Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 383 Προβολές

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 – Οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

ΑΦΙΣΑ-προγράμματος-ΠΑΤΡΑ,-ΜΙΑ-ΠΟΛΗ,-ΜΙΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΜΕ-ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ-3

ΑΦΙΣΑ-προγράμματος-Η-Βιομηχανική-Κληρονομιά-της-πόλης-των-Πατρών


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με μια σειρά εκδηλώσεων. Αναλυτικά:

1. «Η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης των Πατρών»

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11.00
Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Οι επισκέπτες προσκαλούνται να έλθουν σε επαφή με τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης κατά τρόπο βιωματικό, μέσα από μια ψηφιακή παρουσίαση των βιομηχανικών κτηρίων της Πάτρας. Θα προβληθούν φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία των παλαιών βιομηχανικών κτηρίων της πόλης (χρονολογία κατασκευής και χρήση τους, ρόλος που διαδραμάτισαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, αιτίες παρακμής, ένταξή τους στη σύγχρονη πόλη κ.ά). Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει δημιουργικό εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, τα οποία θα κρατήσουν το έργο τους ως αναμνηστικό της συμμετοχής τους στη δράση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες και παιδιά από 8 ετών και άνω. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2613 616176 (Λίλα Κουτσουμπελίτη) από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-13.00.

2. «Πάτρα, μια πόλη, μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις»

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 9:00-13:00
Αρχαιολογικό Μουσείο
Για μαθητές Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 10:00-13:00
Αφετηρία ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα
Για το κοινό της πόλης

Ένα διήμερο θεματικών πολιτιστικών διαδρομών θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Μουσείο Τύπου-ΕΣΗΕΠΗΝ, Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πατρών, Διάζωμα-κίνηση πολιτών) και εθελοντικές ομάδες, με απώτερο σκοπό τη γνωριμία του κοινού με τα μνημεία, τα μουσεία της πόλης και τις πολλαπλές αφηγήσεις της.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μέσα από ειδικά διαμορφωμένες θεματικές  διαδρομές, εκπαιδευτικές δράσεις και δρώμενα τόσο στο Μουσείο όσο και στον  κεντρικό ιστό της πόλης.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, Θανάσης Θεμελής. Δημιουργικό Αφίσας: Δήμητρα Μυλωνά (φοιτήτρια Ε.Α.Π/Σ.Ε.Τ.). Τηλ. εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: 2613 616178. Fax: 2610 423386 / email: efaacha@culture.gr

ΑΦΙΣΑ-προγράμματος-ΠΑΤΡΑ,-ΜΙΑ-ΠΟΛΗ,-ΜΙΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΜΕ-ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ-2


3. «Βόλτα στην Αρχαία Πάτρα»

Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00-20:00
Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ενήλικες, είναι μία απογευματινή περιήγηση στο κέντρο της αρχαίας Πάτρας, ακολουθώντας την διαδρομή του περιηγητή Παυσανία. Η δράση εστιάζει σε τέσσερα επιλεγμένα σημεία της διαδρομής (ρωμαϊκό Στάδιο, πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκκλησία Παντοκράτορα, ρωμαϊκό Ωδείο) τα οποία έχουν αισθητική, ιστορική και διαχρονική αξία για την πόλη.

Υπεύθυνες εκδήλωσης: Αλεξία Μπαρδάκη, Σοφία Κασκαντίρη, Άρτεμις Μανιάκη. Συνεργαζόμενοι φορείς: ΟΚΑΝΑ Πάτρας, Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών «ΓΕΦΥΡΑ». Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 2610-275070, 2610-276207

odeio2


4. «Δύμη – Κάτω Αχαΐα. Σχέση Διαχρονική»

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00-12:00,
Αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κάτω Αχαΐας
Η εκδήλωση απευθύνεται σε ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα.

Η Κάτω Αχαΐα και η αρχαία Δύμη είναι δύο πόλ(ε)ις που καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο. Θα παρουσιαστούν αρχαιολογικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν στη διαπίστωση ότι το παλαιό με το νέο όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά και συνδέονται νοηματικά στη σημερινή πολιτισμική πραγματικότητα. Το σύμβολο-μονογράφημα της Δύμης, ως στοιχείο αναγνωσιμότητας και πολιτισμού, θα αποτελέσει το αντικείμενο ανάπτυξης δράσεων.

Υπεύθυνες εκδήλωσης: Βάσω Τσακνάκη, Λυδία Μαλαταρά (αρχαιολόγοι ΕΦΑ Αχαΐας). Τηλ. επικοινωνίας 2610-275070, 2610-276207Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3366 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top