Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 66 Προβολές

Το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη

Avant la fin de l'été
Avant la fin de l'été

Avant la fin de l’été


Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιείται, μετά την Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2018, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν 14 ταινίες από το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, οι οποίες εντάσσονται στα τμήματα «Διαγωνιστικό» και «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου».

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 19:00
Στηρίξου πάνω μου / Diane a les épaules του Fabien Gorgeart
Με τους: Clotilde Hesme, Fabrizio Rongione, Thomas Suire (Γαλλία, 2017, 87’) | Πανόραμα
Χωρίς να διστάσει, η Diane, αποφασίζει να κυοφορήσει το παιδί των καλύτερών της φίλων, Thomas και Jacques. Κάτω από αυτές τις όχι και τόσο ιδανικές συνθήκες ερωτεύεται τον Fabrizio.


Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 21:00
Η υπόσχεση της αυγής / La Promesse de l’Aube του Éric Barbier
Με τους: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon (Γαλλία, 2017, 130’) | Διαγωνιστικό
Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και μέχρι τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Romain Gary έζησε μια καταπληκτική ζωή. Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Mina, τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του…


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, 19:00
Η ζωή αλλού / Une vie ailleurs του Olivier Peyon.
Με τους: Isabelle Carré, Ramzy Bedia, Maria Duplaa (Γαλλία, 2017, 96’) | Πανόραμα
Η Sylvie βρίσκει επιτέλους στην Ουρουγουάη τα ίχνη του γιου της, που είχε απαγάγει ο πρώην σύζυγός της πριν τέσσερα χρόνια. Με την πολύτιμη βοήθεια του Mehdi πηγαίνει να τον φέρει πίσω. Φτάνοντας εκεί, τίποτα δεν πηγαίνει όπως περίμενε: Το παιδί, που μεγάλωσε με τη γιαγιά του και τη θεία του, φαίνεται να είναι ευτυχισμένο. Η Sylvie συνειδητοποιεί ότι ο Felipe μεγάλωσε μακριά από εκείνη και ότι η ζωή του είναι πλέον αλλού.


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, 21:00
Γκογκέν – Στην Ταϊτή / Gauguin-Voyage de Tahiti του Édouard Deluc.
Με τους: Vincent Cassel, Tuheï Adams, Malik Zidi (Γαλλία, 2017, 101′) | Διαγωνιστικό
Το 1891, ο Γκογκέν εξορίζεται στην Ταϊτή. Θέλει να βρει έμπνευση στη ζωγραφική, όντας ελεύθερος, μακριά από τους ηθικούς, πολιτικούς και αισθητικούς κώδικες της πολιτισμένης Ευρώπης. Βυθίζεται στη ζούγκλα, αψηφώντας τη μοναξιά, τη φτώχεια, την αρρώστια. Θα συναντήσει την Tehura, που θα γίνει σύζυγός του και το μοντέλο των σπουδαιότερων έργων του.


Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 19:00
Η μελωδία / La mélodie του Rachid Hami.
Με τους: Kad Merad, Samir Guesmi, Renély Alfred (Γαλλία, 2017, 102΄) | Πανόραμα
Ο Simon διδάσκει βιολί σε μαθητές της πρώτης γυμνασίου. Οι σκληρές εκπαιδευτικές του μέθοδοι δε βοηθούν στη δημιουργία καλών σχέσεων με τους μαθητές του. Ο Arnold είναι μαγεμένος από την κίνηση και τον ήχο του βιολιού, μία αποκάλυψη γι’ αυτό το υπερβολικά ντροπαλό αγόρι. Σιγά-σιγά, το φυσικό ταλέντο του Αrnold και η χαρούμενη ενέργεια της υπόλοιπης τάξης, κάνουν τον Simon να ζήσει ξανά τις χαρές της μουσικής.


Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, 21:00
Η οδύνη / La douleur του Emmanuel Finkiel.
Με τους: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay (Γαλλία, 2017, 126΄) | Διαγωνιστικό
Ιούνιος 1944: η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Ο συγγραφέας Robert Antelme, μεγάλη προσωπικότητα της Αντίστασης, συλλαμβάνεται και απελαύνεται. Η γυναίκα του Marguerite αγωνιά καθώς δεν έχει νέα του άντρα της και λόγω του κρυφού δεσμού που διατηρεί με τον Dyonis, σύντροφο του Antelme. Συναντά έναν Γάλλο πράκτορα της Γκεστάπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα ώστε να ξαναβρεί τον άντρα της. Βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Marguerite Duras.


Κυριακή 1 Απριλίου 2018, 19:00
Καινούργια ζωή / Une saison en France του Mahamat-Saleh Haroun.
Με τους: Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys (Γαλλία, 2017, 100΄) | Πανόραμα
Ο Abbas, καθηγητής γαλλικών, έφυγε από την Κεντρική Αφρική για να γλιτώσει τον πόλεμο και πήγε στη Γαλλία για να αρχίσει μία νέα ζωή. Περιμένοντας να χαρακτηριστεί πρόσφυγας, οργανώνει την καθημερινότητά του: Βάζει τα παιδιά του στο σχολείο και πιάνει δουλειά στη λαϊκή, όπου γνωρίζει την Carole. Αν όμως του αρνηθούν το άσυλο, τι θα απογίνουν ο ίδιος και η οικογένειά του;


Κυριακή 1 Απριλίου 2018, 21:00
Για καλό και για κακό / Otez-moi d’un doute της Carine Tardieu.
Με τους: François Damiens, Cécile de France, Guy Marchand (Γαλλία-Βέλγιο, 2017, 100΄) | Διαγωνιστικό
Ο Erwan χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του μαθαίνοντας πως ο πατέρας του δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας. Παρ’ όλη την τρυφερότητα που νιώθει για τον άντρα που τον μεγάλωσε, ο Erwan ερευνά διακριτικά και βρίσκει τον βιολογικό του πατέρα. Παράλληλα, γνωρίζει την Anna, την οποία προσπαθεί να κατακτήσει. Λίγο καιρό αργότερα μαθαίνει ότι η Anna είναι η ετεροθαλής αδελφή του. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν ο θετός του πατέρας αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι του κρύβει…


Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, 19:00
Κρυμμένα μυστικά / Une part d’ombre του Samuel Tilman.
Με τους: Myriem Akheddiou, Yoann Blanc, Baptiste Lalieu (Γαλλία, 2018, 90΄) | Πανόραμα
Ο David είναι ένας νέος πατέρας που νιώθει απόλυτα ολοκληρωμένος. Έχει μία γυναίκα που αγαπάει πολύ, δύο αξιολάτρευτα παιδάκια, μία παρέα κολλητών φίλων με τους οποίους πηγαίνει συνήθως διακοπές. Όμως, καθώς επιστρέφουν από την τελευταία τους εκδρομή στα Βόσγια Όρη, ο David ανακρίνεται από την αστυνομία για ένα φόνο. Σύντομα, η έρευνα αποδεικνύει ότι ο David δεν είχε μία τόσο ομαλή ζωή όσο ισχυριζόταν…


Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, 21:00
Le Brio του Yvan Attal.
Με τους: Daniel Auteuil, Camélia Jordana, Yasin Houicha (Γαλλία, 2017, 95΄) | Διαγωνιστικό

Η Neïla Salah ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος. Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο Πανεπιστήμιο Assas, έρχεται σε αντιπαράθεση με τον καθηγητή Pierre Mazard, γνωστό για τα ολισθήματά του. Για να αποκαταστήσει τη φήμη του, αποφασίζει να βοηθήσει τη Neïla στην προετοιμασία του φημισμένου διαγωνισμού αγόρευσης. Ταυτόχρονα κυνικός και απαιτητικός, ο Pierre θα μπορούσε να γίνει ο μέντορας που της χρειάζεται…


