Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 58 Προβολές

Αναφορά: Το «πραγματικό Επενδυτικό Σχέδιο» της Ελληνικός Χρυσός #skouries

ellinikos_hrysos

ellinikos_hrysos


Αναφορά με θέμα: «Η μη εφαρμογή της ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της Ελληνικός Χρυσός και ποιο είναι τελικά το πραγματικό Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, κατόπιν των πρόσφατων ανακοινώσεων και των αδειοδοτήσεων της Φάσης ΙΙ του Υποέργου Ολυμπιάδας» κατατέθηκε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τις αρμόδιες για την περιβαλλοντική και την τεχνική αδειοδότηση υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. (Το έγγραφο της αναφοράς μπορείτε να το δείτε εδώ)

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων:

«Με δελτίο τύπου με ημερομηνία 28-4-2017 η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι εντός του Απριλίου έθεσε σε λειτουργία το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Φάσης ΙΙ του υποέργου Ολυμπιάδας, χωρίς να έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες. Η υποχρέωση λήψης των νόμιμων αδειών (Άδεια Λειτουργίας του άρθρου 104 ΚΜΛΕ για το εργοστάσιο, Άδεια Λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα) δεν εξαρτάται από το αν η εταιρεία την ονομάζει «δοκιμαστική» ή «μη εμπορική» λειτουργία (non-commercial production). Με προηγούμενα δελτία τύπου η Eldorado ανακοίνωσε επίσης ότι ανέτρεψε ολοκληρωτικά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό εξόρυξης και απόθεσης αποβλήτων στις Σκουριές, χωρίς να ζητήσει καμία σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Περιφρονώντας επιδεικτικά τις Ελληνικές αρχές η Ελληνικός Χρυσός προχωράει ολοταχώς στην υλοποίηση των σχεδιασμών της στη Χαλκιδική, οι οποίοι είναι τελείως διάφοροι από αυτά που αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011.

Σε όσους παρακολουθούν τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των στελεχών της μητρικής εταιρείας ήταν φανερό, ήδη από το 2011, ότι η Ελληνικός Χρυσός είχε τροποποιήσει μονομερώς το Επενδυτικό της Σχέδιο, αφαιρώντας το σημαντικότερο για το δημόσιο συμφέρον κομμάτι του, τη μεταλλουργία. Η παραβίαση της σύμβασης ήταν ήδη εκεί, από τον Ιούλιο του 2011, για όποιον ήθελε να τη δει. Το νέο σχέδιο ανακοινώνεται πλέον ανοιχτά σε μετόχους και οικονομικούς αναλυτές, αλλά όχι στο αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο και το αντισυμβαλλόμενο Ελληνικό Δημόσιο:

Η Φάση ΙΙ της Ολυμπιάδας που τώρα (χωρίς άδειες) ξεκίνησε, παρατείνεται σε διάρκεια με αυξημένη παραγωγή,
Η Φάση ΙΙΙ που περιλαμβάνει τη μονάδα μεταλλουργίας και την παραγωγή καθαρών μετάλλων (δηλαδή τα δημόσια έσοδα) μετατίθεται χρονικά για το απώτερο μέλλον, κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ,
Πεντέμισι χρόνια μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η εταιρεία παραδέχεται ότι τα σχέδια για μονάδα μεταλλουργικής επεξεργασίας στο Μαντέμ Λάκκο είναι ακόμα σε «υπό ανάπτυξη», δηλαδή πουθενά.
Ουσιαστικά ανακοινώνεται η κατάργηση της Φάσης ΙΙΙ και η αντικατάστασή της με μια παρατεταμένη και αυξημένης δυναμικότητας Φάση ΙΙ, κατά την οποία η εταιρεία θα εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή χαμηλής αξίας συμπυκνωμάτων, εισπράττοντας τα κέρδη της στην Κίνα και αποφεύγοντας την πληρωμή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα θα παραμείνει σε λειτουργία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα συνεχιστούν για πολύ περισσότερα χρόνια από τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ ή – το πιθανότερο – μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.
Στις Σκουριές, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «βουνού» από απόβλητα εμπλουτισμού και στείρα μεταλλείου στο Λάκκο Καρατζά, η αδειοδότηση του οποίου απαιτεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και νέες τεχνικές μελέτες.

Και ενώ αυτά ανακοινώνονται στο εξωτερικό, στην Ελλάδα κυβέρνηση και εταιρεία υποκρίνονται ότι είναι ακόμα σε ισχύ η ΚΥΑ ΕΠΟ που έχει προ πολλού καταστεί νομικά και ουσιαστικά νεκρή. Η Ελληνικός Χρυσός / Εldorado Gold όπως φαίνεται νιώθει ότι δε δεσμεύεται από νόμους, εγκρίσεις και συμβάσεις. Απέναντι στην αυθαιρεσία και την απάτη της εταιρείας, έχουμε μια κυβέρνηση υποταγμένη και απρόθυμη να εφαρμόσει τη σύμβαση και το νόμο και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό που για εμάς είναι το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, η προστασία του τόπου και της υγείας των κατοίκων, δεν μπαίνει στη ζυγαριά κανενός από τους αντισυμβαλλόμενους.»Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3688 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top