Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 108 Προβολές

Αναζητώντας ένα Διαφορετικό Μοντέλο “Ανάπτυξης” – Ημερίδα για την αποανάπτυξη, τα κοινά και τους δημόσιους χώρους

180528_Ekd-0206_Programma

180528_Ekd-0206_Programma


Το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018, στη Νομική Σχολή της Αθήνας (Σόλωνος 57, 1ος όροφος, Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου) διοργανώνεται Ημερίδα με τίτλο «Αναζητώντας ένα Διαφορετικό Μοντέλο “Ανάπτυξης”» από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης ανακοινώνονται και προωθούνται στην Ελλάδα διάφοροι «σχεδιασμοί» που αναφέρονται στην «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» μιας σειράς σημαντικών εγκαταστάσεων και δημόσιων χώρων.

Με αφορμή αυτό που συμβαίνει ή αυτό που σχεδιάζουν να συμβεί στη Χαλκιδική, στο Ελληνικό, στη Μαγνησία, στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μια συζήτηση, η οποία δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Πρόκειται για ζητήματα με υπερτοπική διάσταση, που αφορούν τους κατοίκους ευρύτερων περιοχών και συνδέονται με τον συνολικό χωρικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της χώρας.

Εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αγνοεί τα σχέδια που προωθούνται για την συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, καθώς και τις συνολικές επιπτώσεις από μια σειρά προγραμματιζόμενα έργα σε ολόκληρη την χώρα, διοργανώνεται η Συνάντηση – Ημερίδα με τίτλο «Αναζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο “Ανάπτυξης”», στην οποία καλείστε να συμμετάσχετε, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση, τον συντονισμό των αντιστάσεων και την προώθηση εναλλακτικών – ρεαλιστικών λύσεων και προτάσεων, που να υπερβαίνουν τα επιβεβλημένα κυρίαρχα σχέδια.

Διοργάνωση:
– Σύμπραξη: «Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού με βάση τα Κοινά»
– Συμμαχία των Κοινών
– Ομάδα ‘Από Κοινού’ – Συνέλευση «Για την αποανάπτυξη και την άμεση Δημοκρατία»/Σταγιάτες Πηλίου»
– Αττικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο
– “Συν+πραξις Μεσογαίας Κοιν.Σ.Επ.”

Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης
Στην Εκδήλωση θα γίνουν σύντομες και περιεκτικές Εισηγήσεις (μέγιστης διάρκειας 15 λεπτών), ώστε η έμφαση να δοθεί στη συζήτηση και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

10.30: Έναρξη Ημερίδας

10:45: Α΄ Μέρος
Συντονίστρια: Νεφέλη Τζανετάκου, Δημοσιογράφος
Ομιλητές:
– Μιχάλης Μπούργος, Υπ. Διδάκτορας Παν. Θεσσαλίας, Η πρόκληση των Κοινών – Προς ένα Βιώσιμο Εναλλακτικό Μοντέλο
– Γιάννης Mπίλλας, «Από κοινού» Η αποανάπτυξη ως κεντρικό πολιτικό πρόταγμα των κοινών
– Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος – Ακτιβιστής των Κινημάτων, Βάσης, Νόμος, Σύνταγμα και Κοινά
– Γιώργος Αργείτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Θεσμοί προστασίας της εργασίας και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση
– Γιάννης Λεβεντίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, τραπεζικό έλλειμμα: Το αδιέξοδο
– Γιώργος Παπανικολάου, Καθηγητής Χαροκόπειου, Ομότιμη παραγωγή: μετασχηματισμός της μεταποίησης προς μια βιώσιμη οικονομία των κοινών
– Γιώργος Λιερός, Συγγραφέας, Αγορά, Κράτος, Κοινωνική Πρωτοβουλία
– Νίκος Χρυσόγελος, Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στην Οικονομία

15:30: Β΄ Μέρος
Συντονιστής: Σταμάτης Στεφανάκος
Ομιλητές:
– Βαγγέλης Γαλανόπουλος, Ακτιβιστής, Βιάζοντας» το Περιβάλλον του Βόλου και του Πηλίου. Οι περιπτώσεις των Υδάτινων Πόρων και του RDF
– Γιώργος Κολέμπας, Συγγραφέας, Πως χάθηκε η αυτάρκεια στη χώρα: Το παράδειγμα της Θεσσαλίας
– Μαρία Κανελλοπούλου, SaveGreekWater, Το παρόν και το αύριο των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα
– Σταμάτης Αρναούτης, Συν+Πραξις Μεσογαίας, Η ασφυξία του μαζικού τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες. Μπορεί να υπάρξει αειφόρος λύση; Η περίπτωση του Πόρτο Ράφτη
– Τόνια Κατερίνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πλειστηριασμοί και το δικαίωμα στην στέγη.
– Ελένη Πορτάλιου, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, Το Εναλλακτικό Σχέδιο για το Ελληνικό.
– Εκπρόσωπος της ΒΙΟΜΕ
– Εμμανουέλλα Τερζοπούλου, Αντώνης Λαζαρής, «Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», Ραφήνα: Πόλη, Ρέμα και Λιμάνι – ένα «Σχέδιο» που σκοτώνει
– Παναγιώτης Χαλέμος, Σκηνοθέτης, Πανελλαδικό Κίνημα Αυτοοργάνωσης κ Αυτοδιαχείρισης. Σχέδιο για την ίδρυση Διαδικτυακού Καναλιού-Ραδιοφώνου (ΠΑΝΕ.Ρ.Τ) – Πανελλαδικού και Αλληλέγγυου Πιστωτικού Συνεταιρισμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
mermontana.wordpress.com
facebook eventΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top