Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 279 Προβολές

«Αναφορά στον Γκρέκο» – Έχοντας χρέος να φτάσουμε εκεί που δεν μπορούμε…

anafora-ston-greco-fb

anafora-ston-greco-2


Ο στρατιώτης Νίκος Καζαντζάκης έδωσε την «αναφορά» του στον στρατηγό. Μία αναφορά απόσταγμα της ζωής του. Έφτασε εκεί που δεν μπόρεσε, όπου πέτυχε έφυγε και όπου απέτυχε ξαναγύρισε. Αυτό το τελευταίο το υποσχέθηκε στον εαυτό του, μέχρι την τελευταία ώρα του να γυρίσει εκεί όπου απέτυχε. Ένας πολίτης του κόσμου που σεργιάνισε στη φλούδα της γης και κατάλαβε ότι δεν είμαστε στρείδια να μείνουμε κολλημένοι αλλά πουλιά και πρέπει να πετάξουμε.

Στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα είδαμε την «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου.

Στην σκηνή είδαμε έναν Νίκο Καζαντζάκη να μας ταξιδεύει στα παιδικά του χρόνια, μας έκανε να γνωρίσουμε τα βιώματά του και μας έδειξε στιγμές από την καθημερινότητά του. Γνωρίσαμε πως έβλεπε τον πατέρα του και πως θαύμαζε την μητέρα του. Τον είδαμε να συνομιλεί με τον Καπετάν Μιχάλη και να μεθάει με τον Ζορμπά. Τέλος μας αποτύπωσε τη ζωή του μέσα από τα μάτια των παιδικών του χρόνων έως ενήλικας.

Ο ψυχισμός του Καζαντζάκη που αποδόθηκε στη σκηνή μέσα από την ματιά του, μας έκανε να τον γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τη δυναμική του. Μας εξήγησε ότι πήρε τη δύναμη από τον πατέρα του και την τρυφεράδα από τη μητέρα του, τον είδαμε να μας δείχνει τον ανηφορικό δρόμο προς τον θεό και να μας εξηγεί πόσο δύσκολος είναι και τέλος τον είδαμε να αναγνωρίζει τη θνητότητά του και να νιώθει περήφανος γι΄αυτό. «Ο άνθρωπος πρέπει να χαίρεται όταν αγωνίζεται και δεν περιμένει αμοιβή στο τέλος».

anafora-ston-greco-3


Στην παράσταση είδαμε τον εξαιρετικό Τάκη Χρυσικάκο να γελάει, να χορεύει, να κλαίει και να ζωντανεύει με τον λόγο του τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Είδαμε να αποδίδει υπέροχα σε έναν απαιτητικό μονόλογο και να συγκινεί με την ταύτισή του χαρακτήρα του Καζαντζάκη. Ίσως κουράσει κάποιους το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά οι συχνές διακοπές με μουσικές από την Κρήτη, οι παύσεις με φόντο τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και φωτογραφίες από τη ζωή του Καζαντζάκη θα μας αποζημιώσουν. Τέλος ειδική μνεία αξίζει το φινάλε, καθώς ο συγκερασμός του αετού με τον ίσκιο του Καζαντζάκη που μικραίνει και μικραίνει ώσπου να χαθεί αποτυπώνουν έξοχα τον συμβολισμό.

Παρά τη χρονική ασάφεια στις αφηγήσεις, οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη αποκαλύπτονται πολύ καλά στην παράσταση, και αποτελούν θέλγητρο για τους θαυμαστές του που θα απολαύσουν μια γνήσια έκφραση της ζωής του.

Ταυτότητα Παράστασης


Ημερομηνία:
22, 23, 24 Μαρτίου, 21:00 και 25 Μαρτίου, 19:00

Τοποθεσία:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Πλ. Βασιλέως Γεωργίου, Πάτρα

Εισιτήρια:
13 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, Αμέα, ομαδικό


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Ταμείο θεάτρου Απόλλων: 261 0273613 |  www.dipethepatras.grΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 49 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top