Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 166 Προβολές

Έρευνα για περιστατικά βίας κατά μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας

photo © Giorgos Moutafis
photo © Giorgos Moutafis

photo © Giorgos Moutafis


«Με χτύπησαν 4-5 φορές. Δεν θέλω να το θυμάμαι. Πριν από ένα μήνα, το λιμενικό με χτύπησε με γροθιές, με γκλοπ κλωτσιές και μου πέταξαν ένα γκλοπ το οποίο με χτύπησε στο κεφάλι. Με χτύπησαν επίσης στο συκώτι. Ήμουν ανάμεσα στους φράχτες του λιμανιού προσπαθώντας να δραπετεύσω. Υπήρχαν δύο αξιωματικοί με μαύρες στολές μέσα στο λιμάνι και δύο εκτός. Με χτύπησαν χωρίς να κοιτάξουν που θα με χτυπήσουν. Απλώς χτυπούσαν χωρίς να σκέφτονται.»
Ghulam*, 20χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

Σε συνέχεια καταγγελίας περιστατικού κακομεταχείρισης 14χρονου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν από μέλη του λιμενικού στο λιμάνι της Πάτρας στις 5 Μαρτίου 2018, ερευνητές της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) επισκέφτηκαν στα τέλη Μαρτίου την Πάτρα για επιτόπια έρευνα. Κατά την διάρκεια αυτής της έρευνας, η οργάνωση κατέγραψε μία σειρά από μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είχαν υποστεί πολλές φορές βία, κυρίως από λιμενικούς και υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας μέσα και έξω από το καινούργιο λιμάνι της Πάτρας.

Οι ερευνητές της οργάνωσης πραγματοποίησαν συνολικά 21 συνεντεύξεις με άνδρες και ανήλικα αγόρια από το Αφγανιστάν, Ιράν και Πακιστάν που διέμεναν σε άτυπους καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι. Στις μαρτυρίες τους, μέρος των οποίων δημοσιεύεται σε ενημερωτικό κείμενο, οι πρόσφυγες περιέγραψαν κακομεταχείριση με κλωτσιές και μπουνιές καθώς και με γκλοπ, μεταλλικές ή ξύλινες ράβδους σε όλο τους το σώμα και κυρίως στο κεφάλι.

Οι πρόσφυγες που ανέφεραν κακομεταχείριση από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας περιέγραψαν ότι χτυπήθηκαν με όπλα ηλεκτροσόκ. Δεκαεπτά από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ήταν θύματα περιστατικών κακοποίησης που έλαβαν χώρα από το βράδυ της 24ης Μαρτίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας και άτομα τα οποία -όπως περιέγραψαν οι πρόσφυγες- άνηκαν σε προσωπικό ασφαλείας των πλοίων.

«…Μας τράβηξαν μας από τις θέσεις μας και ενώ κάποιος μας χτύπησε με το ξύλο, ο άλλος μας χτυπούσε με όπλο  ηλεκτροσόκ. Ο ένας με το ξύλο μας χτύπησε μόνο στο κεφάλι. Τρεις από μας είχαν τραυματισμούς στο κεφάλι. Το όπλο ηλεκτροσόκ το χρησιμοποιούσαν στους λαιμούς, τους γοφούς και τα πόδια μας, έτσι ώστε δεν μπορούσαμε να κινηθούμε. Ένας από μας αιμορραγούσε πολύ από το κεφάλι. Τότε μας πέταξαν έξω από το φορτηγό…», περιγράφει ο Ibrahim*, ένας 23χρονος άνδρας από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τα περιστατικά κακοποίησης λάμβαναν χώρα σε καθημερινή βάση, κάτι που αναδεικνύει τον συστηματικό χαρακτήρα τους, καθώς και την χρήση βίας σαν μέσο  αποτροπής παράτυπης μετανάστευσης.

Την Τρίτη (15/5/2018) το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 600 προσφύγων και μεταναστών από τους άτυπους καταυλισμούς σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδόπουλο και η μεταφορά τους στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Κόρινθο και σε κέντρα φιλοξενίας. Δεδομένης της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της αδιέξοδης κατάσταση που δημιουργεί η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, η Πάτρα αναμένεται να εξακολουθήσει να παραμένει σημείο εξόδου για πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν νόμιμο τρόπο μετάβασης στον προορισμό τους.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο τονίζει την αναγκαιότητα να διασφαλιστούν διεξοδικές και αμερόληπτες έρευνες σε όλες τις αναφορές για τέτοια περιστατικά κακομεταχείρισης στο Λιμάνι της Πάτρας και ζητά την επαγρύπνηση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τα χρήση βίας  ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στον χώρο αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες:  www.rsaegean.org | info@rsaegean.org


* Όλα τα ονόματα έχουν αλλάξει για την προστασία των ερωτηθέντωνΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top