Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 157 Προβολές

Απρίλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

mouseio22

mouseio22


Διεθνής Ημέρα Μνημείων – Έκτακτο έκθεμα

«Τριλογία Ψηφιδωτών από την άγνωστη ρωμαϊκή Πάτρα»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, εκθέτονται αποσπάσματα τριών ψηφιδωτών δαπέδων από την Άνω Πόλη και τα Ψηλά Αλώνια Πάτρας, περιοχές που γνώρισαν αίγλη και χλιδή στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα δάπεδα αυτά απηχούν τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις αλλά παράλληλα τις κοινωνικές τάσεις και την ιδεολογία της εποχής. Ταυτόχρονα δείχνουν πως η εικονιστική παράσταση δεν ήταν κατ’ ανάγκη συναφής με τη λειτουργικότητα του αντίστοιχου κτιρίου. Μολονότι τα θέματα εκ πρώτης όψεως φαίνονται θρησκευτικά και μυθολογικά, ερμηνεύοντας τα δεδομένα παρατηρούμε ότι πρόκειται για οικιστικό περιβάλλον ιδιωτικών επαύλεων. Εντυπωσιάζει η επιδεξιότητα των ψηφοθετών, η μίξη πολιτισμικών επιρροών, η σύνθεση ιταλικών και βορειοαφρικανικών στοιχείων με την ελληνιστική παράδοση, η ευμάρεια και το μορφωτικό υπόβαθρο των παραγγελιοδοτών. Η εικονογραφία προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του καθημερινού ανθρώπου, στον ιδιωτικό του χώρο, όχι πλέον για να αγαλλιάσει ο θεός -όπως συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα- αλλά για να απολαύσει ο θνητός. Ενδεικτικά των τότε αντιλήψεων είναι ο εξανθρωπισμός της δαιμονικής Μέδουσας και η σύνδεσή της με το διονυσιακό πνεύμα, καθώς και η σπουδαιότητα των χώρων συμποσίων στις επαύλεις.

Εξειδικευμένη παρουσίαση των έκτακτων εκθεμάτων σε φοιτητές και ενήλικες ανά ομάδες έως 20 ατόμων, από τη Δρα Έλενα Παρτίδα, το Σάββατο 28.4, ώρα 10:30, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλ. 2613 – 616158, – 616100

mouseio23


Ομιλίες

– Πέμπτη 26.4.2018, ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου
Ο κ. Γιάννης Α. Πίκουλας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) θα μιλήσει με θέμα «Η άγνωστη Μικρά Ασία. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό».

– Παρασκευή 20.4.2018, ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου
Στο πλαίσιο της έκθεσης κωφών καλλιτεχνών «Ταυτότητες», ο κ. Πάνος Πανόπουλος, Ανθρωπολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. θα μιλήσει με θέμα: «Η φωνή στον κόσμο των κωφών, όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από τα έργα κωφών εικαστικών».

Εκθέσεις

Περιοδική έκθεση «Ταυτότητες»

Συνεχίζεται η έκθεση «Ταυτότητες» με εικαστικά έργα και δύο βίντεο μικρής διάρκειας που έχουν δημιουργήσει κωφοί καλλιτέχνες απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο / Δημοτικό Σχολείο κωφών και βαρήκοων Πάτρας, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής.

Διάρκεια έκθεσης: έως 30/4, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Είσοδος ελεύθερη.

ekthesi-kwfwn-kallitexnwn-2


Περισσότερες πληροφορίες:
Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
www.ampatron.gr
efaacha@culture.gr
Τηλ. 2613-616100 Fax: 2610-423386Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3234 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top