Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 149 Προβολές

«EXODOS». Σαν ακροβάτες – αστροναύτες ενός συμπαντικού τσίρκου…

23376442_fb

23472465_1927687717249284_5856049136462251603_n


“Μια γυναίκα και ένας άντρας συμμετέχουν σε μία βίαιη διαδήλωση διαμαρτυρίας. Θυμός, και επιθετικότητα μέσα από τις σφιγμένες γροθιές τους και τα χείλια τους ορίζουν τον κόσμο στον οποίο γεννήθηκαν. Οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Απόφαση γενναία μα και δύσκολη τους οδηγεί στην απογύμνωση από συμβάσεις και συμπεριφορές. Με ταχύτητες σκέψης και φωτός καρδιάς, παίρνουν την απόφαση να αφεθούν σε μια πραγματική εσωτερική ελεύθερη πτώση στο βαθύ πηγάδι του κέντρου της ύπαρξής τους.

Δύναμη τους μα και αγωνία τους τα σώματά τους. Δυο σχεδόν γυμνά κορμιά που αγωνίζονται σαν πολεμιστές αρχαίων πολιτισμών, δονούνται σε ρυθμούς αρχετυπικούς γι’ αυτό και τόσο σύγχρονους, ισορροπούν σαν ακροβάτες-αστροναύτες ενός συμπαντικού τσίρκου, ερωτοτροπούν σαν σύγχρονοι πρωτόπλαστοι, πειραματίζονται και αυτοσχεδιάζουν σαν σύχρονοι Δευκαλίωνας και Πύρρα αντίστοιχα, πονούν και χαίρονται για το καινούργιο σύμπαν που δημιουργείται…”

22792155_123947608366603_6644758517706001273_o


Η «EXODOS», μία παράσταση arte povera, βασισμένη στην ακροβατική, στον σύγχρονο χορό και τις πολεμικές τέχνες παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Θέατρο Μαρνί, των Βρυξελλών σε ένα κοινό ετερόκλιτο, αποτελούμενο από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και σίγουρα θρησκευτικών, οικονομικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Η ωριαία αυτή ρηξικέλευθη θεατρική δουλειά «χτυπά», κατευθείαν στην καρδιά. Είναι μια παράσταση με πολιτική θέση και προοπτική, αφού το καινούργιο σύμπαν που δημιουργεί, θα μπορούσε να είναι άνετα μια πραγματική κοινότητα ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον. Μια κοινότητα που στηρίζεται οικονομικά στην έννοια της αποανάπτυξης, επιζητώντας την ευημερία των μελών της, αλλά με τον απόλυτο σεβασμό στην φύση και στους πόρους της.

22712282_121407965287234_7395248396411325306_o


Οι δυο πρωταγωνιστές της, ζευγάρι και στην ζωή, είναι φανερό ότι αυτό που προτείνουν πάνω στην σκηνή, δεν είναι απλά μια πανέμορφη ουτοπία, αλλά μια ευτοπία, ενός σύμπαντος που λειτουργεί σε αρμονία με τους ανθρώπους της και το φυσικό περιβάλλον.

Η χρησιμοποίηση χώματος και πετρών σε συνδυασμό με την απογείωση που προσδίδει η ακροβατική και ο σύγχρονος χορός, ταξιδεύουν τους θεατές σε ένα χωροχρόνο στον οποίο το παρελθόν και το μέλλον χάνουν την σειρά τους, ενώ οι διαφορετικοί τόποι, δημιουργούν ένα σύμπαν κοινό και βαθιά ανθρώπινο.

Στα άμεσα σχέδια των συντελεστών είναι να συνεχιστούν οι παραστάσεις και σε άλλες πόλεις και αναζητούν τρόπο ώστε η «EXODOS» να μπορέσει να παιχτεί και στην Ελλάδα. Μακάρι να μπορέσουμε να τους απολαύσουμε σύντομα!

Συν-δημιουργία: Κρίτωνας Αναστασόπουλος, Maja Zimmerlin, Michel Bernard
Παίζουν: Maja Zimmerlin, Κρίτωνας Αναστασόπουλος
Σκηνοθεσία: Μichel Bernard
Μουσική: Antynomy, The Social Sanity
Βοηθός χορογράφου: Λητώ Αναστασοπούλου.
Φωτογραφίες: Arthur Ancion
Οπτικó-ακουστικό βίντεο: Thomas Delord, Arthur Ancion
Παραγωγή: UNITES NOMADE

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 101 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. teatrofatses@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top