Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 198 Προβολές

Ένα ακόμα λουκέτο, μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΕΡΤ

ertxaniafb

23215399_1672835716102539_1770207962483287960_o


Με λουκέτα και κλειστά μικρόφωνα υποδέχθηκε χθες η ΕΡΤ Χανίων τους παραγωγούς εκπομπών που κόπηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και πολίτες – αλληλέγγυους που προσπάθησαν να πάνε στο σταθμό για να μιλήσουν για την επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο (7/11/2013).

Ήταν μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΕΡΤ, αλλά μάλλον όχι η τελευταία, αφού όπως φαίνεται κάποιοι έχουν βάλει σαν στόχο να «ξεφορτωθούν» τον αγώνα χιλιάδων εργαζομένων και αλληλέγγυων που πάλεψαν για ένα ανοιχτό, κοινωνικό, δημόσιο μέσο.

Όλα ξεκίνησαν όταν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έξι εκπομπές της ΕΡΤ Χανίων κόπηκαν χωρίς καμία ενημέρωση των παραγωγών τους για τους λόγους που πάρθηκε αυτή η απόφαση. Πρόκειται για τις εκπομπές «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες», «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν», «Κρήτη-Ιστορία-Παράδοση» καθώς και η εκπομπή των Κωσταντίνας Γεωργαντά και Κατερίνας Φουράκη. Τι κοινό είχαν όμως μεταξύ τους αυτές οι εκπομπές μιας και η θεματολογία τους ποικίλει; Πρόκειται για εκπομπές που τις δημιουργούν μη-εργαζόμενοι της ΕΡΤ και προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς χωρίς να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού. Οι εκπομπές αυτές είναι μια προσφορά της κοινωνίας στην κοινωνία όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι παραγωγοί τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Σε απάντησή του για τους λόγους που κόπηκαν οι εκπομπές, ο Μιχάλης Μεσσήνης, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών, ανέφερε ότι: «Μετά την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ, όλοι όσοι πραγματοποιούσαν εκπομπές μόνοι τους – χωρίς την παρουσία υπαλλήλου της ΕΡΤ στο studio, σαν να είναι οι ίδιοι παραγωγοί ή δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο. Μπορούν, φυσικά, να βγαίνουν στον αέρα όποτε οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί της ΕΡΤ τους καλούν σε συνέντευξη ή μουσική εκπομπή -όπως γίνεται, άλλωστε, σε όλες τις εκπομπές».

Είναι όμως προφανές πως δεν είναι αυτός ο λόγος που κόπηκαν οι εκπομπές. Όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία εργαζομένων ΕΡΤ” στη μάταιη απόπειρα να βρεθεί η νομική βάση για μια τέτοια απόφαση, ούτε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ δεν μπόρεσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκπομπές πολιτών, κοινωνικών φορέων και ομάδων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ θα πρέπει να σταματήσουν.

Στην ίδια ανακοίνωση η Πρωτοβουλία καταδικάζει το λουκέτο που φιγούραρε χθες στην πύλη της ΕΡΤ Χανίων και το κόψιμο των εκπομπών, καταδεικνύοντας τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτών των αποφάσεων. Ακόμα κάνει αναφορά για τις καταγγελίες τριών αποχωρησάντων από το ΕΡΤοπεν οι οποίοι έκαναν λόγο για λογοκρισία και προσπάθεια εξυπηρέτησης προσωπικών και συνδικαλιστικών φιλοδοξιών. Χαρακτηριστικό για το πως συνδέεται το κλείσιμο των εκπομπών με τις αποχωρήσεις από την ΕΡΤοπεν αλλά και την ΕΡΤ είναι το κείμενο της αποχώρησης του Γιώργου Μουργή από την ΕΡΤοπεν με τίτλο: «Μη βαράτε το “μαγαζί”… απέναντι».

