Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 306 Προβολές

Αλμουδένα Γκράντες – «Όταν φιλούσαμε το ψωμί»

Otan-filousame-to-psomi

Με ποιον τρόπο αντιστέκονται, στο µάτι του κυκλώνα, ζευγάρια και άνθρωποι µονάχοι, γονείς και παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι στα πλήγματα της κρίσης; Το Όταν φιλούσαµε το ψωμί διηγείται, µε διεισδυτικό και συγκινητικό τρόπο, τη ζωή καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας: µιας οικογένειας που επιστρέφει από διακοπές αποφασισμένη να συνεχίσει απαράλλαχτη την καθημερινή της ρουτίνα, ενός διαζευγμένου που ακούγεται πίσω απ’ τη µεσοτοιχία να κλαίει, της γιαγιάς που στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο µήνες νωρίτερα για να δώσει κουράγιο στους δικούς της, µιας γυναίκας που αποφασίζει να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της και επιστρέφει στην ύπαιθρο για να ζήσει στη γη που έθρεψε τους προγόνους της… Στο κομμωτήριο, στο µπαρ, στα γραφεία ή στο Κέντρο Υγείας, οι ήρωες σ’ αυτό το σπονδυλωτό µυθιστόρηµα θα ζήσουν γλυκόπικρες στιγμές µιας απρόσμενης αλληλεγγύης, στιγμές αγανάκτησης και οργής, αλλά και τρυφερότητας και επιμονής. Και θα καταλάβουν γιατί οι παππούδες τους τους έμαθαν, όταν ήταν µικρά παιδιά, να φιλούν το ψωμί.

«Τούτη είναι µια ιστορία µε πολλές ιστορίες, η ιστορία µιας γειτονιάς της Μαδρίτης που επιμένει να αντιστέκεται, επιμένει να παραμένει ο εαυτός της µες στο µάτι του κυκλώνα, µέσα σ’ αυτή την κρίση που απείλησε να τη φέρει τα πάνω κάτω κι ακόμα δεν τα έχει καταφέρει». Αλμουδένα Γκράντες

Η Αλμουδένα Γκράντες (Μαδρίτη 1960) συστήθηκε στο κοινό το 1989 με το Οι ηλικίες της Λουλού (Κριτική, 1995, XI Premio La Sonrisa Vertical). Έκτοτε απολαμβάνει αδιάλειπτα την εκτίμηση αναγνωστών και κριτικών. Τα μυθιστορήματά της Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango (Μαλένα είναι το όνομα ενός τανγκό, Εκδ.Πατάκη,1998), Atlas de geografίa humana (Οι εκδότριες, Εκδ. Πατάκη, 1999), Los aires difίciles, Castillos de cartόn και El corazόn helado, μαζί με τις συλλογές διηγημάτων Modelos de mujer και Estaciones depaso, την έχουν καθιερώσει τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στον στίβο της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πολλά έργα της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στο θέατρο και έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Premio de la Fundaciόn Lara, Premio de los Libreros de Madrid, Premio de los Libreros de Sevilla, Rapallo Carige και Prix Méditerranée. Με το Inés y la alegrίa (Premio de la Crítica de Madrid, Premio Ibero americano de Novela Elena Poniatowska και Premio Sor Juana Inés de la Cruz) ξεκίνησε η σειρά Episodios de una Guerra Interminable, η οποία συνεχίστηκε με τα El lector de Julio Verne και Las tres bodas de Manolita (και χαρακτηρίστηκε ως «ένα μνημειώδες έργο πεζογραφίας κολοσσιαίων διαστάσεων», Ángeles López, Qué Leer).

«Όταν φιλούσαμε το ψωμί»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Αλμουδένα Γκράντες
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 14 x 21

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίοΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3698 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top