tetartopress

Νάουσα – Στη αγκαλιά του Βερμίου

Το όρος Βέρμιο αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ της πεδιάδας της Ημαθίας – Θεσσαλονίκης στα ανατολικά και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά. Στους πρόποδες της ανατολικής του πλευράς, της καλυμμένης από δάση με κωνοφόρα και οξιές, σε μια φυσική αγκαλιά που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η Νάουσα, σε μέσο υψόμετρο 330 μ. από τη θάλασσα, σε ολόκληρο τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, που εκτείνεται μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Βασικός πρωταγωνιστής στη σημερινή πόλη είναι η Αράπιτσα, το ποτάμι που ξεκινά από το πανέμορφο άλσος του Αγίου Νικολάου και που τη διασχίζει χωρίζοντάς την σε δύο άνισα μέρη, ενώ διαδοχικοί καταρράκτες, μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους, σχηματίζονται σε όλη τη διαδρομή του μέχρι την πεδιάδα.

Το υγρό στοιχείο χαρακτηρίζει και τις συνοικίες της πόλης, που διασχίζονται από μικρά ρέματα, τα οποία δίνουν κίνηση σε μύλους, πριονιστήρια, υδροκόπανους κ.λπ. και χρησιμεύουν για το πότισμα των κήπων, αποτελώντας ένα αρκετά αποτελεσματικό και υγιεινό αποχετευτικό δίκτυο. Η σημερινή πολεοδομική μορφή της Νάουσας οφείλεται στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1928, που αναθεωρήθηκε το 1950.

Τι πρέπει να δείτε

naousa4-logoΤο δημοτικό πάρκο της Νάουσας
Σε ένα φυσικό «μπαλκόνι», με θέα προς τον κάμπο της Μακεδονίας. Kαταλαμβάνει έκταση 30 περίπου στρεμμάτων και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από άποψη αισθητικής, λειτουργικότητας, ποικιλίας βλάστησης, όσο και από τη δυνατότητα να χαρείς μεγάλες στιγμές της πανίδας, καθώς στο πάρκο ζουν ελεύθερα, παγώνια, πάπιες, κύκνοι, περιστέρια, σκίουροι, ψάρια και διάφορα άλλα είδη πουλιών.

Ο ανθόκηπος, είναι το τμήμα του πάρκου με την απαράμιλλη ομορφιά των λουλουδιών και την πανδαισία των χρωμάτων τους, που συναρπάζει και συγκινεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και με ένα παραδοσιακο συντριβάνι στο κέντρο του που περιβάλλεται από ένα δρόμο σαν «καλντερίμι».

Η λίμνη καταλαμβάνει 1.5 περίπου στρέμμα και φιλοξενεί πολύχρωμες πάπιες, τον πρίγκηπα – κύκνο, αλλά και ψάρια, που τρέφονται καθημερινά από τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου, που μοιράζονται μαζί τους τα διάφορα σνάκς. Το σχήμα της είναι ελεύθερο και διαθέτει δύο παραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια, που συνδέουν το νησάκι με το υπόλοιπο πάρκο.

Οι βρύσες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, αποτελούν σημεία ανακούφισης της δίψας και προσθέτουν τον δικό τους τόνο, με τη χαρακτηριστική, διαφορετική για κάθε μία, αρχιτεκτονική τους.

Άλσος Αγίου Νικολάου
Το Άλσος Αγίου Νικολάου, με τις απίστευτες υποδομές και τους 1 εκ. επισκέπτες ετησίως, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νάουσας. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για τη μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του.

Σχολή Αριστοτέλους (Νυμφαίο)
Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο. Στη θέση «Ισβόρια», ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια λαξεύτηκε κάθετα ο βράχος, προστέθηκε μία ιωνική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε μία στεγασμένη στοά σε σχήμα Γ. Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό.

Χιονοδρομικό Κέντρο «3 – 5 Πηγάδια»
Οι φίλαθλοι το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού τα τελευταία τριάντα χρόνια πολλές ομάδες χρησιμοποίησαν την υποδομή του. Σε υψόμετρο 1430 – 2000 μ. συνδέεται με την πόλη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και το μόνο που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Η ξενοδοχειακή μονάδα του έχει 34 δωμάτια (ξενοδοχείο και καταφύγιο) και μπορεί να φιλοξενήσει 100 άτομα. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, lift μπαρ, snow bar και πανέμορφο chalet στην κορυφή του βουνού (2005 μ).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Νάουσα: http://www.naoussa.gr

naousa2-logo

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top