Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 143 Προβολές

«Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι» – Αποτελέσματα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τους πρόσφυγες

1st-Primary-School-of-Samos2

1st-Primary-School-of-Samos


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης Νέων ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 22ου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», που έλαβε χώρα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και μαθητές πρόσφυγες, συμμετείχαν στον φετινό Διαγωνισμό με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους. Παιδιά από 140 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων εσπερινά σχολεία, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τάξεις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), δούλεψαν σε ομάδες ή ατομικά, παρουσιάζοντας γραπτά κείμενα, ποιήματα, ζωγραφιές, αφίσες, κόμικ, κολλάζ και λογότυπα.

Ο 22ος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας έδωσε την αφορμή σε μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα να εκφράσουν δημιουργικά τις σκέψεις τους για το τι σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά «το σπίτι» και να αναλογιστούν όσους ανθρώπους – άντρες, γυναίκες, παιδιά – έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πολέμου ή διώξεων, αφήνοντας πίσω σχεδόν τα πάντα.

Ανάμεσά τους, τα πρώτα βραβεία απέσπασαν συνολικά 100 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας: Αθήνα, Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λαμία, Λιβαδειά, Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Περιστέρι, Σάμο, Σκάλα Ωρωπού, Σέρρες και Χαλκιδική.

12th-Primary-School-of-Peristeri


Η αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από μέλη της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ οι συμμετοχές που διακρίθηκαν θα λάβουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (προτζέκτορες) για την τάξη τους ή ανάλογο ατομικό βραβείο.

Η Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλα τα παιδιά και τα σχολεία που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό  για την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά τους, αλλά και γιατί με τις προσπάθειές τους χτίζουν ένα μεγάλο σπίτι, με θεμέλια την ασφάλεια, την αγάπη και τον σεβασμό, όπως αυτό που περιγράφει ο Mohammed από το Ιράκ (1ο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς) στο βραβευμένο ποίημα του:

[…]

Σπίτι είναι…

Σπίτι είναι τα ζεστά χέρια που σε κρατούν να ανέβεις στα όνειρά σου

Τα λόγια από καρδιάς που σε στηρίζουν στα βήματά σου

Οι αληθινές αγκαλιές που τις νιώθεις όταν χάνεσαι σε αυτές

Οι άνθρωποι που δακρύζουν από χαρά για ‘μένα.

Οι συμμετοχές των παιδιών που διακρίθηκαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι διαθέσιμα εδώ.

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3959 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top