Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 132 Προβολές

Franz Kafka – «Η μεταμόρφωση»

metamorfosi

Στο πάντα επίκαιρο αυτό έργο, ένα από τα ελάχιστα που εκδόθηκαν όσο ζούσε ο Κάφκα, ο συγγραφέας ξετυλίγει αριστοτεχνικά τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου. Ο πυρήνας του μύθου της Μεταμόρφωσης είναι τόσο απλός όσο και ασύλληπτος: ο Γκρέγκορ Σάμσα, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε έντομο. Με αυτή τη βάση και μέσα από τα μάτια του ήρωα-εντόμου, ο Κάφκα στήνει μια καθαρά ρεαλιστική ιστορία, ένα απολύτως πιστευτό ψυχολογικό πείραμα, που υπογραμμίζεται από πλήθος οδυνηρά εύστοχων λεπτομερειών στην περιγραφή προσώπων και πραγμάτων. Αριστοτεχνικά ο Κάφκα όχι μόνο ξετυλίγει τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά φτάνει και να μεταφράσει αυτή την άχαρη και ανούσια ύπαρξη σε ύλη, σε σωματική υπόσταση.

Τη νέα αυτή έκδοση έχει εμπλουτίσει με την εικονογράφησή του ο Antonio Santos και προλογίζει ο Juan José Millás.

«Η φαινομενική απλότητά του είναι τέτοια που, αν κάποιος αρχίσει να σηκώνει στρώσεις αφηγηματικών υλικών σε αναζήτηση της πρωταρχικής ώθησης, όταν σηκώσει το τελευταίο πέπλο, δε θα υπάρχει τίποτα από κάτω. Τίποτα. Σ’ αυτό, περιέργως, η Μεταμόρφωση μας θυμίζει τη ζωή».
Από τον πρόλογο του Juan José Millάs

Φραντς Κάφκα (Πράγα 1883 – Βιέννη 1924)

Τα έργα του (Η Δίκη, Ο Πύργος, Στη σωφρονιστική αποικία, Αμερική, Η Μεταμόρφωση κ.ά.) διακατέχονται από έντονη υπαρξιακή αγωνία, αλλά και από ένα πικρό χιούμορ, που δίνουν στον Τσέχο συγγραφέα μια θέση μεταξύ των σημαντικότερων εκπροσώπων της γερμανόφωνης λογοτεχνίας.

Αντόνιο Σάντος (Ουέσκα, Ισπανία 1955)

Εικονογράφος, συγγραφέας, γλύπτης, ζωγράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Έχει κάνει περισσότερες από εξήντα ατομικές εκθέσεις. Το έργο του έχει διακριθεί με το Βραβείο Daniel Gil για το Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο 2003 και με το δεύτερο Εθνικό Βραβείο Εικονογράφησης 2004.

«Η μεταμόρφωση»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Franz Kafka
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εικονογράφηση: Αντόνιο Σάντος
Μετάφραση προλόγου και επιλόγου από τα ισπανικά: Αγαθή Δημητρούκα
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018
Σελίδες: 176
Διαστάσεις: 14X21

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίοΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3239 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top