Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 129 Προβολές

Άννα Καλατζιάν – «Το Τίμημα του Λάθους»

to-timima-tou-lathous

Η έφηβη Μαρίνα στα Μεστά της Χίου μένει έγκυος από τον Δημήτρη, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί αυτήν που του προτείνουν οι γονείς του. Η νεαρή κοπέλα πρέπει να απαλλαγεί από το μωρό. Το πρώτο λάθος θα γίνει… Κι έπειτα η αυτοεξορία, ο αγώνας για την επιβίωση στην ξενιτιά. Μια ζωή απλώνεται εμπρός της με αλεξανδρινά αρώματα, ελληνική περηφάνια και καλοσύνη. Αλλά πάντα το λάθος πονάει. Ακόμα και όταν άλλοι άνθρωποι θα μπουν στη ζωή της.

Η Άννα Καλατζιάν υπογράφει το δεύτερο μυθιστόρημά της, με φρέσκια διάθεση, αλλά και βαθιά γνώση των πολιτικο-κοινωνικών συνθηκών του μεταπολεμικού και μεταπολιτευτικού κόσμου στην Ελλάδα και στις ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου. Παράλληλα, πλεγμένες έντεχνα στην πλοκή είναι και οι ταραγμένες καταστάσεις που βίωσε η γειτονική Αλβανία, που με το «άνοιγμα» των ελληνικών συνόρων οδήγησαν οικονομικούς και πολιτικούς Αλβανούς μετανάστες και στη χώρα μας – επίκαιρο ζήτημα. Μέσα από τα μάτια των ηρωίδων αναδεικνύονται οι τόποι και οι παθογένειες της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι γυναίκες της ιστορίας ζουν τα δεινά των βιωμάτων τους. Όταν διαπράττεις το λάθος, η ενοχή πού δύναται να σε οδηγήσει; Ο δυναμισμός και η μαχητικότητα μπορούν να συνεισφέρουν στο να σταθείς στα πόδια σου εσύ ή επόμενη γενιά; Το Τίμημα του Λάθους αποτελεί μια καλή συντροφιά στον αναγνώστη που ρίχνει φως στις καρδιές των ανθρώπων και δεν φοβάται τη σκιά του.

Λάθη. Η ζωή μας διακατέχεται από σφάλματα και λάθη. Ένα μυθιστόρημα, δύο ιστορίες μάς ταξιδεύουν με μεσογειακά αρώματα στο πρόσφατο παρελθόν θεματοποιώντας την ξενιτιά, τη μετανάστευση, αλλά και τη διάπραξη του προσωπικού λάθους.

Η πρώτη με αφετηρία τα Μεστά της Χίου φέρνει άρωμα μαστίχας στη Μανσούρα και την Αλεξάνδρεια, τα χρόνια του Φαρούκ. Η δεύτερη εκτυλίσσεται στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα, στην Αυλώνα και τα Τίρανα. Οι δρόμοι όμως στις ζωές των πρωταγωνιστών ενώνονται οδηγώντας στη νεότερη Αθήνα, γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

Η γυναικεία υπόσταση αναμετράται με τις αντίξοες συνθήκες για την καθημερινή διαβίωση και διερευνά έμπρακτα τη δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα με τις εξελίξεις των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών λειτουργιών, από την έναρξη της μεταπολεμικής περιόδου έως σήμερα, οι ηρωίδες του μυθιστορήματος ωριμάζουν καθώς προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν και να ξεφύγουν από τη μοίρα των απροσδόκητων ανατροπών. Αναζητούν λύσεις, αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες, αλλά πληρώνουν και το τίμημα… Το τίμημα του λάθους.

Η Άννα Καλατζιάν γεννήθηκε στη Μανσούρα της Αιγύπτου, όπου και έμεινε μέχρι και τα δεκαοκτώ της χρόνια, τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου και Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Ball State University, Ιντιάνα, ΗΠΑ. Εργάστηκε στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Κοινωνικών Ερευνών (1967-1971). Από το 1971 έως το 1990 εργάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ως καθηγήτρια και βοηθός Διευθυντού Αγγλικών Σπουδών. Από το 1990 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Σύμβουλος και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Deree College. Τώρα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με τη συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

«Το Τίμημα του Λάθους»


Εκδόσεις Πικραμένος

Συγγραφέας: Άννα Καλατζιάν
Έκδοση: 2018
Σελίδες: 288
Διαστάσεις: 14 x 23,5

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2625 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top