Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 449 Προβολές

“EQUUS” – Τι αξία έχει στο μυαλό ενός αλόγου η κατάθλιψη;

FB_IMG_1520781979902 (1)

FB_IMG_1520781979902 (1)


…και ο πρίγκηπας των αλόγων γεννήθηκε, ανέβηκε τον Γολγοθά πήρε τις αμαρτίες του κόσμου στην πλάτη του και θυσιάστηκε. Ο Equus, ο αίρων τις αμαρτίες του κόσμου, πήρε την θέση του στο κάδρο στον τοίχο, εκεί που ρίχνει κανείς την τελευταία του ματιά πριν αποκοιμηθεί.

Το Εquus δημιουργήθηκε από τον Βρετανό θεατρικό συγγραφέα Πίτερ Σάφερ, για το οποίο είχε κερδίσει το θεατρικό βραβείο Τόνι. Το 1973 πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο, κατόπιν στο Μπρόντγουέι και μετά στο Παρίσι.

Η ιστορία του ψυχολογικού δράματος Equus, που είναι εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός, μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου “Επίκεντρο” στην Πάτρα, από τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπαστεφάνου που φιλοδοξεί να περάσει στο κοινό τα βαθύτερα θεάματα του έργου.

FB_IMG_1520782012771 (1)


Η ιστορία ξεκινάει σε ένα ψυχιατρείο, εκεί ο γιατρός Μάρτιν αναλαμβάνει να θεραπεύσει ένα νέο άνθρωπο, τον ‘Αλαν, ο οποίος είναι ψυχασθενής και πάνω στην έξαψη της αρρώστιας του τύφλωσε με ένα καρφί έξι άλογα. Ο «προβληματικός» αυτός νέος, καλείται να παραμείνει στην ψυχιατρική κλινική και να αποδεχτεί την πάθησή του, να αλλάξει τον χαρακτήρα του να απογυμνωθεί και τέλος να αποκαθηλωθεί αφήνοντας τον εαυτό του στα χέρια των μυροφόρων να τον αλείφουν και να του δίνουν το ένδυμα της νέας του ζωής.

Τώρα ποια αρχίζει και θεραπεύεται. Οι μέθοδοι του Δρ. Μάρτιν λειτουργούν και άλλος ένας άνθρωπος θα γίνει «κοινωνικά αρεστός». Μόνο που, δημιουργείται ένα πρόβλημα. Στην προσπάθεια του γιατρού να τον θεραπεύσει, ανακαλύπτει την κενότητα της δικής του ζωής, μια ζωή που καλύπτεται πίσω από αρχαίους νεκρούς θεούς και δεν τολμάει να κοιτάξει τη ζωή με μια αληθινή ματιά. Κυριευμένος από φόβο ο γιατρός βλέπει το οικοδόμημα της δικής του ζωής να καλύπτεται από κενό.

FB_IMG_1520781984193 (1)


Το Equus είναι μια θρησκευτική σάτιρα, ένα έργο κοινωνικό, ένα έργο ερωτικό. Μέσα από το Equus μπορεί να διαπιστώσει κανείς πώς η θρησκεία δηλητηριάζει το μυαλό, καταργεί τα ένστικτα και υποβιβάζει τον θεό στα μέτρα μας. Ο θεός, όταν δεν μπορείς να τον φτάσεις, τον δημιουργείς, ένας προσωπικός θεός που μας τιμωρεί, μας γεμίζει ενοχές και διαπλάθει την εσωτερική μας ταυτότητα.

Το σπίτι πέρασε τις διδαχές που ήθελε και τα στείρα μυαλά των γονέων δημιούργησαν έναν νέο προβληματικό, κύριο δίδαγμα να μην βλέπουμε τηλεόραση γιατί κάνει κακό και να πιστεύουμε στον χριστό, το σεξ είναι ένοχο, είναι ένα ένστικτό που πρέπει να οδηγεί στην αυτοτιμωρία.

FB_IMG_1520781994841 (1)


Το έργο αγγίζει τα όρια του θεάτρου σκληρότητας καθώς μας καλεί να απενοχοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, να καταστρατηγήσουμε τα ένστικτά μας και να δεχτούμε τη «γυμνή» αλήθεια. Στην παράσταση στο «Επίκεντρο», οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν ολόκληρο το θέατρο, και βρίσκονται άλλοτε στατικοί και άλλοτε σε κίνηση, πάντα μέσα στο χώρο, με τις σκηνές να διαδραματίζονται γύρω από τους θεατές.

Παρά το «μεμπτό» σημείο της παράστασης -τις δυο ώρες που ίσως να κουράσουν κάποιους- το Equus μας προβληματίζει με έξυπνους διαλόγους, μας κάνει να αναλογιστούμε για το κατά πόσο κάνουμε οι ίδιοι τις επιλογές μας ή αν μας έχουν επιβληθεί από νεαρή ηλικία και μας κάνει να διαπιστώσουμε πόσο όμορφη είναι κάποιες φορές η ζωή όταν δεν είναι τα πάντα τακτοποιημένα και λογικά.

Ταυτότητα Παράστασης


Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου | Παίζουν: Βασίλης Τάσσης, Θάνος Γρίβας, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Γιώργος Παύλου, Κυριακή Ζήση

Ημερομηνία:
Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή από τις 8 έως τις 30 Μαρτίου 2018, 21:15 και το Σάββατο 31/3, 21:15

Τοποθεσία:
Επίκεντρο+, Νόρμαν 16, Πάτρα

Εισιτήρια:
10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ, ατέλειες 5 ευρώ


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
2610 461050 | facebook event | Κατάλληλο άνω των 18Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 49 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top