tetartopress

«Ο τοίχος της καλοσύνης» από πόλη σε πόλη

wall


Κάποιος εγκατέστησε μερικά άγκιστρα και κρεμάστρες στον τοίχο, γράφοντας δίπλα: «Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησε το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο». Αποκλειστικός στόχος αυτή της προσπάθειάς  είναι να φύγουν οι σακούλες «καθαρό φαγητό» από τους κάδους σκουπιδιών και όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να μπορούν να τις αφήνουν όμορφα στις κρεμάστρες που έχει τοποθετήσει η ομάδα σε διάφορα σημεία της πόλης.


Advertisement


Κάπως έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια της ομάδας «τοίχος της καλοσύνης». H ομάδα προσπαθεί να κινητοποιήσει και άλλους συμπολίτες  στην έννοια της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύοντας  ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μπουκιά φαγητό και κανένας συνάνθρωπος να μην ψάχνει στα σκουπίδια γι’ αυτό.

Η ομάδα κινείται με κριτήριο την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή προσφορά και τις αγνές προθέσεις των συνανθρώπων, με βάση τους πιο πάνω στόχους. Χωρίς την πρόθεση να επιβάλει σε κανέναν να ακολουθήσει αυτή τη λογική και ιδεολογία. Ο καθένας που αποφασίζει να εφαρμόσει την ιδέα στη γειτονιά του ή στην πόλη του, είναι ελεύθερος να το κάνει με όποιον τρόπο θέλει και με δική του ευθύνη.

Ο «τοίχος» της Πάτρας
Η σελίδα στο facebook της ομάδας: «Ο τοίχος της καλοσύνης – Πάτρα» δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους στόχους της ομάδας της Πάτρας. Μέσα από αυτή μπορούμε να δούμε που θα τοποθετηθούν κρεμαστές και με ποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει.

Διαβάζουμε στη σελίδα της ομάδας:
«Ήταν τόσο απλοϊκό και φυσικό για μας, υλοποιήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις, με μεγάλη χαρά και πολύ ενθουσιασμό, βγαίνοντας εμείς οι ίδιοι πρώτα από τον μικρόκοσμό μας και τα δικά μας προβλήματα. Δεν το ξεκινήσαμε σε καμία περίπτωση για την προσωπική μας προβολή παριστάνοντας τους “καλούς” και “φιλάνθρωπους”. Θα βοηθήσουμε όποιον θέλει να ξεκινήσει την προσπάθεια στον τόπο του, προτείνοντας τον τρόπο που λειτουργούμε, την φιλοσοφία και τους στόχους που έχουμε ως ομάδα Πάτρας. Και μέχρι εκεί. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει ο ίδιος να υλοποιήσει την ιδέα στον τόπο του, όπως αυτός νομίζει και έχοντας την πλήρη ευθύνη.»

Να θυμίσουμε ότι «Ο τοίχος της καλοσύνης» ξεκίνησε από το Ιράν και ήρθε στην Ελλάδα αρχικά από μια παρέα φίλων στη Λάρισα. Στη συνέχεια, το κίνημα αυτό αλληλεγγύης, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα.

Χάρτης με τους «Τοίχους της καλοσύνης», στην Ελλάδα


Παρακάτω η λίστα εθελοντών σε όλη την Ελλάδα μέχρι σήμερα:
Ο τοίχος της καλοσύνης – Αθήνα-Κέντρο
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ανατολική Αττική
Ο τοίχος της καλοσύνης – Αθήνα-Δάφνη, Υμηττός
Ο τοίχος της καλοσύνης- Ελληνικό
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ζωγράφου
Ο Τοίχος της καλοσύνης – Καισαριανή
Ο τοίχος της καλοσύνης – Αθήνα – Μαρούσι
Ο τοίχος της καλοσύνης -Μοσχάτο
Ο τοίχος της καλοσύνης – Νίκαια – Πειραιάς
Ο τοίχος της καλοσύνης – Αθήνα-Περιστέρι
Ο τοίχος της καλοσύνης – Παλ.Φάληρο
Ο τοίχος της καλοσύνης – Βόλος
Ο τοίχος της καλοσύνης- Δράμα
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ελευσίνα
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ζάκυνθος
Ο τοίχος της καλοσύνης – Θεσσαλονίκη
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ιεράπετρα
Ο τοίχος της καλοσύνης – Καρδίτσα
Ο τοίχος της καλοσύνης -Καστοριά
Ο τοίχος της καλοσύνης- Κέρκυρα
Ο τοίχος της καλοσύνης – Κοζάνη
Ο τοίχος της καλοσύνης – Κόρινθος
Ο τοίχος της καλοσύνης – Λαμία
Ο τοίχος της καλοσύνης – Λιβαδειά
Ο τοίχος της καλοσύνης – Μυτιλήνη
Ο τοίχος της καλοσύνης – Ναύπλιο
Ο τοίχος της καλοσύνης – Πάτρα
Ο τοίχος της καλοσύνης-Ρόδος
Ο τοίχος της καλοσύνης – Σέρρες
Ο τοίχος της καλοσύνης – Χανιά


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13810 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top