Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 149 Προβολές

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ: D. Shostakovich, P. I. Tchaikovsky & Δ. Λαυράγκας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

orchistra-ert

orchistra-ert


Στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας Cosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, η οποία από το 1938 παρουσιάζει το έργο σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών, έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να ερμηνεύσει έργα των D. Shostakovich, P. I. Tchaikovsky και Δ. Λαυράγκα υπό τη μουσική διεύθυνση του Ender Sakpinar, Διευθυντή της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης από το 2015 και της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Εσκί Σεχίρ. Συμμετέχει ο διακεκριμένος πιανίστας Τίτος Γουβέλης.

Η πρώτη ελληνική σουίτα για συμφωνική ορχήστρα του Διονυσίου Λαυράγκα, του «αριστοκράτη μαέστρου» από την Κεφαλλονιά, όπως τον αποκαλούσαν επί μισό αιώνα, έχει ιστορική σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη ελληνική σύνθεση συμφωνικής μουσικής. Μας παραπέμπει στην ατμόσφαιρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, διατηρώντας τη διαύγεια, την τάξη και το μέτρο που χαρακτηρίζει την γαλλική μουσική.

Το 2ο κονσέρτο για πιάνο σε φα μείζονα, έργο 102, ο D.Shostakovich το συνέθεσε το 1957 για τα 19α γενέθλια του γιου του Maxim. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε κατά την αποφοίτησή του από το Κονσερβατόριο της Μόσχας. Διαρκεί είκοσι λεπτά, αποτελείται από τρία μέρη, με το δεύτερο να περνάει κατευθείαν στο τρίτο.

Από τους πιο δημοφιλείς Ρώσους συνθέτες του 19ου αιώνα, ο P. I. Tchaikovsky  συνθέτει στα 1877-1878 την 4η συμφωνία σε φα ελάσσονα έργο 36, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε το 1878 στη Μόσχα υπό τη μουσική διεύθυνση του Nikolai Rubinstein. Ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο στην καλύτερη φίλη και προστατευόμενή του, Nadezhda von Meck. Χαρακτηριστικό μοτίβο του έργου είναι η φανφάρα με την οποία ξεκινάει το πρώτο μέρος της συμφωνίας.

cosmos_ert_february


Πληροφορίες

Δευτέρα, 04/02 | 20:30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα | www.snfcc.org

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ

Η προεγγραφή για τα Μέλη (ορισμένος αριθμός θέσεων) θα ξεκινήσει Δευτέρα 28/01

Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει Τρίτη  29/01 στις 12:00

Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση παύσης

Επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά από 6 ετών και άνωΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3654 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top