Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 60 Προβολές

Δανία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να τροποποιήσει τον νόμο περί βιασμού

Πηγή φωτογραφίας:  www.amnesty.gr
Πηγή φωτογραφίας:  www.amnesty.gr

Πηγή φωτογραφίας:  www.amnesty.gr


Η Δανία πρόκειται να γίνει η δέκατη χώρα στην Ευρώπη που θα αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Μετά τη δημοσίευση μιας «κυβερνητικής συμφωνίας» που δεσμεύεται να εισαγάγει τη νομοθεσία περί βιασμού με βάση τη συναίνεση, η Ερευνήτρια των δικαιωμάτων των γυναικών της Διεθνούς Αμνηστίας, Anna Błuś, δήλωσε:

«Αυτή η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να τροποποιήσει τη δανική νομοθεσία έτσι ώστε να αναγνωρίσει νομοθετικά την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός είναι ευπρόσδεκτη, αν και έχει καθυστερήσει πολύ καιρό. Είναι η παρακαταθήκη όλων των επιζησασών που ύψωσαν τη φωνή τους, και όλων όσων έχουν αγωνιστεί πολύ και σκληρά για την αλλαγή αυτή.

Μαζί με τις επιζήσασες που αγωνίζονται για τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στη δικαιοσύνη, περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο, και ελπίζουμε ότι οι αρχές θα δεσμευτούν επίσης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μύθων περί βιασμού και των στερεοτύπων φύλου σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό θα απαιτήσει θεσμικές και κοινωνικές αλλαγές, καθώς και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής συναίνεσης.

Εντυπωσιακά, η Δανία θα είναι μόνο η δέκατη χώρα στην Ευρώπη (ΕΟΧ) που θα αναγνωρίσει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ωστόσο, η απόφαση – κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής – στην Ελλάδα για την τροποποίηση του νόμου αυτό το μήνα καθώς και η νομοθεσία στη Σουηδία το περασμένο έτος, μας δείχνουν ότι η αλλαγή στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης είναι πλέον ασυγκράτητη».

Διαβάστε τη δήλωση εδώ

Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία είναι ελάχιστες, και ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ περιορισμένες. Από τις 24.000 γυναίκες που καταγράφηκαν από μια πρόσφατη μελέτη ότι έχουν βιώσει βιασμό ή απόπειρα βιασμού μόνο το 2017, μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Από αυτούς, 535 οδηγήθηκαν σε δίωξη και μόνο 94 σε καταδίκες.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διεξάγει έρευνα σχετικά με τη νομοθεσία περί βιασμού σε 31 χώρες της Ευρώπης, και μόνο εννέα από αυτές έχουν νόμους που ορίζουν το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3959 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top