Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 1009 Προβολές

Φουέντε Οβεχούνα – Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο, η οργή του λαού…

Y95A8169

Y95A8169


Στης Φουέντε Οβεχούνα την κοιλάδα
Χώμα δεν όργωσε τ’ αλέτρι
Νερό δεν πότισε τη γη
Μήτε θερίστηκε το στάρι
Στου 1470 τη χρονιά
Της φουέντε Οβεχούνα η φτωχολογιά
Στο θερισμό επήγε κι ήταν βράδυ…

Το αριστούργημα του Λόπε δε Βέγκα «Φουέντε Οβεχούνα – Η Πηγή των Αμνών», γραμμένο το 1614, είναι η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε Πάτρας που παρουσιάζεται φέτος στην κεντρική του σκηνή, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Σταύρου Τσακίρη.

Το έργο πραγματεύεται την πραγματική ιστορία των κατοίκων της Φουέντε Οβεχούνα, ενός χωριού στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, που το 1470, αγανακτισμένοι από την σκληρότητα του διοικητή τους παίρνουν ομαδική εκδίκηση δολοφονώντας τον. Μια ιστορία για τη δύναμη των πολλών απέναντι στην αδίστακτη εξουσία, ένα έργο ύμνος στον αγώνα του απλού λαού που διεκδικεί το δίκιο του.

Πιστό το έργο, στους κανόνες της κλασσικής δραματουργίας διατηρεί ως το τέλος το έλεος και τον φόβο ενώ στη γραφή του Λόπε δε Βέγα διακρίνεται η καθαρότητα του κλασικισμού· η αλήθεια προσδιορίζεται με ορθολογιστικό τρόπο και υπάρχει ταξική ιεράρχηση της κοινωνίας. Οι μονόλογοι αποφεύγονται και είναι ευδιάκριτη η αρχή της ευταξίας. Οι ήρωες έχουν για την εποχή την τυπική συμπεριφορά ανάλογα με την ηλικία, το φύλο την εθνότητα και την κοινωνική τους θέση ενώ έκδηλα διακρίνεται η αρχή των τριών ενοτήτων, χώρου, χρόνου και δράσης.

Y95A8629 (1)


Η παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε Πάτρας, μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα εντυπωσιακά σκηνικά, την εκμετάλλευση του θεατρικού χώρου αλλά και την καλοσχηματισμένη δομή της.

Η παράσταση, καθηλωτική από την πρώτη στιγμή, ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή Τάκη Χρυσικάκο, να εισέρχεται από την πλευρά του κοινού και σε ρόλο αφηγητή να μας επεξηγεί το ιστορικό πλαίσιο που διαδραματίζεται η ιστορία, ενώ μια καλή περιγραφή των χαρακτήρων μας βοηθάει από την αρχή να μάθουμε για τον διοικητή και τις πράξεις του που «χτίζουν» το έργο.

Οι σκηνικές δημιουργίες, μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της Φουέντε Οβεχούνα, με την εναλλαγή των εποχών, τις απλές καθημερινές, ακόμα και διατροφικές, συνήθειες αλλά και τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του χωριού εκείνης της εποχής να είναι ευδιάκριτα.

Η παράσταση μας επιφυλάσσει και κάποιες εκπλήξεις, με σημαντικότερη την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου όλου του θεάτρου από τους ηθοποιούς που δεν μένουν μόνο στην σκηνή αλλά ανακατεύονται με το κοινό και πετυχαίνουν την ταύτιση. Υπάρχουν, πραγματικά, στιγμές που νομίζει κανείς ότι ανήκει και αυτός στη Φουέντε οβεχούνα.

Y95A8609


Οι ερμηνείες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, βγάζουν το πάθος που χρειάζεται και δίνουν τη σωστή χροιά τις σωστές στιγμές, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς, ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι ηθοποιοί που πρώτη φορά βρίσκονται σε επαγγελματική σκηνή. Ενώ ο Τάκης Χρυσικάκος, με το κύρος που τον διέπει, αποδίδει στο έπακρο την ερμηνεία του διοικητή.

Εκτός από τους ηθοποιούς, υπάρχουν ακόμα δύο πρόσωπα, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν εξουσία, στέκονται δηλαδή απρόσωποι στις λαϊκές απαιτήσεις και ο λαός δεν είναι τίποτα άλλο παρά κινούμενες μαριονέτες γι’ αυτούς.

Η φωνή της Μαρίας Δημητριάδη, που συνεχώς παρεμβάλλεται στα σημεία που πρέπει, αναδεικνύει την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε σκηνή και πλαισιώνει άριστα το έργο, ενώ τα τραγουδιστικά μέρη των ηθοποιών, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο υπενθυμίζοντάς μας ότι και εμείς είμαστε ένας από αυτούς.

Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει…

Y95A8723


Η ιστορία της Φουέντε Οβεχούνα είναι μια ιστορία διαχρονική με πολλά επίκαιρα μηνύματα. Η δύναμη των πολλών απέναντι στην αδίστακτη εξουσία, η καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, η συλλογική δράση, η αδυναμία της εξουσίας μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα όταν η αποφασιστικότητα αυτή προάγεται σε πράξη.

Η απόδοσή της από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας μας υπενθυμίζει γιατί η ιστορία αυτή θεωρείται σύμβολο των επαναστατημένων λαών, βάζοντας μας στη θέση του ήρωα-πρωταγωνιστή που αντιστέκεται και τιμωρεί την εξουσία αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών του. Γιατί στην ερώτηση, ποιος έχει τελικά την ευθύνη της αντίστασης και του ξεσηκωμού η απάντηση είναι το σύνολο των καταπιεσμένων. Η Φουέντε Οβεχούνα.

IMG_0002


Συντελεστές
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Γιώργος Μιχαηλίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρα Μαυρίδη
Ειδικές κατασκευές: Τίνα Παραλή – Μυρτώ Κοσμοπούλου

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος και παίζουν οι ηθοποιοί:
Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας, Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη Μποζάκη, Κωνσταντίνος Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός, Νάνσυ Χριστοπούλου

Ταυτότητα Παράστασης


Ημερομηνία:
Πρώτη παράσταση :25 Νοεμβρίου 2017
25/11/2017 – 14/1/2018

Παράταση Παραστάσεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου:
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 18/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/01/18 ΩΡΑ 19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 25/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 27/01/18 ΩΡΑ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 28/01/18 ΩΡΑ 19:00

Τοποθεσία:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων,
Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 12 ευρώ
Φοιτητικό και ομαδικό 8 ευρώ
Ανέργων 5 ευρώ

Προπώληση:
Ταμείο Θεάτρου και www.ticketservices.gr


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
2610 273613, www.dipethepatras.grΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 44 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top