tetartopress

Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Μάικλ Μουρ

invade4


Έξι χρόνια μετά την τελευταία του ταινία «Capitalism: A Love Story» ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ επιστρέφει με το νέο του ντοκιμαντέρ. Η προκλητική κωμωδία «Where To Invade Next» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Στην ταινία αυτή ο Μουρ δεν σταματάει πουθενά προκειμένου να καταλάβει πώς «να ξαναγίνει η Αμερική μεγάλη και πάλι».

Διαβάζοντας τις κριτικές του ντοκιμαντέρ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Μουρ θέλει να δείξει στους συμπατριώτες του πως η «γη της επαγγελίας» μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε εκτός από τις ΗΠΑ. Στην αρχή της ταινίας φαντάζεται πως έχει κληθεί από τους ιθύνοντες του Πενταγώνου, οι οποίοι παραδέχονται πως πλέον δεν έχουν ιδέα τι κάνουν, αφού έχουν χάσει τόσους πολλούς πολέμους μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους προτείνει λοιπόν να σταματήσουν τις εισβολές και αντί στρατιωτών να στείλουν εκείνον για να βρει ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι άλλες χώρες και να επιστρέψει με τα ευρήματά του.

INV_KEY_1sheet_M03_HiRezΦορτώνεται μια κάμερα και «εισβάλλει» στη μια χώρα, μετά σε άλλη, στην Ευρώπη και στη Β. Αφρική. Καθώς επισκέπτεται σχολεία, χώρους εργασίας, νοσοκομεία και φυλακές, ανακαλύπτει τη μια παραμυθένια χώρα μετά την άλλη, παρόλα τα προβλήματά τους (σε κάποιες περιπτώσεις τονίζει πως αρκετές προοδευτικές ευρωπαϊκές ιδέες και πολιτικές, προέρχονται από τις Ηνωµένες Πολιτείες). Ταυτόχρονα όμως ανακαλύπτει τις εξαιρετικά μεγάλες ανισότητες, υπερβολές και την υπερστρατιωτικοποίηση της χώρας του, μιας χώρας ουσιαστικά εχθρικής προς τους ίδιους της τους πολίτες.

Με κριτική διάθεση, γίνεται έντονη αναφορά στα Αμερικανικά «προπατορικά αμαρτήματα», όπως η γενοκτονία των ιθαγενών πληθυσµών και η δουλεία, καταστάσεις τις οποίες –όπως υποστηρίζει– η Αμερική δεν μπορεί να προσπεράσει. Στον αντίποδα φέρνει Ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως την περίπτωση της Γερμανίας με το Ολοκαύτωμα που, ως εξιλέωση, θέλουν διαρκώς να θυμούνται τις ναζιστικές θηριωδίες μέσω των μνημείων και της τέχνης.

Όσο για το μέλλον, ο Μουρ είναι αισιόδοξος και τονίζει πως οι μεγαλύτερες και θετικότερες αλλαγές, συνήθως πραγματοποιούνται ξαφνικά και χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση.

 



Ο Μάικλ Μουρ (23 Απριλίου 1954) είναι ένας Αμερικανός ντοκιμαντερίστας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής. Είναι ο σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Fahrenheit 9/1 (2004), ένα έργο κριτικής της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας (πρώτο στο είδος του στο αμερικανικό box office και κάτοχος του χρυσού φοίνικα στις Κάννες). Η ταινία του Bowling for Columbine (Ακήρυχτος πόλεμος, 2002) με βασικό θέμα την τραγωδία στο σχολείο του Columbine το 1999, εξετάζει το θέμα της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και κατακρίνει τους νόμους που αφήνουν τα όπλα ανεξέλεγκτα, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ Sicko (2007) εξετάζει την υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο αυτή όσο και το Fahrenheit 9/1, είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων ντοκιμαντέρ. Τον Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε την πρώτη δωρεάν ταινία του στο διαδίκτυο, το Slacker Uprising, η οποία παρουσιάζει την προσωπική του προσέγγιση στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει περισσότερους Αμερικανούς να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές. Έχει επίσης γράψει και πρωταγωνιστήσει στο τηλεοπτικό σόου TV Nation, ένα σατιρικό newsmagazine και στο The Awful Truth, μια σατιρική εκπομπή.

Το κινηματογραφικό και συγγραφικό έργο του Μουρ ασκεί κριτική σε ζητήματα όπως η αντιπαγκοσμιοποίηση, οι μεγάλες εταιρείες, η οπλοκατοχή, οι Αμερικανοί πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους (ο νεότερος), ο πόλεμος στο Ιράκ, η υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο καπιταλισμός. Το 2005 το περιοδικό Time τον κατονόμασε ως έναν από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο.

WTIN4

 

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top