Τρίτη 3 Απριλίου 2018, 19:00
Μετωπική σύγκρουση / Crash test Aglaé του Éric Gravel.
Με τους: India Hair, Julie Depardieu, Yolande Moreau (Γαλλία, 2017, 85΄) | Πανόραμα
Η Aglaé είναι μία νεαρή ψυχαναγκαστική εργάτρια, της οποίας η ζωή περιστρέφεται μόνο γύρω από τη δουλειά της. Όταν μαθαίνει για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου, προς έκπληξη της εταιρίας, δέχεται να πάει να δουλέψει στην Ινδία. Συνοδευόμενη από δυο συναδέλφους θα κάνει ένα παράλογο ταξίδι με αμάξι έως την άλλη άκρη του κόσμου, το οποίο όμως θα μετατραπεί σε μία αναπάντεχη προσωπική αναζήτηση.


Τρίτη 3 Απριλίου 2018, 21:00
Απόδημη / Prendre le large του Gaël Morel.
Με τους: Sandrine Bonnaire, Mouna Fettou, Kamal El Amri (Γαλλία, 2017, 103΄) | Πανόραμα
Η Édith, 45 ετών, εργαζόμενη σε εργοστάσιο υφαντουργίας, βλέπει να έρχονται στη ζωή της τα πάνω κάτω, εξαιτίας ενός κοινωνικού πλάνου που προτείνεται από τους εργοδότες της. Αδέσμευτη και μακριά από τον γιο της, είναι η μόνη που αποδέχεται να εργαστεί στις εγκαταστάσεις του ίδιου εργοστασίου στο Μαρόκο, για να μη μείνει άνεργη.


Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, 19:00
Πριν το τέλος του καλοκαιριού / Avant la fin de l’été της Maryam Goormaghtigh.
Με τους: Arash, Hossein, Ashkan (Ελβετία, Γαλλία, 2017, 80΄) | Πανόραμα
Μετά από πέντε χρόνια σπουδών στο Παρίσι, ο Arash που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο γαλλικό τρόπο ζωής, αποφασίζει να επιστρέψει στο Ιράν. Ελπίζοντας να του αλλάξουν γνώμη, οι δύο φίλοι του τον παίρνουν μαζί για ένα τελευταίο ταξίδι στη νότια Γαλλία. Με το αυτοκίνητο φορτωμένο, φεύγουν για ένα καλοκαίρι στο Νότο, με διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ, πανηγύρια και θαλασσινό αέρα. Μια μέρα, οι τρεις φίλοι συναντούν τις μουσικούς Charlotte και Michèle… Θα επιστρέψει τελικά ο Arash στο Ιράν;


Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, 21:00
Απόψε, πού κοιμάσαι; / Garde alternée της Alexandra Leclère.
Με τους: Didier Bourdon, Valérie Bonneton, Isabelle Carré (Γαλλία, 2017, 104΄)
H Sandrine, παντρεμένη δεκαπέντε χρόνια, με δύο παιδιά, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της Jean έχει εξωσυζυγική σχέση. Μετά το σοκ, αποφασίζει να συναντήσει την αντίπαλό της, τη Virginie, και να της προτείνει μία παράξενη συμφωνία: να έχουν τον Jean εκ περιτροπής. Οι δύο γυναίκες συμφωνούν και επιβάλλουν στον άντρα τους να ακολουθήσει αυτό το νέο τρόπο ζωής.


Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, και της Τσεχικής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα

Ταυτότητα Εκδήλωσης


Ημερομηνία:
29/03/2018 – 04/04/2018
Καθημερινά: 19:00 και 21:00

Τοποθεσία:
Ολύμπιον – Αίθουσα Παύλος Ζάννας , Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 6 ευρώ, CineΚάρταF: 5 ευρώ


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Festival du Film Francophone de Grèce | Thessaloniki International Film Festival

afisa_gallofono-2

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2628 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top