Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 119 Προβολές

«Αγωνίσου όπως η Marielle!» – Ανοιχτή εκδήλωση από τη Διεθνή Αμνηστία

Marielle Franco

Marielle Franco


Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Αγωνίσου όπως η Marielle!

Μια εκδήλωση για τα έμφυλα δικαιώματα τιμώντας τη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια Marielle Franco που δολοφονήθηκε αγωνιζόμενη χωρίς φόβο για το δίκαιο όλων μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 19:00 μ.μ., στα Προπύλαια, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Ομιλήτριες/ες:
– Monica Benicio, Ακτιβίστρια από τη Βραζιλία, συντρόφισσα της Marielle Franco
– Andrea Florence, Υπεύθυνη Εκστρατειών Διεθνούς Αμνηστίας Βραζιλίας
– Νατάσα Κεφαλληνού Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «ΔΙΟΤΙΜΑ»
– Κώστας Ράπτης, Δημοσιογράφος ΑΘΗΝΑ 9.84 & capital.gr

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook Event

Η Marielle Franco γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1979 στο Maré, μια φαβέλα στη βόρεια πλευρά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, και διέμενε εκεί για σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της. Ήταν μια μαύρη, bisexual γυναίκα, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νεαρή μητέρα που προερχόταν από τις φαβέλες. Σπούδασε κοινωνιολογία και δημόσια διοίκηση, δούλευε ως δασκάλα, και συνδύαζε σε όλη της τη ζωή τον πολιτικό ακτιβισμό με την κοινωνική έρευνα, παρά τις ελάχιστες ευκαιρίες που υπήρχαν για μια γυναίκα σαν εκείνη.

Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, της νεολαίας και των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων στις φαβέλες και σε ολόκληρη τη Βραζιλία. Κατήγγειλε επίμονα τις παραβιάσεις δικαιωμάτων από την πλευρά των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών ασφαλείας της Βραζιλίας, όπως και την αστυνομική βία. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στον λαό της Βραζιλίας. Το 2016, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του συμβουλίου.

Στις 14 Μαρτίου 2018, δολοφονήθηκε. Την πυροβόλησαν μέσα από ένα κινούμενο αυτοκίνητο, όπως έβγαινε από μια συνέλευση με μια ομάδα νεαρών μαύρων γυναικών σχετικά με τις δομές οργάνωσης του αγώνα τους. Η έρευνα για τη δολοφονία της διεξάγεται με πλήρη μυστικότητα από τις αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι γνωστές, η δολοφονία της Marielle ήταν προσχεδιασμένη, εκτελέστηκε από επαγγελματίες, ενώ υπάρχει εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Marielle στον παρακάτω σύνδεσμο.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top