tetartopress

Καμία επαφή με το περιβάλλον

141


Το Συρράκο και οι Καλλαρύτες είναι δύο πανέμορφα χωριά, στα Τζουμέρκα που είναι πολύ γνωστά για τις υπέροχες κατασκευές από πέτρα, χαρακτηριστικές της περιοχής. Τα δύο χωριά ένωνε ένα παραδοσιακό πέτρινο μονοπάτι, τέλεια εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο. Αυτό μέχρι πρόσφατα. Κάποιοι μάλλον αποφάσισαν πως κάτι έλειπε για να αναδείξουν το τοπίο, που οι κάτοικοι των χωριών είχαν προστατέψει τόσα χρόνια. Κάπως έτσι το inοx «παντρεύτηκε» την πέτρα.

Εκτός από τα inox κάγκελα, έχει υψωθεί και ένα τοίχος με άφθονο τσιμέντο και σχηματίζονται λίμνες από νερό που μαζεύεται γύρω του, όπως μπορούν να διαπιστώσουν όσοι επισκεφθούν το μονοπάτι.

Το αποτέλεσμα; Με πολύ επιείκεια θα το χαρακτηρίζαμε «υπερβολικό» και σίγουρα απογοητευτικό, για όσους περιμένουν να επισκεφτούν ένα παραδοσιακό μονοπάτι.

Στο www.tamos.gr βρήκαμε μια περιγραφή του φαραγγιού (8/2011), που ενώνει το Συρράκο και τους Καλλαρύτες. Μάλιστα γίνεται αναφορά στις σκάλες, πριν διακοσμηθούν με τα φανταχτερά κάγκελα:

«…Το μονοπάτι είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο, σχετικά απότομο αλλά σε καμιά περίπτωση δύσβατο. Χέρια παλιών, χέρια που γνώριζαν την πέτρα και την έχτιζαν, έχουν φτιάξει σκαλιά, αργότερα άλλοι πρόσθεσαν προστατευτικές σιδεριές και κάγκελα, η φροντίδα του ορεσίβιου για τον τόπο του εμφανής, μας κάνει να αναλογιζόμαστε την αδιαφορία που χαρακτηρίζει τη δική μας γενιά και το «φατσιμάρε» στις πλατείες…»

«Φατσιμάρε», αν το μεταφράζουμε σωστά, σημαίνει κάτι σαν υπερβολική επίδειξη χωρίς περιεχόμενο, αυτοπροβολή χωρίς νόημα, δήθεν. Μάλλον αυτή η νοοτροπία κατάφερε να εγκατασταθεί και να «αναπλάσει» το μέχρι πρόσφατα παραδοσιακό μονοπάτι.

Φαίνεται πως στην περίπτωση του μονοπατιού στο Συρράκο και τους Καλλαρύτες, στη βιασύνη να γίνουν έργα και να απορροφηθούν κονδύλια για αυτά, η πρόταση που τελικά υλοποιήθηκε δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε, με βάση την αισθητική και την εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο. Ευτυχώς, από ότι μαθαίνουμε, υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και λάτρεις της πεζοπορίας σε όλη την Ελλάδα, που διαμαρτύρονται για την σημερινή εικόνα του μονοπατιού.

Ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος ώστε η εικόνα που θα αντικρίζουν στο μέλλον οι επισκέπτες να συνάδει με τα σπίτια, τις πλατείες και τις υπόλοιπες πετρόκτιστες κατασκευές των δύο χωριών.

Πληροφορίες για το έργο της ανάπλασης του μονοπατιού και για το πόσο στοίχισε, μπορείτε να βρείτε εδώ.

[huge_it_gallery id=”57″]

 

Το πριν και το μετά του μονοπατιού:

12957513_1145330215500758_3508329490736700388_o

 

12970137_1145319925501787_829563746_o

 

Περισσότερες πληροφορίες για την πανέμορφη περιοχή μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
katafigiomelissourgwn.blogspot.gr
tzoumerka-park.gr
www.mountain-sports.gr/tzoumerkaactivitiescenter/

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13875 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top