tetartopress

18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις, με ελεύθερη είσοδο:

Έκθεση σπουδαστικών μελετών με θέμα «Υπαίθριο Μουσείο στο Φρούριο Ρίου»
Πολλές διαφορετικές εποχές συναντιούνται στο ευρύτερο περιβάλλον του Μουσείου Πατρών. Το πολιτιστικό του τοπίο συντίθεται από ετερόκλητα ιστορικά αλλά και φυσικά στοιχεία, τα οποία παρέχουν ιδανικό υπόβαθρο για μία υπαίθρια έκθεση αρχαίων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει έκθεση σπουδαστικών εργασιών με θέμα το σχεδιασμό μιας υπαίθριας έκθεσης επιλεγμένων αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου σε χώρους του Φρουρίου στο Ρίο.

Οι μακέτες που εκπόνησαν φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως προϊόν εντατικού εργαστηρίου του Τμήματος σε συνεργασία με το Μουσείο Πατρών, θα εκτεθούν στον Οθωμανικό τρίδυμο πύργο στο Ρίο, συνδυάζοντας πρωτοποριακά την αρχαιολογική ερμηνεία και το συμβολισμό των εκθεμάτων με την ιστορικότητα του τοπίου του Πατραϊκού κόλπου. Κατά την παρουσίαση θα συζητηθεί το «υπαίθριο μουσείο», ως μία επιπλέον διάσταση του πολιτιστικού τοπίου.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Δρ Έλενα Παρτίδα σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Πάνο Δραγώνα και τους Λέκτορες στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρο Μπαμπασίκα και Αγάπη Πρωίμου.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και φοιτητές

Φρούριο Ρίου, ώρα 12.00. Είσοδος ελεύθερη


Χώμα, νερό, φωτιά: Δημιουργία και έκθεση σύγχρονων κεραμικών έργων στο εξωτερικό πολιτιστικό τοπίο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών
Πρόκειται για δράση σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της ομάδας «Κεραμέων Ίχνη» που θα περιλαμβάνει έκθεση σύγχρονων έργων κεραμικής και βιωματικό εργαστήριο για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην έκθεση κεραμικών συμμετέχουν 36 Πατρινοί κεραμείς, οι περισσότεροι απόφοιτοι του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων. Εκφράζεται το προσωπικό ύφος του κάθε καλλιτέχνη, όπως διαμορφώνεται από ποικίλες επιρροές, και αποτυπώνονται διάφορες φόρμες γλυπτικής αποδοσμένες σε κεραμικές δημιουργίες, κατασκευές αλλά και απλά κεραμικά είδη. Στα έργα εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές ψησίματος και υπάρχει συνδυασμός πολλών διακοσμητικών στοιχείων. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν ένα σύνολο κεραμικών έργων με πολυμορφία και καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα.

Επισκέπτες και μαθητικές ομάδες θα περιηγηθούν και θα ξεναγηθούν από προσωπικό της Εφορείας και τα μέλη της ομάδας «Κεραμέων Ίχνη» στην υπαίθρια έκθεση. Κατά τη διάρκεια του βιωματικού εργαστηρίου, προσεγγίζοντας τον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, επισκέπτες και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν σε νωπό πηλό μοτίβα που μπορούν να αντληθούν από το φυσικό τοπίο και τα αντικείμενα που το περιβάλλουν.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί ψηφιακό φωτογραφικό υλικό για την κατασκευή και όπτηση κεραμικών δημιουργιών από τα μέλη της ομάδας «Κεραμέων Ίχνη».

Υπεύθυνοι: Γεωργία Αλεξοπούλου (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων), Νικόλαος Βασιλάκης (Αρχαιολόγος), Λυδία Μαλαταρά (Αρχαιολόγος), Ηλίας Χριστόπουλος (Κεραμέας).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι κεραμείς: Πασχαλίνα Αβραμίκα, Μάνια Αγγέλου, Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιάννα Βλαχοπούλου, Ντούλη Δημητροπούλου, Νικόλαος Δορβάνης, Μαρία Κανελλοπούλου, Τότα Κοντόγιωργα, Χαρούλα Κοροπούλη, Αναστασία Λάγιου, Αλίς Λανγλαί, Μαριλένα Λιβιεράτου, Ζωή Λυκουργιώτη, Ελένη Μαρινάκη – Νικολοπούλου, Σπύρος Μεθενίτης, Δώρα Μόρφη, Μπέσσυ Μπούμη, Αντρέας Νικολετάτος, Τούλα Πανταζοπούλου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Ζωζώ Παπαθεοδώρου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρπαρούση, Θάνος Παυλόπουλος, Χρύσα Προδρομίδου, Κλεάνθη Ρεβύθη, Κώστας Ρόζος, Βιβή Σέρμπου, Βαγγέλης Σκόνδρας, Αγγελική Σταθούλη, Ιάσωνας Σταματόπουλος, Αρτούρ Τσούπρι, Ματίνα Τζούβαλη, Μαρία Τόλια, Βασιλική Φατούρου, Παναγιώτης Φίλιας, Ηλίας Χριστόπουλος.