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και συνεχή ενημέρωση για τυχών εξελίξεις στο θέμα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: Εκπομπές Αλληλέγγυων Ακροατριών/Ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας εργαζομένων ΕΡΤ “:

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί το λουκέτο που φιγουράρει από σήμερα (7 Νοεμβρίου) το μεσημέρι στην πύλη της ΕΡΤ Χανίων. Τέσσερα χρόνια μετά τις ντροπιαστικές εικόνες με το λουκέτο στην πύλη του Ραδιομεγάρου, (και τραγική ειρωνεία ανήμερα της επετείου της εισβολής των ματ στο Ραδιομέγαρο) κάποιοι φαίνεται πως νοστάλγησαν την δόξα του Σαμαρά, του Καψή και των υπόλοιπων εμπνευστών του “μαύρου” στην ΕΡΤ. Πραγματικά, αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν «μαύρη» κωμωδία.

Η σημερινή αισχρή πράξη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί η προφορική εντολή “κοψίματος” όλων των εκπομπών των πολιτών στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ, το “κόψιμο” όλων των εκπομπών αλληλέγγυων πολιτών στην ΕΡΤ Χανίων, το “κόψιμο” σχεδόν στον αέρα της σημερινής εκπομπής της συναδέλφου Σοφίας Θεοδωράκη (η οποία είχε θέμα τα 4 χρόνια από την εισβολή του μαύρου) και φυσικά είχε προηγηθεί η μάταιη απόπειρα να βρεθεί η νομική βάση για μια τέτοια απόφαση. Τελικά ούτε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ δεν μπόρεσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκπομπές πολιτών, κοινωνικών φορέων και ομάδων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ θα πρέπει να σταματήσουν.

Οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκαλούν τεράστια ζημιά στην ΕΡΤ, τόσο σε επίπεδο διάρθρωσης του προγράμματος των ραδιοφωνικών σταθμών όσο και στις σχέσεις της με τους ακροατές της και την κοινωνία εν συνόλω. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για οργιώδη ανικανότητα αν δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για σκοπιμότητες που στοχοποιούν του Περιφερειακούς σταθμούς.

Και φυσικά οι αποφάσεις αυτές έχουν ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Τον νέο Προϊστάμενο της ΕΡΤ Χανίων ο οποίος κλείδωσε τον σταθμό επικαλούμενος “εντολές της Διοίκησης”, την ίδια την Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε μαζί με τα στελέχη του διοικητικού κορμού (Υποδιευθυντές, Διευθυντές, και Γενικούς Διευθυντές) αλλά και γνωστούς και μη εξαιρετέους εργατοπατέρες (και ουχί συνδικαλιστές).

Τους τελευταίους μάλιστα καταγγέλλουν 3 αποχωρήσαντες από το ΕΡΤοπεν (το οποίο λειτουργεί εδώ και 3 περίπου χρόνια ως παραμάγαζο της ΠΟΣΠΕΡΤ) κάνοντας λόγο για λογοκρισία και προσπάθεια εξυπηρέτησης προσωπικών και συνδικαλιστικών φιλοδοξιών.

Τελειώνοντας θέλουμε να ήμαστε γι ακόμη μια φορά ξεκάθαροι.

Όποιοι αποφάσισαν το “λουκέτο” στην ΕΡΤ Χανίων δεν αξίζει να είναι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Την ντροπιαστική τους πράξη δεν θα την ξεπλύνει ακόμα και μια ενδεχόμενη παραίτηση τους από το πόστο που τους αναθέσανε.

Η δύναμη της ΕΡΤ είναι η επαφή της με την κοινωνία. Όποιος δηλητηριάζει την σχέση αυτή, δηλητηριάζει την ίδια την ΕΡΤ. Όποιος προσπαθεί να κόψει την σχέση αυτή θα βρει απέναντι την κοινωνία και την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Δεν εναποθέτουμε ζητήματα δημοκρατίας, το μέλλον της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα χέρια κανενός εργατοπατέρα και επίδοξου καναλάρχη. Δηλώνουμε παρόντες σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία κόντρα στις πάσης φύσεως εξουσιαστικές συμπεριφορές…. απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Πρωτοβουλία εργαζομένων ΕΡΤ

 
Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2731 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top