Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 286 Προβολές

Δωρεάν προβολές ταινιών για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στην Πάτρα!

OwlsMice-770x355
OwlsMice-770x355

Owls and Mice/ Uilenbal


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που φέτος γιορτάζει τα εικοσάχρονά του, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές όλων των ηλικιών του Νομού Αχαΐας να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν εξαιρετικές κινηματογραφικές ταινίες, που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, αλλά και σε ενήλικες. Όλες οι ταινίες τηρούν τις βασικές αρχές που έχουν θεσπιστεί από τη UNICEF, την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους. Επίσης έχουν αποσπάσει βραβεία σε σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

Από τη Δευτέρα 4 μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Πάνθεον θα γίνονται δύο πρωινές προβολές – η μία θα ξεκινάει στις 9 και η άλλη στις 11 το πρωί.

(Ανάλογα με την ανταπόκριση των σχολείων υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των προβολών και μετά την 8η Δεκεμβρίου)

Επελέγησαν οκτώ ταινίες ώστε να μπορεί να επιλέξει το κάθε σχολείο ποια ταινία θέλει να παρακολουθήσει. Όποιο σχολείο ενδιαφέρεται πρέπει να επικοινωνήσει με τον συντονιστή και υπεύθυνο για τις προβολές Νικόλαο Ε. Καββαδία (τηλ.: 6946180636 / e-mail: eduarda05@gmail.com) για να κλείσει θέση ή για οτιδήποτε άλλο σχετικό με τις προβολές.

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί είναι:

Η Παγίδα
The trap / Ottaal – Ινδία, 2015, 81′
Σκηνοθεσία: Jayaraj Rajasekharan Nair
O Κουταπάγι, ένα νεαρό αγόρι, πνίγεται στη μιζέρια και την απελπισία, καθώς αρχίζει να γράφει ένα γράμμα στη γιαγιά του, από έναν σκοτεινό, ανήλιαγο τόπο. Οι αναμνήσεις του Κούταπάι  μας μεταφέρουν στα γραφικά τοπία της Κουτανάντ, εκεί όπου έφτασε μαζί με τον παππού του τον Βαλιγιαπατσάγι και  τις πάπιες τους. Το χωριό είναι όσο ευχάριστο μπορεί κανείς να φανταστεί, αν κι η αιτία που έφερε τον Κουταπάγι είναι ο θάνατος των γονιών του. Το αγόρι νιώθει ελεύθερο κι αισιόδοξο, έτοιμο να αρχίσει μια νέα ζωή, παρέα με τον ταχυδρόμο χωρίς αλληλογραφία, το ανώνυμο σκυλί, τον πλούσιο Τίντου και πολλούς άλλους.


Στο δρόμο για το Σχολείο
Going to school / Villads fra valby – Δανία, 2015, 76΄
Σκηνοθεσία: Frederik Meldal Nørgaard
Το φιλμ ακολουθεί τη ζωή του εξάχρονου Βίλαντς, στο σχολείο και στο σπίτι. Ο Βίλαντς συχνά έχει μπλεξίματα επειδή είναι παιχνιδιάρης και οι κανόνες των παιχνιδιών του συγκρούονται με τους κανόνες των μεγάλων. Πρόκειται για μια αντίδραση στον χρόνο που αλλάζει, τόσο γρήγορα, το παιδί σε ενήλικα, μια διακήρυξη λατρείας για την φαντασία και το παιχνίδι. Ακόμα κι αν ο Βίλαντς πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των παιχνιδιών του, οι ενήλικοι, μέσα στο σύμπαν του Βίλαντ, πρέπει να μάθουν το πραγματικό μάθημά τους: Ένα παιδί, το αντιμετωπίζεις με τους δικούς του όρους.


Μπλάνκα
Blanka – Ιταλία – Ιαπωνία – Φιλιππίνες, 2015, 75
Σκηνοθεσία: Kohki Hasei
Η εντεκάχρονη Blanka προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της στη Μανίλα ζητιανεύοντας και κλέβοντας τους τουρίστες. Ονειρεύεται να αγοράσει μια μαμά. Όμως πρέπει να κάνει αμέτρητες προσπάθειες για να μαζέψει αρκετά χρήματα. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν γνωρίζει τον Peter, έναν 55χρονο τυφλό μουσικό του δρόμου, που της μαθαίνει να τραγουδάει. Όμως ο Peter ανησυχεί για εκείνη και αποφασίζει να την πάει σε ένα ορφανοτροφείο, πράγμα που, μόλις το ανακαλύπτει, την κάνει να το σκάσει και να αντιμετωπίσει ξανά τους κινδύνους του δρόμου.


