tetartopress

«Σκοτεινός Αιώνας – Στα χρόνια των δικτατοριών»

thpic-2


Αφιερωμένος  σε ταινίες που αποτύπωσαν  το φασιστικό φαινόμενο είναι ο κύκλος ταινιών της Κινηματογραφικής Λέσχης Βύρωνα, με αφορμή τις μαύρες επετείους: το 2016 κλείνουν 80 χρόνια από τη δικτατορία του Μεταξά και τον Ισπανικό Εμφύλιο και το 2017 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

«Σκοτεινός Αιώνας – Στα χρόνια των δικτατοριών» είναι ο τίτλος του κύκλου ταινιών που ξεκινά από την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην Λουΐζα, Ν. Ελβετίας 34 & Σεβαστίας), με ελεύθερη είσοδο.

Την επιλογή και την επιμέλεια αυτού του κύκλου προβολών έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ένα αφιέρωμα σε ταινίες/ορόσημα που αποτύπωσαν με ενάργεια το φασιστικό φαινόμενο και ταυτόχρονα, σε μορφικό επίπεδο, άφησαν ένα διακριτό ίχνος στο χώρο της 7ης Τέχνης.

Αφορμή οι μαύρες επέτειοι: το 2016 κλείνουν 80 χρόνια από τη δικτατορία του Μεταξά και τον Ισπανικό Εμφύλιο και το 2017 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 αντανακλά τη γενικότερη άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη του μεσοπολέμου. Το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά επιβάλλεται στη χώρα μια χρονιά ορόσημο: τη χρονιά έναρξης του Ισπανικού Εμφυλίου. Ένας πόλεμος που θα αναμετρηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις με τη μισαλλοδοξία και τη βαρβαρότητα, θα ηττηθούν και σαν αποτέλεσμα η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί στο σφαγείο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο κινηματογράφος με εμβληματικές ταινίες μεγάλων δημιουργών (Βισκόντι, Κεν Λόουτς, Αγγελόπουλος, Σάουρα κ.α.) μιλά για την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία, Μια ξεχωριστή μέρα κ.α, το φαινόμενο του ναζισμού στη Γερμανία, Οι καταραμένοι κ.α., τους φαλαγγίτες του Φράνκο, Ο λαβύρινθος του Πάνα κ.α., τα προεόρτια της φασιστικής εκτροπής στην Ελλάδα Μέρες του ’36.

Χρόνια αργότερα, στο μεταπολεμικό διπολικό κόσμο, το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα θα καταλύσει τη δημοκρατία και θα προσθέσει τη χώρα στον κατάλογο των ήδη μακρόβιων δικτατοριών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Δικτατορίες που θα εκπνεύσουν και οι τρεις το 1974-1975 που θα σημάνει και την είσοδο των τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου σε μια νέα εποχή. Η Άννα και οι λύκοι στην Ισπανία, τα Πέτρινα Χρόνια στην Ελλάδα αποτυπώνουν στο φιλμ τα απόνερα μιας μαύρης εποχής που οι απαρχές της εντοπίζονται στο μεσοπόλεμο.

Ταινίες που κατέγραψαν αυτό το σκοτεινό αιώνα μισαλλοδοξίας, αυταρχισμού και βαρβαρότητας και που διασώζουν στη συλλογική μνήμη το ζόφο μιας εποχής που κάποιοι ονειρεύονται, στις μέρες μας, να επαναφέρουν.»

Οι ταινίες θα προλογίζονται από τον σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο και μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 21/10/2016
«ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» /  Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Αγγλο – ισπανική ταινία (1995) με τους Ίαν Χαρτ, Ροζάνα Πάστορ, Τομ Γκιλρόι
Η συμμετοχή ενός Άγγλου αγωνιστή των Διεθνών Ταξιαρχιών στον Ισπανικό Εμφύλιο και η τραγική πορεία προς την ήττα.

land-and-freedom


Παρασκευή 4/11/2016
«ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ’36» / Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ελληνική ταινία (1972) με τους Βαγγέλη Καζάν, Θάνο Γραμμένο, Κώστα Παύλου
Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται μόλις μερικούς μήνες πριν από τη δικτατορία του Μεταξά, όταν ένας κρατούμενος πιάνει όμηρο στο κελί του έναν βουλευτή κι αρχίζει να απειλεί την κυβέρνηση ότι θα προβεί σε επικίνδυνες αποκαλύψεις.

