Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 152 Προβολές

Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν 56 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών

prytania_slide_300dpi

prytania_slide_300dpi


Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν 56 συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών αφού οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2017  και καμία ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα για την περαιτέρω ανανέωσή τους.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, με κοινή ανακοίνωσή – καταγγελία που εξέδωσαν, επισημαίνουν πως οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση οδηγεί υποχρεωτικά το Πανεπιστήμιο σε εργολάβο καθαριότητας παρ’ όλες τις διακηρύξεις για την λύση του προβλήματος στην καθαριότητα όλων των δημοσίων υπηρεσιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Με απολύσεις απειλεί το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τους συμβασιούχους συναδέλφους που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών από 1/1/2018, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/12/2017 και δεν προβλέπεται ανανέωσή τους.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζονται από την 1/9/2015 με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,  οι οποίες  με ανανέωσή τους κάθε χρόνο έχουν παραταθεί μέχρι τις 31/12/2017. Ωστόσο, καμία ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα για την περεταίρω ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, με αποτέλεσμα  56 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Π.Π.  να βρίσκονται στον αέρα, αντιμετωπίζοντας την απόλυση και το φάσμα της ανεργίας.

Με την απόλυση των συμβασιούχων καθαριότητας ζημία θα έχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς θα αναγκαστεί να καταφύγει στη λύση ανάθεσης καθαριότητας σε εξωτερικό εργολάβο, λύση η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό του από το κόστος απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζομένων.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Παν/πόλης καθώς και τα κτίρια στο Αγρίνιο. Είναι φανερό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος, η κυβέρνηση οδηγεί υποχρεωτικά το Πανεπιστήμιο σε εργολάβο καθαριότητας παρ’ όλες τις διακηρύξεις για την λύση του προβλήματος στην καθαριότητα όλων των δημοσίων υπηρεσιών.

Έτσι θα έχουμε εργαζόμενους υποαπασχολούμενους τετραωρήτες, οι οποίοι θα πληρώνονται με 300 ευρώ τον μήνα. Το Πανεπιστήμιο θα πληρώνει πολύ περισσότερα  για να θησαυρίζει ο εργολάβος εις βάρος των εργαζομένων και του Πανεπιστημίου

Οι Κυβερνήσεις, σημερινή και παλιότερες, με την εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας – ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου – καθιστούν τους συμβασιούχους «εργολάβους» του εαυτού τους, ομήρους των εκάστοτε «κυβερνητικών προθέσεων» ή και ψηφοθηρίας.

Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, που είναι το βασικότερο για την αξιοπρεπή διαβίωση, έχει μετατραπεί σε «δουλειά με ημερομηνία λήξης» χωρίς δικαιώματα, σε εργασία υπό το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, σε μόνιμη απειλή ανεργίας, καθώς η απόλυση επέρχεται «αυτοδίκαια» με την ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Πρόσφατα, μάλιστα, το δικαίωμα για ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!

Ζητούμε από το Υπουργείο να προβεί ΑΜΕΣΑ στις απαραίτητες νομικές ενέργεις για την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων καθαρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου οι συνάδελφοι να παραμείνουν στην εργασία τους και το Πανεπιστήμιο να μη μείνει χωρίς προσωπικό στο νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας. Διεκδικούμε ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους που με τις υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε θέσεις όπου υπάρχει πάγια έλλειψη μόνιμου προσωπικού.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών

Σύλλογος Συμβασιούχων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π.
Σύλλογος Ε.Τ.Ε.Π.
Σύλλογος Δ.Ε.Π.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3000 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top