tetartopress

Ξηµερώνει… σου λέω!


Αν το ηλιοβασίλεµα είναι των ερωτευµένων, τότε η χαραυγή είναι της ελπίδας. Να το κοιτάξεις το ξηµέρωµα από ψηλά, πάνω απ’ το ύψος των πολυκατοικιών. Να δεις τον ουρανό να παίρνει στην αγκαλιά του τη θάλασσα την αγαπηµένη του, να της φορέσει το πρωινό της θαλασσί φόρεµα. Εκείνος θα φοράει ένα µενεξεδί κασκόλ. Είναι ωραία τα πρωινά τους χρώµατα.

Και σώπασε την ώρα εκείνη, για να µπορέσεις ν’ ακούσεις το γλυκό αναστεναγµό της κοπελιάς που σφιχταγκαλιασµένη µε τον καλό της, κοιτούν µαζί τη χαραυγή, καθισµένοι στα σκαλάκια δίπλα σου.

Μύρισε το, το χάραµα έξω από έναν ξυλόφουρνο, µπες µέσα και γεύσου το σ’ ένα αχνιστό κουλούρι. Έτσι είναι το χάραµα, θα σου µιλήσει σε όλες τις αισθήσεις σου, µ’ ένα δικό του τρόπο, πιο αισιόδοξο.

Γιατί θα ξυπνήσεις µε όρεξη να κάνεις πράξη τα όνειρά σου, αυτά του ύπνου σου µα και τ’ άλλα της ζωής σου.

Ξηµερώνει… και οι οδοκαθαριστές βάζουν στην πόλη µας τα φρεσκοπλυµένα της, για να µπορεί όµορφη ξανά να υποδεχτεί τον αχό µας.

Τα πουλάκια ξεκουρνιάζουν κι αρχίζουν αγουροξυπνηµένα το κελαΐδισµα, για να γεµίσουν µε νότες τον αέρα.

Κι όσο υποχωρεί η πρωινή δροσιά, τόσο στεγνώνουν τα φτερά τους οι πεταλούδες για να µπορέσουν χωρίς βάρος να γεµίσουν µε χρώµα τα κενά τ’ ουρανού.

Παρατήρησε τους ανθρώπους του νυχτοκάµατου, σαν ξεκλειδώνουν την εξώπορτά τους, κοιτάζουν πάντα προς τον ήλιο και του χαµογελούν, πριν να κοιµηθούν και τον πάρουν στα όνειρά τους.

Άκουσε την τελευταία παρέα που γυρίζει στο σπίτι µετά τη διασκέδαση. Μπερδεύουν λίγο τα λόγια των τραγουδιών –ίσως και τα βήµατά τους– µα παράφωνοι δεν είναι.

Τρύπωσε σ’ έναν ακάλυπτο να δεις τα φρεσκοπλυµένα ασπρόρουχα που κρέµονται. Αυτά δε θα τα έβλεπες τη νύχτα, θα ήταν σκιές.

Βάλε λίγη µαρµελάδα στο ψωµί σου αν θες και τότε θα γευθείς καλοκαιρινή αυγή σε νησί.

Αποµονώσου απ’ το περιβάλλον σου την πρώτη αυγή και προσπάθησε να τη µυρίσεις και τότε σίγουρα θα µυρίσεις ελπίδα.

Κι αν είναι µια απ’ αυτές τις µέρες που το φεγγάρι µένει εκεί ακλόνητο, παρέα µε τον ήλιο, µην το φοβηθείς. Γιατί ο παππούς µου πάντα λέει, πως τη στιγµή που ο ήλιος θα νικήσει το φεγγάρι, είναι τότε που τελειώνουν οι πιο επίµονοι εφιάλτες µας.

Μην πεις ποτέ πως το ξηµέρωµα δε θα ‘ρθει. Γιατί έρχεται πάντα, ακόµα και την πιο βαριά και µεγάλη νύχτα του χειµώνα.

Γι’ αυτό λοιπόν άκουσε µε, ξηµερώνει σου λέω… Kοίτα ψηλά για να το δεις κι εσύ. Να είσαι εκεί το ξηµέρωµα, µα για να είσαι, πρέπει να σηκωθείς.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top