Παρασκευή 18/11/2016
«ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ» / Σκηνοθεσία: Ετόρε Σκόλα
Ιταλική ταινία (1977) με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν
Μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος βρίσκουν ένα σημείο επαφής στην Ιταλία του Μουσολίνι. Ταινία γύρω από την κοινωνική και πολιτική καταπίεση του ατόμου σ’ ένα φασιστικό καθεστώς.

sophia_loren_2


Παρασκευή 13/1/2017
«ΜΕΦΙΣΤΟ» / Σκηνοθεσία: Ιστβαν Ζάμπο
Ουγγρική ταινία (1981) με τους Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Κριστίνα Γιάντα
Η ιστορία ενός φιλόδοξου ηθοποιού που για την τέχνη του είναι έτοιμος να θυσιάσει και να κάνει τα πάντα, ακόμη και να δεχτεί τους όρους των Ναζί στη διάρκεια του γερμανικού φασισμού. Ταινία βασισμένη στο έργο του Κλάους Μαν.

backdrop1976


Παρασκευή 27/1/2017
«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ» /  Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Αμερικανική ταινία (1940) με τους Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όκι
Ένας εβραίος κουρέας, που είναι σωσίας του δικτάτορα Χίνκελ, μπλέκει σε μια σειρά από κωμικοτραγικές περιπέτειες. Μια σάτιρα του Χίτλερ, από τον Τσάρλι Τσάπλιν, στην πρώτη ομιλούσα ταινία του.

Παρασκευή 3/2/2017
«Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ» /  Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
Ισπανική ταινία (2006) με τους Ιβάνα Μπακουέρο, Σέρζι Λόπεζ, Αριάντνα Τζιλ, Νταγκ Τζόουνς
Μία αλληγορική ταινία η οποία μιλάει για την Ισπανία του Φράνκο. Η 10χρονη Οφηλία μετακομίζει με την μητέρα της στο στρατιωτικό οχυρό του πατριού της, λοχαγού Βιδάλ, ενώ ομάδες παρτιζάνων αντιστέκονται ακόμη στο φρανκικό καθεστώς. Η μικρή ανακαλύπτει έναν μικρό λαβύρινθο με φύλακα έναν μυθικό Πάνα.


Παρασκευή 10/2/2017
«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΛΙ» /  Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Ρόζι
Ιταλική ταινία (1979) με τους Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Ειρήνη Παππά, Λέα Μασάρι, Αλέν Κινί
Η ζωή του Ιταλού συγγραφέα Κάρλο Λέβι σ’ ένα χωριό της Λουκανίας, όπου είχε εξοριστεί το 1935 από το καθεστώς του Μουσολίνι.

emboli

Παρασκευή 17/2/2017
«ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ» /  Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Ιταλογερμανική παραγωγή (1969) με τους Ντερκ Μπόγκαρντ, Ίνγκριντ Τούλιν, Χέλμουτ Μπέργκερ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ
Η άνοδος και η πτώση του ναζισμού μέσα από την αποσύνθεση μιας ισχυρής οικογένειας Γερμανών βιομηχάνων τη δεκαετία του 1930.

kataramenoi


Παρασκευή 24/2/2017
«ΤΖΟΥΛΙΑ» /  Σκηνοθεσία: Φρεντ Τσίνεμαν
Αμερικάνικη ταινία (1977) με τους Τζέην Φόντα, Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, Τζέησον Ρόμπαρτς
Η ταινία αναφέρεται στη ζωή της Λίλιαν Χέλμαν στην περίοδο του μεσοπολέμου και κατά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία.

Παρασκευή 3/3/2017
«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ» / Σκηνοθεσία: Σεργκέι Λόζνιτσα
Ρώσικη ταινία (2012) με τους Βλάντιμιρ Σβίρσκι, Βλάντισλαβ Αμπάσιν, Σεργκέι Κολέσοφ
1942. Στο κατεχόμενο από τους ναζί τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης ένας σιδηροδρομικός κατηγορείται από τους συμπατριώτες του σαν συνεργάτης των Γερμανών. Αρνείται τις κατηγορίες αλλά τα τεκμήρια της αθωότητας του θα χαθούν στη δίνη της Ιστορίας.


Παρασκευή 10/3/2017
«Η ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ» /  Σκηνοθεσία: Κάρλος Σάουρα
Ισπανική ταινία (1973) με την Τζέραλντιν Τσάπλιν
Αλληγορική ταινία για μια υπηρέτρια σ’ ένα αστικό σπίτι με τρία αφεντικά που ενσαρκώνουν την εξουσία: το στρατό, την εκκλησία, το κεφάλαιο στην Ισπανία του Φράνκο το 1972.

Παρασκευή 24/3/2017
«Ο ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΑΣ» / Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Ιταλική ταινία (1970) με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι
Ανατομία μιας συμπεριφοράς που ανέχτηκε αλλά και υπηρέτησε το φασισμό. Βασισμένη σε βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια.

Παρασκευή 31/3/2017
«ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» /  Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Ελληνική ταινία (1985) με τους Δημήτρη Καταλειφό, Θέμιδα Μπαζάκα
Το χρονικό μιας δύσκολης εποχής της πατρίδας μας τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι και το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού αριστερών που σ’ αυτά τα είκοσι χρόνια συναντήθηκε μόλις τέσσερις φορές.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.dimosbyrona.gr

thpic

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top