tetartopress

«Κυνήγι μαγισσών» με αφορμή ένα κουκλοθέατρο


Πόσο μπορεί να σας τρομοκρατήσει ένα κουκλοθέτρο;

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο «Δον Κριστόμπαλ – Δόνα Ροζίτα» του Λόρκα θα μπορούσε να εξυμνεί την τρομοκρατία;

Η απάντηση για τον Ισπανό δικαστικό Ισμαήλ Μορένο Τσαμόρο είναι πως μπορεί.

Κατά την διάρκεια της παράστασης «Η μάγισσα και ο Δον Κριστόμπαλ», που παίχτηκε στη Μαδρίτη στις 5 Φεβρουαρίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, κάποιοι θεατές ένιωσαν να προσβάλλονται και κάλεσαν την αστυνομία.

Εξύμνηση τρομοκρατίας είναι η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκαν τα δύο μέλη της ομάδας κουκλοθεάτρου «Μαριονέτες από τα κάτω».

Και μπορεί η υπόθεση του έργου να μην είναι ακριβώς μια «παιδική παράσταση» αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ισχυρίστηκαν ποτέ οι εμπνευστές του.

Η υπόθεση απλή αλλά με πολλές αλληγορίες.
Μια «μάγισσα» σ’ ένα σπίτι. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης του σπιτιού την εκμεταλλεύεται και αυτή τον σκοτώνει. Η «μάγισσα» που είναι έγκυος γεννά.
Μια καλόγρια θέλει να πάρει το παιδί. Η «μάγισσα» αντιστέκεται και πάνω στην μάχη η καλόγρια πεθαίνει.
Οι αστυνομικοί χτυπάνε την «μάγισσα» που πέφτει αναίσθητη.  Και προσπαθούν να στήσουν μια κατηγορία, βάζοντας ένα πλακάτ στα χέρια της, για να τραβήξουν μια φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο.
Ένας δικαστής προσπαθεί να καταδικάσει την «μάγισσα» σε θάνατο αλλά στο τέλος αυτή τον παραπλανά και ο δικαστής παίρνει την θέση της στην κρεμάλα.

gora«Gora Alka-Eta» ανέφερε το πλακάτ που τοποθέτησε η αστυνομία στα χέρια της μάγισσας. Δηλαδή «Ζήτω η Αλκα (Αλκάιντα) και η ΕΤΑ (Βασκική αυτονομιστική οργάνωση)» είναι η φράση στην οποία στηρίζεται η κατηγορία για «εξύμνηση της τρομοκρατίας».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους, το κυνήγι μαγισσών και η καταστολή είναι τα κεντρικά θέματα της παράστασης.

Ίσως τελικά αυτό που ενόχλησε τους «αγανακτισμένους» θεατές ήταν η αμφισβήτηση της πατριαρχίας, της ιδιοκτησίας, του ρόλου της θρησκείας, της αστυνομίας και των δικαστών. Και δυστυχώς αυτό που προσπάθησαν να στηλιτεύσουν μέσα από την παράστασή τους οι δυο καλλιτέχνες, το στήσιμο δηλαδή των υποθέσεων και το κυνήγι μαγισσών, επιβεβαιώθηκε οδηγώντας τους στη φυλακή και μάλιστα χωρίς εγγύηση, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Σε μια Ευρώπη που επιμένει να στρέφεται στο μεσαίωνα αναζητώντας τις απαντήσεις στα προβλήματα της, το «κυνήγι των μαγισσών» φαίνεται πως γίνεται το αγαπημένο της νέο παιχνίδι.

Δεν έχει καμιά σημασία αν η παράσταση ήταν εμπνευσμένη από έργο του Λόρκα. Σε μια εποχή που ο κόσμος δείχνει να οπισθοδρομεί, η έμπνευση από μεγάλους συγγραφείς θα μπορούσε από μόνη της στα επόμενα χρόνια να αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο, σε αυτό το σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών».

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ανακοινώνουν την έναρξη του έργου ...
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ενάντια στη σύλληψη και κράτηση εκπαιδευτικών στη Ρόδο: Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους ...
Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πάνω από 500 MW ανεμογεννητριών υπό αδειοδότηση σε κρίσιμους βιότοπους γυπών στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ...
Φορμίκουλα

To νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο και η προστασία της νησίδας Φορμίκουλα

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top