μέλλον αυτής της χώρας.

Πραγματικά έχετε αναλογιστεί ποτέ, τι μπορεί να προσφέρει ένας λογοθεραπευτής;

Γνωρίζετε που ακριβώς καλείτε να βοηθήσει και ποιες διαταραχές αντιμετωπίζει;

Θεωρείτε ότι μπορείτε να νιώσετε τον πόνο και την απογοήτευση που νιώθει ένας από τους δεκάδες ασθενείς μου;

Πιστεύετε ότι μπορείτε να νιώσετε πως θα νιώσει την Τρίτη το πρωί ο κάθε γονιός που έχει την τύχη και την ατυχία να μεγαλώνει ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, όταν μάθει πως πλέον δεν θα μπορώ να το βοηθήσω ξανά να φάει ή να μιλήσει επειδή απλά εσείς ξαφνικά αποφασίσατε να μας κλείσετε όλους;

Θεωρείτε ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάτε ή καταστρέφετε το μέλλον αυτής της χώρας;

Έχετε την εντύπωση πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας ή απλά αποτέλεσμα όλων αυτών των χαμένων χρόνων κακής διαχείρισης;

Για μια φορά, για πρώτη φορά, έχετε την ευκαιρία να μας έχετε δίπλα σας και ΌΛΟΙ μαζί να προετοιμάσουμε το δρόμο αυτό προς όφελος ΟΛΩΝ μας, προς όφελος των παιδιών μας. Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και ακούστε και τη  δική μας γνώμη».

Γεράσιμος Μηλαθιανάκης, MPH
Λογοθεραπευτής
[email protected]


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Οι γάμοι της Τήλου" - Ο ακτιβιστικός, πρώτος γάμος ομοφύλων στην Ελλάδα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Οι γάμοι της Τήλου” – Ο ακτιβιστικός, πρώτος γάμος ομοφύλων στην Ελλάδα

"Οι γάμοι της Τήλου". Σκηνοθεσία Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Ντοκιμαντέρ Ελληνικής παραγωγής, 2022. "Διεκδικούμε να ανήκουμε σε κείνους τους πολίτες του κόσμου ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Η εμπειρία του Ζολά"- Η αλληλεπικάλυψη των ρόλων θεάτρου και ζωής

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Η εμπειρία του Ζολά”- Η αλληλεπικάλυψη των ρόλων θεάτρου και ζωής

"Η εμπειρία του Ζολά" ("L'experience Zola"). Σκηνοθεσία: Τζανλούκα Ματαρέζε. Ηθοποιοί: Anne Barbot, Benoît Dallongeville. Ιταλία, Γαλλία, 2023. "Νόμιζα ότι όταν ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Τσίκο & Ρίτα" του Φερνάντο Τρουέμπα - Υπέροχο σχέδιο, απολιτίκ περιβάλλον

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Τσίκο & Ρίτα” του Φερνάντο Τρουέμπα – Υπέροχο σχέδιο, απολιτίκ περιβάλλον

"Τσίκο & Ρίτα" ("Chico & Rita") Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ, Τόνο Εράντο. Animation παραγωγής Ισπανίας, 2010. Τα θλιμμένα μάτια ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Το απαγορευμένο queer "Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ"

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Το απαγορευμένο queer “Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ”

"Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ" (The celluloid closet). Σκηνοθεσία: Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν. Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ, 1996. Στην ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top