tetartopress

Κινηµατογραφικό σκηνικό µε επιλογές για όλους

08-02-01-026-027 Platanos Aitolnias-site


Η παλιά µεταλλική ταµπέλα, καρφωµένη στον αιωνόβιο πλάτανο, στη µέση της κεντρικής πλατείας µας δίνει την πρώτη πληροφορία: Υψόµετρο 875 µ, Κλίµα υγιεινό. Πίσω του στέκει από το 1846 η µεγαλοπρεπής και επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βασιλικού ρυθµού σπάνιας δοµικής τέχνης, µε τα δυο περικαλλή και πυργωτά καµπαναριά, την τρίκογχη αψίδα του ιερού και τα εντυπωσιακά λιθανάγλυφα στο περιθύρωµα στη νότια πλευράς.

Τριγύρω λιθόκτιστα κτίρια µε παλιά µαγαζιά και καφενεία στο ισόγειο και το µουσείο Εθνικής Αντίστασης σε µια γωνία. Το όλο θέαµα παραπέµπει σε κινηµατογραφικό ή / και θεατρικό σκηνικό. Ο λόγος για την κεντρική πλατεία του Πλατάνου της ορεινής Ναυπακτίας.

08-02-01-024-platanos-aitolnias

∆ίπλα και γύρω από την κεντρική πλατεία θα συναντήσουµε κι άλλα παλιά καταστήµατα, κλειστά πια, καφενεία και το λαογραφικό µουσείο. Συνεχίζοντας την περιδιάβαση στα λιθόστρωτα σοκάκια δίδεται η ευκαιρία µεγαλύτερης γνωριµίας µε τον παραδοσιακό οικισµό και τα αρχιτεκτονικά αξιόλογα κτίρια του. Τα σπίτια του πέτρινα στην πλειονότητά τους, προκαλούν το ενδιαφέρον.

Τα Ροντηραίικα (1847) – ο θεατρικός σκηνοθέτης ∆ηµήτρης Ροντήρης κατάγεται από εδώ, του Μαργαρίτη (1850), του Κολοτούρου (1840), του Αγγελάκη (1850), όλα µε εντυπωσιακά λιθανάγλυφα, είναι µερικά από τα παλιά σπίτια του Πλατάνου. Σ’ ένα από αυτά λέγεται ότι φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Όθωνας που ήρθε στο χωριό µε την Αµαλία, χάριν του υγιεινού κλίµατος που επικρατεί στην περιοχή, όπως µας πληροφόρησε ήδη η ταµπέλα στον πλάτανο της κεντρικής πλατείας. Πράγµατι στον Πλάτανο δηµιουργείται ένα ιδιαίτερο ξηρό µικροκλίµα σε αντίθεση µε το υγρό περιβάλλον της υπόλοιπης ορεινής Ναυπακτίας.

08-02-01-025-platanos-aitolnias

Ο Πλάτανος βρίσκεται πάνω στο δρόµο που συνέδεε και συνδέει ακόµη τη Ναύπακτο µε την Ευρυτανία. Άλλος οδικός κλάδος συνδέει τον Πλάτανο µε το Θέρµο. Σε µικρή απόσταση από τον οικισµό βρίσκονται η τεχνητή λίµνη του Εύηνου (προς Καρπενήσι) και η περίφηµη µονότοξη γέφυρα της Αρτοτίβας (προς Θέρµο) κτίσµα του 15ου αι., που συνέδεε τις επαρχίες Τριχωνίδας και Μεσολογγίου µε τη βόρεια Ναυπακτία και την Ευρυτανία.

Το χωριό βρίσκεται στη σκιά των ανατολικών πλαγιών του όρους Αλωνάκι (1.418 µ.) και υπό τη σκέπη ενός πανέµορφου και ποικιλόφυτου δάσους (έλατα, γάβροι, πουρνάρια, κέδρους, κρανιές κ.ά.).

Στο Αλωνάκι ο τοπικός Σύλλογος έχει προχωρήσει στον καθαρισµό και τη µερική σήµανση µονοπατιών που οδηγούν στην κορυφή και δηµιουργούν κυκλικές διαδροµές. Ο Λεωνίδας, εκπρόσωπος του Συλλόγου, που θα βρείτε στον ξενώνα «Τα σπιτάκια της Ιφιγένειας», απ’ όπου ξεκινούν οι διαδροµές, θα µπορέσει να σας κατευθύνει.

20160123_104500

Άλλες πεζοπορικές διαδροµές που µπορείτε να ακολουθήσετε, παίρνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες –γιατί δεν είναι σηµατοδοτηµένες– είναι:

  • Προς το χωριό ∆ορβιτσά, περνώντας από το χωριό Κάτω Πλάτανος και τη µικρή πέτρινη γέφυρα της Πωγωνιάς πάνω από τον ποταµό Κότσαλο.
  • Προς τα δυτικά και το γεφύρι της Αρτοτίβας, πάνω από τον Κότσαλο µέχρι τη συµβολή του µε τον Εύηνο µε συνεχή θέα προς το ποτάµι ακολουθώντας ένα άγνωστο και σχεδόν ξεχασµένο πετρόχτιστο µονοπάτι που τα αποµεινάρια της υποδοµής του, το καλντερίµι πλάτους µέχρι 3 µέτρα και τα πέτρινα τοιχία αντιστήριξης, εντυπωσιάζουν.
  • Ένα παλιό µονοπάτι προς τα δυτικά, που συνδέει τον Πλάτανο µε το χωριό Χόµορη, περνώντας από τον συνοικισµό Αγία Τριάδα και δίπλα από στάνες και παλιά εγκαταλειµµένα πια χωράφια, έχοντας επίσης θέα τον ποταµό Κότσαλο.

Η ποικιλία των επιλογών που έχει κανείς µε την επίσκεψή του και τη διαµονή του στον Πλάτανο µπορεί να του δώσει τη θέση που αξίζει και διεκδικεί στον τουρισµό στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.

08-02-01-033-platanos-aitolnias 08-02-01-041-platanos-aitolnias 20160123_120449

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 15 Άρθρα

Back to Top