tetartopress

Μία ιστορική ρίζα


Εκεί λοιπόν που αγχωµένη άκουγα τα δευτερόλεπτα να κυλούν και το χέρι µου νεκρό και αδύναµο να γράψει µία πρόταση, ξαφνικά µου «ήρθε»… Μικρές ψιχάλες έξω από το παράθυρό µου στάθηκαν η αφορµή!

Τι προκαλεί η υγρασία; Μάλλον ένα κλίµα ιδανικό για την ανάπτυξη µικροβίων, έξαρση σε πνευµονίες, βρογχίτιδες και όλες τις καταστάσεις που συνδέουν το χειµώνα µε κακοδιαθεσία.

Σκέφτηκα λοιπόν να σας µιλήσω για ένα βότανο… Αν σας έλεγα πως πρόκειται για την Ρεγολίτσα ή την Κολιά, µάλλον οι περισσότεροι δεν θα το ξέρατε… Τη γλυκύριζα όµως σίγουρα την έχετε ακούσει! Ένα αυτοφυές φυτό, η ρίζα του οποίου αν και τοξική µέχρι την αποξήρανσή της, χρησιµοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη φαρµακευτική και την εναλλακτική θεραπεία. Η δραστική ουσία που περιέχει είναι η Γλυκυριζίνη, µία ουσία 50 – 60 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Από τον 3ο αιώνα π.Χ ο Θεόφραστος µίλησε για τις ιδιότητες της γλυκύριζας χαρακτηρίζοντάς την ως το φάρµακο για το άσθµα και το ξερόβηχα. Μέχρι σήµερα χρησιµοποιείται ως αφέψηµα για το βήχα, τη βραχνάδα του λαιµού ή ακόµη και για έντονες λαρυγγίτιδες. Η ιδιότητά της να επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις, την κατέστησε τη νούµερο ένα επιλογή στην εναλλακτική θεραπεία των γαστρικών ελκών, ενώ η έντονη διούρηση που προκαλεί βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και στην αποφυγή χολοκυστίτιδων.

Επειδή όµως καµία εναλλακτική θεραπεία ή βότανο δεν είναι ακίνδυνο επειδή χαρακτηρίζεται φυτικό, θα πρέπει πάντα να συµβουλεύεστε τη γνώµη του φαρµακοποιού σας. Άνθρωποι που έτρωγαν συχνά γλυκύριζα εµφάνισαν έντονη πίεση µετά από κάποιο διάστηµα, πονοκεφάλους καθώς και µυικούς πόνους. Είναι επίσης γνωστό στην ιστορία πως τα δόντια του Μεγάλου Ναπολέοντα είχαν µαυρίσει επειδή µασούσε συνεχώς γλυκύριζα, έχοντας στο µυαλό του την αντιµικροβιακή ιδιότητά της στη στοµατική κοιλότητα!

Θα αντιστρέψω λοιπόν την γνωστή ρήση: «Ουδέν κακόν αµιγές καλού» και θα σας προτρέψω να µιλήσετε µε τους ειδικούς!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 35 Άρθρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Η μεγάλη της αγάπη για την φαρμακευτική την έφερε στην Πάτρα στην οποία ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Παθιάζεται με το επάγγελμα της, το διάβασμα και την μουσική. Η αποτύπωση λέξεων σε χαρτί, είναι για την ίδια έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητα. Λίγο ανατρεπτική σε οτιδήποτε θεωρεί στάσιμο και αρκετά «εναλλακτική» σε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά του φαρμακευτικού χώρου και από το 2012 και για το Τέταρτο, σε μία γωνιά που μέσα από τα διάφορα χιουμοριστικά κειμενάκια ελπίζει να ανακαλύψετε την επιστημονικότητα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην υγεία μας. ([email protected])

Back to Top