Η επανάσταση της τροφής για όλους!
Στις μέρες μας έχουμε μάθει όποια αγροτικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα (συμβατική καλλιέργεια) να τα ονομάζουμε με το γενικό όρο, «βιολογικά προϊόντα» και την καλλιέργειά τους βιολογική καλλιέργεια.
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε τόσο ξεκάθαρα. Υπάρχουν βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των βιολογικών προϊόντων, με βασικότερη την προέλευση των σπόρων και των φυτών.
Υπάρχουν οι σπόροι υβρίδια τα οποία είναι τεχνητώς υβριδισμένα (με διασταύρωση του DNA τους) σε εργαστήρια και οι λεγόμενοι παλιοί ντόπιοι σπόροι που είναι φυσικώς διασταυρωμένοι, λέγονται ποικιλίες και έχουν προκύψει με φυσικούς τρόπους και μακρόχρονες φυσικές επιλογές (π.χ διασταύρωση της γύρης τους από τις μέλισσες).
Τα πρώτα λοιπόν πιστοποιούνται από διάφορες εταιρίες πιστοποίησης ως προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και τα δεύτερα ως οργανικά προϊόντα.
Υπάρχει όμως και μία άλλη πολύ σημαντικότερη διαφορά μεταξύ τους. Οι τεχνητώς υβριδισμένοι σπόροι παράγουν μόνο την πρώτη χρονιά που σπέρνεις και τα φυτά που βγαίνουν δεν έχουν γόνιμους σπόρους, άρα δεν μπορούμε να τους ξανασπείρουμε, για παραγωγή επόμενης χρονιάς. Έτσι αναγκαζόμαστε να τους ξαναγοράσουμε κάθε χρόνο από τη μητρική εταιρία η οποία σημειωτέον έχει κατωχυρώσει τα δικαιώματα αυτών των σπόρων άρα δεν μπορεί κανείς να τους παράγει.
Τα οργανικά, που έχουν προέλθει από φυσικές διαδικασίες, δίνουν γόνιμους σπόρους κάθε χρόνο δίνοντας στον αγρότη αλλά και στον απλό καταναλωτή που θέλει να λειτουργήσει ως ερασιτέχνης, τη δυνατότητα της αυτάρκειας και της αποδέσμευσης από τις εταιρείες και τα μονοπώλια τροφής.
Η εδραίωση των μονοπωλίων των σπόρων στην Ελλάδα έγινε επισήμως με νομοθέτημα το 2012, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί κανείς να καλλιεργήσει στον κήπο του σπόρους που δεν είναι υβρίδια αγορασμένα από σποροπαραγωγική εταιρεία και δεν μπορεί να κρατήσει σπόρους με τους φυσικούς τρόπους που το έκαναν επι αιώνες οι παππούδες μας.
Καλωσήλθατε στην Νέα Τάξη Τροφής.
Advertisement
Advertisement