Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 128 Προβολές

Φασιολίνσε Έκτορ Αμπάδ – «Ο χαμένος παράδεισος»

O-xamenos-paradeisos

«Δεν έβλεπα τίποτα κάτω από το νερό, όσο κι αν άνοιγα τα µάτια: ένα φράγμα γλοιώδες, µαύρο, που από την αγωνία µου να το σκάσω µου φαινόταν σαν σούπα από λάδι όπου τα µέλη µου µ’ έκαναν να προχωράω πολύ αργά, κι ας τα κουνούσα µε όλη µου τη δύναμη».

Λα Οκούλτα: µια φάρμα κρυμμένη µέσα στα βουνά της Κολομβίας. Τρία αδέρφια, δύο κορίτσια κι ένα αγόρι, είναι οι τελευταίοι κληρονόμοι αυτής της γης µέσα στις διαδρομές πολλών γενεών της οικογένειας. Εκεί πέρασαν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους, εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι µε την πολιορκία της βίας και του τρόμου, µε την αγωνία και το φευγιό. Η Πιλάρ, η Εύα και ο Αντόνιο µας µιλούν για τους έρωτες, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες τους. Με σκηνικό ένα τοπίο εκθαμβωτικό, ο κορυφαίος Κολομβιανός συγγραφέας της εποχής µας γράφει ένα σπουδαίο µυθιστόρηµα για τις ατραπούς της ζωής µιας οικογένειας, αλλά κι ενός τόπου, που µοιάζει πια σαν χαµένος παράδεισος.

Ο Εκτορ ΑMπΑδ ΦασιολΙνσε γεννήθηκε το 1958 στο Μεδεγίν της Κολομβίας. Σ’ αυτή την πόλη έκανε τις σπουδές του -όλες ηµιτελείς- στην ιατρική, στη φιλοσοφία και στη δηµοσιογραφία. Μετά την αποβολή του από το Μπολιβαριανό Ποντιφικό Πανεπιστήμιο (εξαιτίας ενός ασεβούς άρθρου του εναντίον του πάπα), ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία. Γύρισε στην Κολομβία το 1987, την ίδια χρονιά όμως, µετά τη δολοφονία του πατέρα του από τους παραστρατιωτικούς και τις απειλές εναντίον και της δικής του ζωής, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου δίδαξε ισπανικά µέχρι το 1992. Επιστρέφοντας και πάλι στην Κολομβία, δούλεψε ως µεταφραστής από τα ιταλικά και ξεκίνησε τη συγγραφική του σταδιοδρομία. Έχει εκδώσει άλλα τέσσερα µυθιστορήµατα, Agnosta (2004), Asuntos de un hidalgo disoluto (1994), Fragmentos de amor furtivo (1998) και Basura (2000), µε το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο Νεωτερικής Αφήγησης της Casa de America της Μαδρίτης, δύο συλλογές διηγημάτων, Malos pensiamientos (1991) και El amanecer de un marido  (2010), µια συλλογή δοκιμίων, Las formas de la Pereza y otros ensayos, ένα χρονικό, Traiciones de la memoria, µία ποιητική συλλογή, Testamento involuntario, ένα ταξιδιωτικό, Oriente empieza en el Cairo (2001), ένα προσωπικό λεξικό, Palabras sueltas (2002), κι ένα βιβλίο ακαθόριστου είδους, Συνταγές για απογοητευμένες γυναίκες (1996). Το έργο του Η λήθη που θα γίνουµε του χάρισε το 2012 το βραβείο WOLA-Duke Human Rights.

«Ο χαμένος παράδεισος»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Φασιολίνσε Έκτορ Αμπάδ
Μετάφραση: Σπερελάκη Τιτίνα
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2018
Σελίδες: 464
Διαστάσεις: 14×21

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top