Διάρκεια έκθεσης κεραμικών: 18-31/5/2016
Βιωματικό εργαστήριο για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: 18-20/5/2016
Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610-275070, 2610-276143 (Ν. Βασιλάκης – Λ. Μαλαταρά)

mouseio1


Εκπαιδευτική έκθεση «Πάνω στη Γραμμή του Χρόνου» με τίτλο «Η καθημερινή ζωή της πόλης των Πατρών στη μυκηναϊκή και τη ρωμαϊκή εποχή»
Η έκθεση, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, περιλαμβάνει σκίτσα από μαθητές δέκα σχολείων, οι οποίοι, έχοντας παρακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Πατρών και εμπνευστεί από εκθέματα, δημιούργησαν μικρές ιστορίες κόμικς με δικούς τους πρωταγωνιστές, με τη βοήθεια της ομάδας του Μουσείου και σκιτσογράφων της πόλης. Έτσι οι μικροί μαθητές ασκούνται στην παραγωγή λόγου και τέχνης μέσα από ιστορίες κόμικς που περιγράφουν την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα και αποτυπώνονται με σχέδια και εικόνες.

Υπεύθυνη δράσης: Γεωργία Μανωλοπούλου.

Η εκπαιδευτική έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, στο χώρο του αναψυκτηρίου του Μουσείου

Είσοδος ελεύθερη


«Ένα αρχαίο άγαλμα διηγείται την ιστορία του. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στην σύγχρονη πόλη και το πολιτιστικό τοπίο της»
Πρόκειται για διήμερο εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα, για σχολικές ομάδες Δ΄ – ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού.

1η Ημέρα: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Τρίτη 17 Μαΐου 2016. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.
Το αρχαίο άγαλμα του Ερμή, που ήρθε στο φως πρόσφατα στην Πάτρα, διηγείται στα παιδιά την ιστορία του από την αποκάλυψή του έως τη φύλαξή του στο Μουσείο.

2η Ημέρα: Κέντρο της Πόλης
Τετάρτη 18 Μαΐου. Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 30 λεπτά.
Με οδηγό και πάλι τον Ερμή γίνεται περιήγηση της ίδιας μαθητικής ομάδας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σκοπό την ανακάλυψη των κρυμμένων συμβόλων και των ιδιοτήτων του θεού στο σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο της.

Υπεύθυνες σχεδιασμού και υλοποίησης: Άρτεμις Μανιάκη (αρχαιολόγος), Αλεξία Μπαρδάκη (εκπαιδευτικός – μουσειοπαιδαγωγός).

Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2016

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Τηλ. 2610275070


Το Κάστρο της Πάτρας μεταμορφώνεται. Η ανάδειξή του σε πόλο έλξης της πόλης με αφορμή το έργο στερέωσης της πρώτης του οικοδομικής φάσης»
Πρόκειται για εκπαιδευτική περιήγηση στην περιοχή του έργου ΕΣΠΑ “Στερέωση-Ανάπλαση Βορείων Τειχών και φωτισμός ανάδειξης Κάστρου Πάτρας Νομού Αχαΐας” και προβολή ταινίας στον σταθμό πληροφόρησης του Κάστρου Πάτρας.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ειρήνη Μαγκανιώτη (αρχαιολόγος), Κατίνα Αντωνοπούλου, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακούλα Κατσιγιάννη, Βάλια Δημητρούλη (συντηρητές αρχαιοτήτων), Χριστίνα Καραγιαννοπούλου (σχεδιάστρια)

Η εκδήλωση απευθύνεται σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στις 18, 19 και 20 Μαΐου. Διάρκεια: 1.30′

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610 275070, 2610 276207

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13870 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top