tetartopress

Ο κόσμος μας χωρίς προστακτική


Σιχαίνομαι την προστακτική, δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να υπάρχει.

Υπάρχει πιο ευγενικός τρόπος να μου ζητήσεις το κρασί στο Κυριακάτικο τραπέζι, ή τη βοήθειά μου όταν τη χρειάζεσαι.

Υπάρχει άλλος τρόπος να μου δείξεις πως θες να φροντίζω τον εαυτό μου, απ’ το να μου λες κόψε αυτό ή κόψε εκείνο.

Και όταν με μαθαίνεις να γράφω τα πρώτα μου γράμματα, μη με προστάξεις να γράφω πιο στρογγυλά ή πιο καλλιγραφικά. Πες μου απλώς πως τα γράμματα πρέπει να είναι καθαρά όπως τα λόγια, για να μην μπερδεύονται οι άνθρωποι. Κι εγώ θα σε καταλάβω, όσο μικρή κι αν είμαι.

Και σα με βρεις να παίζω στη μοναδική αλάνα της τσιμεντούπολής μας, μη μου φωνάξεις: «έλα, θα κρυώσει το φαΐ». Κάτσε λίγο πιο ‘κει, θαύμασε την ανεμελιά μου και μετά κάλεσε με απλώς κι εγώ θα σ’ ακούσω. Κάλεσε και τους φίλους μου μαζί και τότε το φαΐ, θα είναι πιο νόστιμο.

Αν σ’ ενοχλήσει κάτι απ’ τις πράξεις μου, βρες άλλο τρόπο να μου το δείξεις μην πεις: «σταμάτα».

Μην απαιτήσεις ποτέ το σεβασμό μου, περίμενέ με να στον δώσω μόνη μου, όταν πραγματικά τον αξίζεις.

Κι αν βρεις τον τρόπο ν’ αγαπήσεις την ανακατωσούρα μου και δε με προστάξεις να συμμαζευτώ ή να συμμαζέψω, θα καταλάβεις πως όλο αυτό συμβαίνει, επειδή είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να μου ζητήσεις καφέ όταν γυρίσεις σπίτι κουρασμένος ή απογοητευμένος. Και τότε θα στον ψήσω όσο γλυκό ή πικρό τον θέλεις και θα μαλακώσω λίγο την ψυχή σου.

Μη μου ζητάς να δείχνω τη φιλανθρωπία μου, έλα πλάι μου να προσφέρουμε και να δεχθούμε μαζί αλληλεγγύη.

Μη με διατάξεις να κάνω κάτι, θα είναι αδύνατο να πιστέψω πως είναι για το καλό μου. Αν μου το πεις απλοϊκά και ήσυχα, τότε θ’ ακούσω τουλάχιστον πως νοιάζεσαι.

Και όταν αγαπημένε μου, θες να μου δείξεις το ηλιοβασίλεμα, μη μου φωνάξεις: «κοίτα». Σήκωσε απλά το χέρι σου και δείξε μου. Αυτό θα είναι το σήμα μας κι έτσι όταν στο μέλλον κάποια άλλα χέρια σηκωθούν, θα ξέρουμε που να κοιτάξουμε.

Όταν θελήσεις να ακούσω μιαν όμορφη μελωδία, μην πεις: «άκου». Σιγομουρμούρησέ την κι εγώ, θα ακούσω.

Και αν κάποτε μαζί θελήσεις να αγωνιστούμε, μη με προστάξεις να σηκωθώ όρθια. Έλα και στάσου δίπλα μου κι εγώ θα βρω τον τρόπο, να σηκωθώ.

Γι’ αυτό σου λέω φίλε μου, αδερφέ μου, συνοδοιπόρε μου, απλέ περαστικέ. Ο κόσμος που θα φτιάξουμε δεν πρέπει να έχει προστακτική. Γιατί ο κόσμος δεν είναι κάποιοι άλλοι… είμαστε εσύ κι εγώ.

Να μιλάμε απλά, μ’ ευγένεια, να καταλαβαινόμαστε. Κι αν θες να κρατήσουμε κάτι απ’ την προστακτική, τότε ας βάλουμε μια μικρή εξαίρεση στη γραμματική. Ας πούμε ότι χρησιμοποιείται μόνο στις λέξεις:

Ζήσε, αγάπησε, παθιάσου, ερωτεύσου, αγωνίσου!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ψέριμος: Δύο ανθρώπινες ιστορίες πίσω από 13 πυροβολισμούς του λιμενικού σε μία βάρκα προσφύγων

Ψέριμος: Δύο ανθρώπινες ιστορίες πίσω από 13 πυροβολισμούς του λιμενικού σε μία βάρκα προσφύγων

«Για τον Belal, δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο, αφού αυτό διαπίστωσε ότι υπήρξε παράβαση. Πολλοί άνθρωποι δεν δικαιώνονται και αυτό δείχνει ότι ...
Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Τα μέλη του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων - Πλαζ Αγυιάς, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο ...
Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετά από χρόνια, τα βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν και πάλι ζευγάρι Ασπροπάρηδων. Πριν από δύο εβδομάδες, λίγες ημέρες μετά τον ...
SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ανακοινώνουν την έναρξη του έργου ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top