tetartopress

Στα ορεινά του Ευπάλιου Δωρίδας

08-01-28-512 Moni Varnakovas


Οι παραλίες ανατολικά της Ναυπάκτου, μετά την περίφημη πεντακάμαρη τοξωτή γέφυρα (του 1939) του ποταμού Μόρνου, Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς και Σεργούλα είναι αρκετά δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Γυρνώντας το βλέμμα βόρεια, προς την ενδοχώρα, διακρίνονται μια σειρά από βουνοπλαγιές και βουνοκορφές. Το ορεινό αυτό σύμπλεγμα κρύβει ενδιαφέροντα χωριά, ιστορικά μνημεία και μια απίστευτη φύση με πληθώρα ρεμάτων και εκτεταμένα δάση βελανιδιάς και ελάτου, που προσφέρει πολλές δυνατότητες για χειμερινές αποδράσεις πεζοπορίας, ορειβασίας και ποδηλασίας. Όλη η περιοχή αποτελεί μέρος της Δωρίδας του νομού Φωκίδας, προσδιορίζεται βόρεια από τον ποταμό Μόρνο και έχει έδρα της τη μικρή κωμόπολη Ευπάλιο.

Βάση των ορεινών δραστηριοτήτων της περιοχής είναι το οργανωμένο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα χωριά γύρω από το όρος Τρίκορφο και συνδέει την παραλιακή με την ορεινή ζώνη. Περιλαμβάνει επτά συνολικά διαδρομές.

Από αυτές εύκολες μπορούν να χαρακτηριστούν οι: Σεργούλα – Παραλία Σεργούλας (ΕΥ1), Πύργος – Μαραθιάς (ΕΥ6), Πύργος – Παλαιόμυλος (ΕΥ5), μέτριας δυσκολίας οι: Πύργος – Σεργούλα (ΕΥ7), Ποτιδάνεια – κορυφή Τρίκορφα (ΕΥ3) ενώ ορειβατικές διαδρομές οι: Παλαιόμυλος – κορυφή Τρίκορφα (ΕΥ4), Σεργούλα – κορυφή Τρίκορφα (ΕΥ2).

Σε όλα τα σημεία εκκίνησης των διαδρομών υπάρχει αναρτημένος χάρτης για τον προσανατολισμό των πεζοπόρων. Οι διαδρομές προσφέρουν απίστευτη θέαση προς τον Κορινθιακό κόλπο ενώ από την κορυφή Τρίκορφα (1.549 μ.) φαίνονται τα βουνά Γκιώνα και Βαρδούσια.

Στην περιοχή δεσπόζει το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι της Βαρνάκοβας, που ιδρύθηκε το 1.077 μ.Χ. Από εδώ ξεκινούν δύο πολύ όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που δεν είναι σηματοδοτημένες αλλά αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της περιπέτειας:

Η πρώτη καταλήγει στο πέτρινο τοξωτό Κεφαλογέφυρο στον ποταμό Μόρνο, που συνδέει τη Δωρίδα με τη Ναυπακτία, κτισμένο γύρω στο 1300 μ.Χ. Η διαδρομή ακολουθεί αρχικά δυτική πορεία προς το ύψωμα του Αγίου Αρσενίου και ακολουθεί την κορυφογραμμή νότια περνώντας από τη θέση «Χοροστάσι». Διέρχεται λίγο νότια από τους εγκαταλειμμένους οικισμούς Άνω και Κάτω Καρυά και μετά πάλι δυτικά κατεβαίνει στο ρέμα της Καστανιάς και ανηφορίζει προς τη Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαφώφ. Μετά γυρίζει βόρεια και αρχίζει να κατηφορίζει σε δασικό αδιέξοδο χωματόδρομο κοντά σε μια ρεματιά. Στη συνέχεια από μονοπάτι καταλήγει στο Κεφαλογέφυρο σε στενό πέρασμα – φαράγγι του Μόρνου.

Η δεύτερη είναι η «Καλογερική Στάτα» που αρχικά κατευθύνεται νότια προς χωριό των μαστόρων της πέτρας, τη Φιλοθέη, περνώντας από τη θέση Σταυρός και το αρχαίο οχυρό Παλιόκαστρο. Στη συνέχεια γυρίζει δυτικά προς τη τοποθεσία «12 Πουρνάρια» και το χωριό Δροσάτο για να καταλήξει στο καθολικό από το ερειπωμένο πλέον βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Γιάννη Θεολόγου που κτίσθηκε το 1150 μ.Χ.

Υπάρχουν όμως αρκετές ευχάριστες διαδρομές και για ποδήλατο βουνού:
• Γύρω από τα χωριά Ποτιδάνεια, Παλαιοξάρι και Τείχειο στους δασικούς δρόμους τους όρους Τρίκορφο και προς τον ποταμό Μόρνο.
• Από το Τείχιο περνώντας από το ξωκλήσι του Αγίου Μάρκου προς τον εθνικό δρόμο Ναυπάκτου – Λιδωρικίου και νότια προς το χωριό Κάμπος
• Από την Ποτιδάνεια μία προς το χωριό Πύργος και άλλη προς Άνω Σεργούλα περνώντας από την κορυφή Τρίκορφα.
• Από τη Φιλοθέη προς τη Μονή Βαρνάκοβας διασχίζοντας το βουνό Άγιος Αρσένιος.
• Από τη Φιλοθέη προς το χωριό Δροσάτο, τους οικισμούς Άνω και Κάτω Καρυά και μετά το χωριό Τρίκορφο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν τον περιηγητικό και πεζοπορικό χάρτη του Ευπαλίου Δωρίδας από το Δήμο Δωρίδας (www.dorida.gr) και την ΑΤΡΑΠΟΣ (www.atrapos.com).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 15 Άρθρα

Back to Top