Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 179 Προβολές

Darwin Charles Robert – «Η φυσική επιλογή»

11763

Κανείς δεν έχει συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους από τον Κάρολο Δαρβίνο, του οποίου η θεωρία της εξέλιξης ανέτρεψε τα δεδομένα της βικτωριανής εποχής, μετέβαλε ολοκληρωτικά τις αντιλήψεις μας για τη ζωή πάνω στη Γη και εξακολουθεί να δέχεται επίθεση σήμερα από τους οπαδούς όλων των θρησκειών.

Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύονται τα κεφάλαια της Φυσικής Επιλογής από την Καταγωγή των ειδών, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Αξιοποιώντας πλήθος τεκμηρίων, ο Δαρβίνος υπερασπίζεται την ιδέα (την οποία και άλλοι πριν από αυτόν είχαν υποστηρίξει) ότι τα είδη εξελίσσονται, ανακαλύπτοντας επιπλέον έναν μηχανισμό που καθιστά πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Υποστηρίζει ότι η ζωή είναι σαν ένα δέντρο στο οποίο, καθώς οι ρίζες του αναπτύσσονται, σχηματίζονται διαφορετικά κλαδιά, τα είδη, τα οποία, με το πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουν να διαφοροποιούνται, οδηγώντας στη δημιουργία νέων ειδών υπό την επίδραση πάντα ορισμένων περιοριστικών παραγόντων.

«Στον ενάμιση αιώνα που μας χωρίζει από τη δημοσίευση της Καταγωγής των ειδών, η θεωρία που αναπτύσσει το βιβλίο επιβεβαιώθηκε πλήρως. Μπορεί να παραμένουν κάποια ερωτήματα προς διευκρίνιση, αλλά η δαρβινική θεωρία για την εξέλιξη μας εφοδιάζει με ένα ουσιαστικό εννοιολογικό και ερμηνευτικό πλαίσιο για την κατανόηση του φυσικού κόσμου με ορθολογικό τρόπο, χωρίς να καταφεύγει σε μύθους». El Paίs

Ο Κάρολος Δαρβίνος γεννήθηκε στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας το 1809. Στα 1831, σε ηλικία 22 χρόνων, πήρε μέρος, ως φυσιοδίφης, σε μια μεγάλη επιστημονική αποστολή στις ακτές της Νότιας Αμερικής. Το υλικό που συγκέντρωσε αποτέλεσε τη βάση μιας νέας θεωρίας για την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου. H Καταγωγή των ειδών (On the Origin of Species by Means of Natural Selection) κυκλοφόρησε το 1859. Στο βιβλίο διατυπώνεται η εξελικτική θεωρία, ο «δαρβινισμός», όπως ονομάστηκε, που προκάλεσε πάταγο κι αναστάτωσε τα ως τότε κρατούντα. Η θεωρία του Δαρβίνου πολεμήθηκε με φανατισμό από την Εκκλησία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, εκδόθηκε η Καταγωγή του ανθρώπου και η γενετική επιλογή (The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex).

Η Έστερ Γκαρθία μεγάλωσε σε έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες, μολύβια και λογοτεχνικές αφηγήσεις και σε μια πόλη γεμάτη πελαργούς. Ασχολήθηκε με το σχέδιο από πολύ μικρή ηλικία. Πριν από χρόνια πέταξε από τη φωλιά της για να λάβει πτυχίο στις εικαστικές τέχνες στη Σαλαμάνκα, όπου είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τη δημιουργία και την αφήγηση ιστοριών μέσα από εικόνες. Από το 2008 ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη ως εικονογράφος.

«Η φυσική επιλογή» | Εκδόσεις Πατάκη | Συγγραφέας: Darwin Charles Robert | Μεταφραστής: Αποστολόπουλος Νίκος | Εικονογράφος: Garcia Ester | Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2018 | Σελίδες: 192 | Σχήμα: 13×21 | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3656 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top