Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 260 Προβολές

«Ένα εγχειρίδιο για την εργασία και την Ευτυχία». Είναι άραγε εφικτό;

Y95A5483

Y95A5483


Η εργασία στο μυαλό μας έχει αποτυπωθεί ως κάτι που πρέπει να κάνουμε. Αν την δούμε όμως με διαφορετική ματιά, η εργασία θα ήταν πιο προσοδοφόρα εάν έφευγε από το «πρέπει» και πήγαινε στο «θέλω» να την κάνω. Πιο προσοδοφόρα αρχικά για εμάς, για τον τρόπο που θα λειτουργούσε πάνω στην ψυχολογία μας και μετά προσοδοφόρα για την ίδια την δουλειά, καθώς η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας, από το να νιώθουμε εμείς καλά.

Μπορεί όμως κάποιος να διαχειριστεί την εργασία ώστε να φτάσει στην ευτυχία; Θα μπορούσε να υπάρξει ένα εγχειρίδιο για την ευτυχία και την εργασία; Ένα εγχειρίδιο που να μας δώσει να κατανοήσουμε ότι μπορεί να υπάρξει η ευτυχία μέσα από τις συνθήκες εργασίας και εν τέλει, η εργασία να προαχθεί, στο να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Ένα τέτοιο εγχειρίδιο, «Ένα εγχειρίδιο για την εργασία και την Ευτυχία» έρχεται να μας παραθέσει ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Jorge Andrade, καλλιτεχνικός διευθυντή της Πορτογαλικής εταιρίας θεάτρου mala voadora. Βασισμένος στο κείμενο του Καταλανού συγγραφέα Pablo Gisbert έρχεται να δώσει πνοή σε ένα θέατρο επινόησης που προκύπτει από την αλληλεπίδραση της πορτογαλική ομάδα θεάτρου mala voadora και τις τοπικές κοινότητες των πόλεων Alcobaça και Montijo στην Πορτογαλία, Πάτρα στην Ελλάδα και Pergine στην Ιταλία.

Y95A5506


Η παράσταση

Το τελικό προϊόν αυτής της συνέργειας, η θεατρική παράσταση με τίτλο “A manual of Work and Happiness”, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα στις 16,17 και 18 Μαρτίου 2018 και μέσα στην χρονιά θα δοθούν και άλλες παραστάσεις στις υπόλοιπες πόλεις.

Όσον αφορά την παράσταση που θα παρουσιαστεί στην Πάτρα, θα συμμετάσχουν είκοσι πατρινοί από διάφορες κοινωνικές ομάδες και ο ηθοποιός Μάρκος Γέττος. Σκοπός τους είναι να μας επηρεάσουν αλλά και να επηρεαστούν οι ίδιοι πάνω στο πως μπορεί να συνδυαστεί η ευτυχία με την εργασία. Θα δούμε μια ομάδα ανθρώπων να δημιουργεί μια παράσταση ακολουθώντας της οδηγίες ενός εγχειριδίου. Αυτό το εγχειρίδιο θα μας οδηγήσει στους τρόπους συνύπαρξης ευτυχίας και εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες για την υλοποίηση της παράστασης (οδηγίες στησίματος + κείμενα του Pablo Gisbert + εικόνες των σκηνικών για εκτύπωση), θα βρίσκονται ελεύθερες για χρήση στην πλατφόρμα amanualonworkandhappiness.eu. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να μεταφορτωθούν εύκολα από οπουδήποτε στον κόσμο, και οποιοσδήποτε θα έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει την παράσταση. Πρόκειται για ένα έργο μέγιστης προσβασιμότητας – και χωρίς δικαιώματα.

Η παράσταση “A Manual on Work and Happiness είναι μέρος του ομώνυμου διακρατικού σχέδιου συνεργασίας συνεργασίας που συντονίζεται από το δίκτυο  πόλεων Artemrede (Πορτογαλία) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Pergine Spettacolo Aperto (Ιταλία), τον οργανισμό L’arboreto – Teatro Dimora (Ιταλία) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (Ελλάδα), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των mala voadora.

Y95A5433


Τι μπορεί να μας προσφέρει μια παράσταση που η βάση της είναι απλοί πολίτες και όχι ηθοποιοί;

Η παράσταση «Ένα εγχειρίδιο για την εργασία και την Ευτυχία» είναι μια μορφή deviced theater, δηλαδή ένα θέατρο αυτοσχεδιασμού που αποτελείται από μέλη με πολλαπλές αρμοδιότητες και όχι ηθοποιούς οι οποίοι στοχεύουν μέσα από την συλλογική δημιουργία να αποτυπώσουν την ερμηνεία του σκηνοθέτη χωρίς να ακολουθούν κανόνες υποκριτικής αλλά να είναι ο εαυτός τους άλλωστε το έργο απευθύνεται και σε αυτούς που παίζουν.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, όσον αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι ικανό να αποτελέσει έναυσμα για μελλοντικές ενέργειες θεατρικών δρώμενων εστιασμένες στον πολίτη. Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Στάυρος Τσακίρης, είναι στα πλάνα του ΔΗΠΕΘΕ η δημιουργία παραστάσεων και δράσεων που να συμμετέχουν απλοί πολίτες με μοναδικό προσόν την αγάπη τους για το θέατρο.

Y95A5512


Ένα πραγματικό εγχειρίδιο για την ευτυχία στην εργασία

Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να συνδυάζουμε την εργασία με την επιτυχία και όχι με την ευτυχία. Πώς θα μπορούσε αυτό να ανατραπεί ή να συνδυαστεί;

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Σταύρου Τσακίρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε ερώτηση αν υπήρχε στην καθημερινότητα, σε έναν πραγματικό εργασιακό χώρο, ένα «Ένα εγχειρίδιο για την εργασία και την Ευτυχία» ποιος θα το είχε γράψει και σε ποιους θα ήταν ποιο χρήσιμο; Στους εργοδότες ή στους εργαζόμενους; Η απάντηση του ήταν πως αυτό το εγχειρίδιο έχει γραφτεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια από τον Καρλ Μαρξ.

Στο σημείωμά του για την παράσταση αναφέρει:

Η εργασία κι η ευτυχία είναι ένα δίπολο μιας προαιώνιας δυσαρμονίας.
Η εργασία είναι δικαίωμα.
Η ευτυχία είναι ο μόνος στόχος στο πέρασμα ενός βίου.
Ποιος στερεί από ένα άνθρωπο αυτό το δικαίωμα και του «μαυρίζει» το βίο;
Ποιος ορίζει αυτήν την «εξίσωση»;
Όλοι κι όλα έχουν όνομα.
Ας το πούμε, ας το δείξουμε, ας του κλέψουμε το «δικαίωμα» κι ας περάσουμε στην ευτυχία που μας αντιστοιχεί.

28056469_844652472372955_6790250711262927304_n

Ταυτότητα Παράστασης


Σκηνοθεσία: Jorge Andrade | Κείμενο: Pablo Gisbert | Παίζουν: 20 πολίτες και ο ηθοποιός Μάρκος Γέττος

Ημερομηνία:
Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Μαρτίου 20:00, Κυριακή 18 Μαρτίου 17:00

Τοποθεσία:
Θέατρο Απόλλων, Πάτρα

Εισιτήρια:
Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων (τηλ. 2610 273613)


Πληροφορίες:
2610 273613 | A Manual on Work and Happiness | www.dipethepatras.gr | facebook event

Φωτογραφίες παράστασης: Έλενα ΜπονέληΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 50 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top