Κουκουβάγιες και ποντίκια
Owls and Mice / Uilenbal – Ολλανδία, 2016, 80
Σκηνοθεσία: Simone van Dusseldorp
Όταν η Meral μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι, δυσκολεύεται να κάνει καινούργιους φίλους στο σχολείο. Στο σπίτι, είναι φίλη με ένα μικρό ποντίκι που ζει στο δωμάτιό της: τον Peepeep. Χάρη στο ποντίκι, η Meral κάνει μερικούς απροσδόκητους νέους φίλους. Αλλά όταν μια κουκουβάγια πιάνει τον Peepeep, η Meral τους κατηγορεί. Μόνο αφού ξεκινήσουν μια περιπέτεια αναζήτησης του Peepeep, ο Meral θα καταλάβει τι στ’ αλήθεια είναι η φιλία.


Ο Μίνι και οι κλέφτες του μελιού
Mini And The Mozzies / Cykelmyggen og minibillen – Δανία, 2014, 75΄-μεταγλωττισμένο
Σκηνοθεσία: Jannik Hastrup και Flemming Quist Møller
Ο Mini το σκαθάρι εμφανίζεται σε ένα τσίρκο ζωυφίων μαζί με τον Egon και την Dagmar. Η Miranda, ένας νεαρός ψύλλος, ενοχλεί τον Mini και τον ξεγελάει, κάνοντάς τον να μπλεχτεί στον ακροβατικό χορό της Dagmar, με αποτέλεσμα να πέσει και να γυρίσει το πόδι της. Ντροπιασμένος, ο Mini το βάζει στα πόδια και μπαίνει σε μια συμμορία ληστών. Αρχηγός της είναι ένα σκαθάρι που λέγεται Basse, που διατάζει τον Mini να κλέψει τα αποθέματα της κυψέλης. Όμως οι μελισσοστρατιώτες τον συλλαμβάνουν, και τον καταδικάζουν σε ισόβια καταναγκαστικά έργα. Οι Μελισσοπριγκίπισσες τον βρίσκουν χαριτωμένο και τον παίρνουν για κατοικίδιο, μέχρι που το σκάει και βρίσκει άσυλο στους ληστές, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν κλέψει τη μοτοσικλέτα του Egon. Η Miranda μετανιώνει για τον τρόπο που του φέρθηκε, και οι δυο τους, μαζί με τους γενναίους φίλους τους τα μυρμήγκια, καταφέρνουν να πάρουν πίσω την αγαπημένη αγωνιστική μοτοσικλέτα του Egon.

ffgncg


Το μεγάλο κυνήγι
The great bird race / Fuglejagten – Δανία, 2012, 90΄
Σκηνοθεσία: Christian Dyekjær
Ο 12χρονος Victor και ο πατέρας του πηγαίνουν στον Ετήσιο Ορνιθολογικό Διαγωνισμό. Ο Victor θέλει να αποδείξει την αξία του, να εντοπίσει το πιο σπάνιο πουλί και να κερδίσει το πρώτο βραβείο – για χάρη του πατέρα του. Το σχέδιό του φαίνεται ρεαλιστικό, επειδή ο περσινός νικητής, ο Daniel, έχει σπάσει το πόδι του και δεν μπορεί να πάρει μέρος.  Αλλά ο Daniel έρχεται απροσδόκητα και ο αγώνας δυσκολεύει.


Φιν, η μαγεία της μουσικής
Finn– Βέλγιο, 2013, 90′
Σκηνοθεσία: Frans Weisz
Ο εννιάχρονος Finn, ζει με τον πατέρα του στην επαρχία. Παίζει ποδόσφαιρο με τον φίλο του τον Erik, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι να ασχοληθεί με την μουσική. Ο πατέρας του όμως δεν συμφωνεί και θέλει ο γιος του να παίζει ποδόσφαιρο σαν τα άλλα αγόρια. Ο Finn δεν καταλαβαίνει την επιμονή του πατέρα του. Κοντά σε μια απομονωμένη φάρμα, γνωρίζει ένα ηλικιωμένο γέρο που παίζει βιολί. Μαγεμένος από το βιολί, πηγαίνει κρυφά στην φάρμα για να κάνει εξάσκηση, ενώ ο πατέρας του νομίζει ότι παίζει ποδόσφαιρο. Ο Erik θεωρεί ότι ο φίλος του τρελάθηκε. Είναι άραγε ο μόνος που βλέπει πόσο μαγευτική μπορεί να είναι η μουσική; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;


Ο θύλακας
Enclave / Enklava – Σερβία-Γερμανία, μυθοπλασία, 2015, 92′
Σκηνοθεσία: Goran Radovanovic
Στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η οικογένεια του Nenad ζει σε μια σερβοχριστιανική περιοχή που περιτριγυρίζεται από μια μεγάλη αλβανομουσουλμανική κοινότητα. Όταν πεθαίνει ο αγαπημένος του παππούς, το δεκάχρονο παιδί αποφασίζει ότι πρέπει να του κάνουν κανονική κηδεία, παρότι το κοιμητήριο βρίσκεται έξω από την περιοχή. Η αποστολή του θα τον οδηγήσει πίσω από τις γραμμές του εχθρού, όπου θα βρει φίλους σε απίθανα μέρη.

 
Tagged with: ,


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2625 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top